Lidé a Země 11/2007 – Cestománie 11

Listopadové číslo časopisu Lidé a země má 104 stran a jeho hlavní téma zní: Fenomén jménem Kuba. DVD je tentokrát věnováno ostrovům v Atlantiku a jmenuje se Jak chutná ráj. Cena časopisu i s DVD je 89,– Kč.

Disk má jako obvykle tři kapitoly:

• Azorské ostrovy – Sopečný ráj v srdci Atlantiku
• U Mallorcy u Menorcu
• Kanárská trojka

Středomořské ostrovy byly celá staletí oblíbeným cílem drancování pirátů i celých vojsk. Najížděli sem Turci, Arabi i Evropané. Doba se však naštěstí změnila, dnešní návštěvníci nedrancují naopak přivážejí.

Souostroví Azorské ostrovy leží v Atlantiku asi třetinu cesty mezi Evropou a Amerikou. Rozprostírají se po obou stranách Středoatlantského hřbetu a vznikly v důsledku vulkanické činnosti (před 20-ti milióny let), která zde vytvořila fascinující scenerie s propadlými krátery, připomínající měsíční krajinu. Jsou proslulé svou úžasnou krajinou a bohatou flórou a staly se v současné době oblíbeným cílem výletníků, kteří milují procházky, plachtění a chtějí se odpoutat od každodenních starostí. Ostrovy se rozkládají v délce 650 kilometrů a vzkvétaly díky vzdálené poloze v Atlantiku. Ostrovy můžeme rozdělit na tři hlavní skupiny. Na východě leží Santa Maria spolu s největším a nejvýznamnějším ostrovem Sao Miguel, na němž se také nachází správní středisko Azor, Ponta Delgada.

Malloraca je slunečný ostrov, neboť zde slunce svítí více než 300 dní v roce. Průměrná teplota vody se v jarních měsících pohybuje kolem 19°C a teplota vzduchu kolem 25°C. V létě se teploty vzduchu šplhají většinou k 30°C a teplota vody k 25°C. Pokud navštívíte Mallorcu v létě, nemusíte mít strach z vysokých teplot, vždy je tu příjemně. Mallorca určitě není suchý a horký vyprahlý ostrov. Mallorca nemá jenom krásně průzračné moře, i příroda je zde nádherná, plná svěžesti. Na celém ostrově rostou pomerančovníky, borovice, olivovníky, fíkovníky a spousta dalších rostlin.

Díl Kanárská trojka popisuje ostrovy od Lanzarote, přes Gran Canaria až k Tenerife. Islas Canarias – sopečné souostroví 13 ostrovů v Atlantiku. V antice se jim říkalo „ostrovy šťastných“ a od 15. stol. jsou španělským územím.

Celý ostrov Lanzarote (803 m2) byl prohlášen za biosferickou rezervaci UNESCO. Nachází se zde na 300 sopek. Poslední sopka zde bouřila v roce 1824, ale dodnes jsou v Montaňas del Fuego (Ohnivé hory) místa, kde lze naměřit v hloubce pouhých 10 m pod povrchem 600 °C a na povrchu až 120 °C. Před lety byla celá oblast kolem Ohnivých hor prohlášena za státem chráněný národní park Timanfaya (200 km2), který rozhodně stojí za návštěvu. Většinu ostrova pokrývá tmavá vulkanická půda, která je velmi úrodná a obyvatelé ostrova ji využívají k pěstování především vinné révy a rajčat. Lanzarote vyniká také produkcí červeného barviva – karmínu, který se získává z drobounkého tvora – červce nopálového, který se nachází na všudypřítomných lánech opuncií.

Ostrov Tenerife (2.046 km2) je největším z Kanárských ostrovů, má tvar trojúhelníku a je považován za kontinent, protože se zde vyskytují oblasti s různými klimatickými podmínkami, rostlinami i zvířaty. Sever ostrova je o něco chladnější a častěji zde prší, takže je neuvěřitelně zelený – plný banánových plantáží (hlavní zemědělský produkt ostrova), stále kvetoucích stromů a keřů. Dominantou a symbolem ostrova je nejvyšší hora Kanárských ostrovů i celého Španělska – Pico del Teide (3.718 m n. m.). Necelých 200 metrů pod vrchol tohoto vulkánu je možné vystoupat lanovkou, kolem se rozprostírá Národní park Teide, který zabíra 36 % celkové plochy ostrova.

Kdybyste měli jmenovat jeden ostrov Kanárských ostrovů, určitě by to byl Gran Canaria – třetí největší ostrov tohoto souostroví. Je totiž nejznámější a každoročně na něj putuje nejvíce turistů. Tento ostrov turistickým ruchem přímo žije, a proto tu najdete spoustu atrakcí a zajímavostí. Gran Canaria se stal nejživějším a nejnavštěvovanějším z Kanárských ostrovů. Teplotní rozdíly během roku jsou zanedbatelné. Na tomto ostrově je mnoho rozličných krajin. Zde lze objevit rostliny skoro všech vegetačních pásem od vřesovce stromovitého, přes palmy, mandloně až po vysokohorské borovice. Celkově lze spatřit 1700 rostlinných druhů, z nichž 500 se vyskytuje právě pouze na těchto ostrovech. Mezi hlavní atrakce ostrova patří obrovské písečné duny, kde mohou turisté absolvovat projížďku na velbloudech. Přístavy na Gran Canarii jsou ohraničené obrovskými vlnolamy, které ochraňují kotvící lodě i pevninu před rozbouřeným oceánem. Vnitrozemí je zalesněné se zelenými svahy vrcholků hor. Sever ostrova je porostlý kanárskými borovicemi a banánovníkovými plantážemi.

V rolích průvodců se Vám představí Bára Štěpánová a Miroslav Vladyka.