MF Dnes – Želary

 

Ve středu 28. listopadu 2007 vydá MF Dnes na DVD romantické drama Želary za 48,- Kč (nebo společně s novinami za 59,- Kč). Krutý příběh něžné lásky.

 

 

Autobiografický příběh spisovatelky Květy Lagátové, která byla z vůle totalitní moci nucena žít na moravském venkově, se odehrává v průběhu minulého století ve vesnici nesoucí fiktivní jméno Želary.

 

Film o mladé dívce, přinucené pod tlakem nečekaných událostí opustit ze dne na den svého okouzlujícího a úspěšného partnera i pohodlí života ve městě a ukrýt se u cizího venkovského muže, který je jí fyzicky bytostně odporný. „Kráska a zvíře“ ve společném boji o přežití prožívají v horách na samotném okraji civilizace svůj strhující příběh, který přerůstá v silné citové pouto.

 

Želary jsou příběhem o střetu dvou rozdílných světů, dvou různých lidských povah. Jsou příběhem o zvláštním vztahu. Ze strachu, obav a nedůvěry, dokonce i z odporu vyrostlé silné osudové lásky Elišky-Hany k Jozovi. Lásky tmelené společným úsilím přežít. 

 

Obrazovka z DVD

 

Obrazovka z DVD

 

Obrazovka z DVD

 

Obrazovka z DVD

 

Obrazovka z DVD 

 

Píší se čtyřicátá léta, doba protektorátu a okupace Čech a Moravy Němci. Eliška je mladá dívka, toho času nedostudovaná lékařka z důvodu násilného uzavření vysokých škol. Pracuje jako zdravotní sestra v městské nemocnici. Má milostný poměr se sympatickým a úspěšným chirurgem Richardem. Eliška i Richard, stejně jako jejich společný přítel doktor Chládek, jsou zapojeni do tajného domácího odboje. Jedné noci přivezou na chirurgickou kliniku těžce poraněného muže, venkovana ze vzdálených pohraničních hor. Muž potřebuje nutně transfúzi. Má stejnou krevní skupinu jako Eliška. Ta mu svým dárcovstvím zachrání život. Tak se krví naváže pouto, které v našem příběhu vyústí ve zvláštní, neobyčejně silný milostný vztah mezi moderní, městskou, vzdělanou Eliškou a barbarským, přírodním mužem s dětskou duší – Jozou.

 

Odbojová skupina, v níž jsou lékaři zapojeni, je dekonspirována a pronásledována gestapem. Všem hrozí smrt. Zatímco vedoucí skupiny, primář Richard, milenec Elišky, přes noc zmizí do ilegality, pro Elišku její spolubojovníci za jejími zády narychlo vymyslí jiný, zdánlivě bezpečný úkryt. Dohodnou se s pacientem Jozou, aby Elišku ukryl ve své dřevěnici daleko v horách. S falešnými dokumenty, s novou identitou je Eliška, nyní Hana, donucena ze dne na den opustit městský život a stát se ženou horala. Žít uprostřed divoké přírody, v horské vesnici, kde se zastavil čas před sto padesáti lety. Tato vesnice sluje tajemným názvem Želary. 

 

Žánr: Drama / Romantický

Země původu: Česká republika / Slovesnko / Rakousko

Rok vzniku: 2002

Kinopremiéra v ČR: 4. září 2003

Délka: 142 minut (2:21:27)

Režie: Ondřej Trojan

Pomocná režie: Radim Špaček

Námět: Květa Legátová (novela Jozova Hanule)

Scénář: Petr Jarchovský

Dramaturgie: Jiří Dufek, Lubor Dohnal, Dušan Kukal

Produkce: Ondřej Trojan, Helena Uldrichová, Daria Špačková, Marcela Dvořáková, Milan Kuchynka, Pavel Borovan, Jaroslav Kučera, Danny Krausz, Marian Urban, Kurt Stocker, Luděk Valchář  

Kamera: Asen Šopov

Hudba: Petr Ostrouchov

Střih: Vladimír Barák

Zvuk: Jiří Klenka, Igor Pokorný

Kostýmy: Katarina Bieliková

Výtvarník: Stanislav Sůva

Architekt: Milan Býček

Společnost: Filmová a televizní společnost Total HelpArt T.H.A. / Barrandov Studio / Česká televize / DOR Film Rakousko / Alef Film&Media Group Slovensko

Hrají: Anna Geislerová (Eliška / Hana), Miroslav Donutil (farář), Jaroslav Dušek (učitel Tkáč), Jan Tříska (starý Gorčík), Iva Bittová (Žeňa), Ivan Trojan (Richard), Jaroslava Adamová (Lucka Vojníčková), Jan Hrušínský (Slávek), György Cserhalmi (Joza), Wolfram Rupperti, Reinhard Simonischek (dr. Beníček), Trude Ackermann, Imre Boraros (Pavel Juriga), Peter Varga, Ondrej Koval (Michal Kutina), František Velecký (starý Kutina), Adrian Jastraban, Martin Zbrožek, Svatopluk Beneš (stařeček), Zita Kabátová (stařenka), Gabi Schmoll, Anička Věrtelářová (Helenka), Tomáš Žatečka (Lipka), Tatiana Vajdová (Anna Kutinová), Viera Pavlíková (stará Kutinová), Juraj Hrčka (Vojta Juriga), Michael Hofbauer (mladý Gorčík), Edita Malcovic (Marie Gorčíková), Eugen Libezňuk, Vasiľ Rusiňák, Alexander Kučerenko, Jana Oľhová (Juliška Jurigová), René Šmotek (četník), Jozef Tkáč, Igor Latta, Sergej Hudák, Michal Hudák, Kateřina Liďáková

 

Lokalizace disku

 

Menu DVD 

 

Údaje o DVD:

 

Výběr kapitol - 1. část

 

Výběr kapitol - 1. část

 

Výběr kapitol - 1. část

 

Výběr kapitol - 1. část 

 

Zvuk: Dolby Digital 5.1 česky, německy

 

Zvukové stopy 

 

Titulky: česky pro neslyšící, anglicky, německy

 

Titulky 

 

Obraz: barevný PAL 16:9

Bonus: Foršpan filmu (trailer 0:59), Nevešlo se do filmu (4:25 – 6 scén, které se nevešly do filmu: Ryba, Pila, Obřad, Irča, Třída, Éro), Fotogalerie, Film o filmu (22:30 česky s vypínatelnými anglickými nebo německými titulky), Želary Goes To Hollywood (Reportáž z cesty za Oscarem, 5:33 česky s vypínatelnými anglickými nebo německými titulky), Soundtrack (audio 3:40), Nenechte si ujít – Již vyšlo (trailery: Pelíšky, Nevěrné hry, Musíme si pomáhat, Rok ďábla, Smradi, Pupendo, Cesta z města), Nenechte si ujít – Připravuje se (trailery: Horem pádem, Mistři)

 

Knihovna

 

Bonusy

 

Film o filmu

 

Vynechané scény