Bontonfilm – Poupata

Společnost Bontonfilm na neděli 3. června 2012 vybrala další český film, do prodeje za 199,- Kč dorazí Poupata. Tak trochu jiný vánoční příběh.

Film Poupata postihuje svět zoufalých sociálních vztahů a charakterů, toužících se vymanit z osudově daného prostředí a uskutečnit svůj sen o normálním životě. Nevyhnutelná krutost, s jakou se příběhy všech postav prolínají, připomíná v mnohém britská sociální dramata devadesátých let, včetně černého humoru, který jednotlivé situace jaksi bezostyšně doprovází.

 

Příběh Poupat vypráví o těžké zkoušce rodiny, žijící v kraji drsných pravidel. Postavy žijí velkými ideály v kontrastu s malostí svých činů. Rodina Jardy Hrdiny žije v zapadákově. Jarda pracuje jako hradlař na dráze. Jeho koníčkem je lepení modelů ze sirek v láhvích, jeho slabostí závislost na výherních automatech. Jardova žena Kamila uklízí nádražní toalety a sní o tom, že spolu se svými vrstevnicemi secvičí spartakiádní skladbu Poupata po pětadvaceti letech a předvedou ji s pýchou celému městu. Dcera Agáta touží po šťastném životě daleko od domova, s plným vědomím toho, že její jedinou nadějí je útěk a zrada nejbližších. Syn Honza věří v sílu lásky bez ohledu na okolnosti, za jakých se zrodila. Kamila hledí s jistotou do budoucna a ve své naivitě si nehodlá připustit bídu dnešního dne. Jediný Jarda ví, že svět ani sebe nezmění. Vědom si svého slabošství, nepokouší se o nic. Chorobná závislost na výherních automatech přivede jeho nejbližší do neřešitelné životní situace. Skutečný a přesvědčivý pokus o záchranu rodiny přijde ve chvíli, kdy už je pozdě…

Na csfd.cz 69: Neobyčejná deprese, bolestivý obraz toho, že i to nejhorší může být ještě horší, perfektní herecký koncert.

Žánr: Drama

Země původu: Česká republika

Rok vzniku: 2010

Délka: 94 minut

Kinopremiéra v ČR: 15. prosince 2011

Režie: Zdeněk Jiráský

Námět: Zdeněk Jiráský

Scénář: Zdeněk Jiráský

Dramaturgie: Edgar Dutka, Jan Coufal

Produkce: Věra Ferdová, Viktor Schwarcz, Jaroslav Kučera, Jordi Niubó, Jiří Bareš, Radek K. Vysoudil, Dan Němec

Hudba: Martin Přikryl

Kamera: Vladimír Smutný

Střih: Petr Turyna

Kostýmy: Iva Rašková

Masky: Lucie Lišková

Architekt: Jan Novotný

Zvuk: Dan Němec

Společnost: CineArt TV Prague / I-O Post / Česká televize

Natáčeno: Vřesová, Sokolov, Nové Sedlo, Klobuky, Praha

Hrají: Vladimír Javorský (Jarda), Malgorzata Pikus (Kamila), Marika Šoposká (Agáta), Josef Láska (Honza), Kateřina Jandáčková (Magda), Jiří Maryško (Cyril), Luboš Veselý (Venda), Edgar Dutka (Dušánek), Vladimír Polívka (Matěj), Aneta Krejčíková (Zuzana), Otmar Brancuzský (Richard), Dana Syslová (Prudká), Eva Foltýnová, Nguyen Thi Minh (Longova žena Hue), Nguyen Kim Son (Long), Michal Nohejl (Frankie), Karel Zima (fotograf), Michaela Koliandrová, a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 5.1, 2.0 česky

Titulky: česky pro neslyšící, anglicky

Obraz: barevný PAL 16:9

Bonus: Film o filmu, Fotogalerie