FilmX – Mimina

Jméno dalšího titulu řady dobrých filmů týdeníku Reflex ve sběratelské edici III. řady FilmX se sice sem tam objevovalo, ale když vydavatel neposkytl žádné podklady a letmým pohledem jsem o něm nic nenašel ani na příslušných webových stránkách (teď už tam vydání avizováno je), pustil jsem ho z hlavy. Přesto se ve čtvrtek 10. února 2011 za 99,- Kč nakonec s číslem 128 objevil časosběrný dokument Mimina z katalogu Hollywood Classic Entertainment. Láska. Nezbednost. Dobrodružství. První krůčky…

Ojedinělý dokumentární projekt francouzského režiséra, zachycuje současně jeden rok života čtyř miminek z velice odlišných koutů světa. Sledujeme od narození tři holčičky – Ponijao, která žije s rodinou a dalšími třemi sourozenci u Opuwo v Namibii; Mari z japonského Tokia, Hattie ze San Franciska – a s chlapcem Bayar z Mongolska.

Hattie

Ponijao

Mari

Bayar

Režisér, který se pro všechny natáčené rodiny stal rodinným přítelem, nám předkládá jedinečný pohled nejen na vývoj dětí, ale také na různorodost kultur, kde vyrůstají. Snímek Mimina hravě zachycuje rané fáze lidského života, které jsou pro nás všechny jak jedinečné tak zároveň i univerzální.

Necelých 70 procent na imdb.com, necelých 80 na csfd.cz: Na jedné straně sterilní čistota, přístroje, skupinová sezení, pomůcky, hračky, na druhé straně žádná hygiena, hlína, tráva, písek, absence plen, místo hraček kameny a domácí zvířata. Zajímavější by byl dokument, který by se dětem věnoval třeba až do jejich 10 let.

Zadní strana

Žánr: Dokument

Země původu: Francie

Rok vzniku: 2010

Délka: 76 minut

Původní název: Bébé(s)

Světová premiéra: 7. května 2010 – Kanada, USA

Kinopremiéra v ČR: 21. října 2010

Režie: Thomas Balmès

Scénář: Thomas Balmès, Alain Chabat

Produkce: Thomas Balmès, Amandine Bilot, Alain Chabat, Christine Rouxel

Hudba: Bruno Coulais

Kamera: Jérôme Alméras, Frazer Bradshaw, Steeven Petitteville, Eric Turpin

Střih: Reynald Bertrand, Craig McKay

Společnost: Canal+ / Chez Wam / Studio Canal

Natáčeno: Bayanchandmani, Töv Aimag, Mongolsko / Opuwo, Namibie / San Francisco, Kalifornie, USA / Tokio, Japonsko

Hrají: Bayar, Hattie, Mari, Ponijao

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky

Titulky: česky

Obraz: barevný PAL DVD5 16:9

Bonus: