Vapet pro každého – Turbulence 2 : Strach z létání

Vapet v úterý 3. února 2009 připravil v edici Pro každého film Turbulence 2 : Strach z létání za 48,- Kč. Říká se, že nejlepší způsob jak překonat strach, je postavit se mu přímo. Jenže na překonání svého strachu z létání si vybrali opravdu špatný let…

Měl to být klidný let, narušený jen nepřízní počasí. Právě proto byl vybrán i jako závěrečný let kurzu pro překonání fobie z létání. Oslavou vítězství nad strachem měl být let na palubě Boeingu 747 z Tusconu do Los Angeles. Klid však netrvá dlouho – několik pasažérů náhle upadne do bezvědomí, protože je někdo nadrogoval, a navíc se letadlo dostává do neobvyklé turbulence – letadlo začíná volně padat k Zemi!

Když se podaří letadlo stabilizovat a v letadle se rozsvítí světla, na zemi leží dva mrtví pasažéři a třetí vyhrožuje, že nechá na palubě vybuchnout nervový plyn, ukradený z České republiky. V nákladovém prostoru je ho tolik, že by dokázal vyhladit celý stát Rhode Island. Na palubu ho propašoval Elliott Stephenson, který oklamal svou přítelkyni Jessicu a zneužil jejího strachu z létání. Během letu se ale ukáže, že o plyn má zájem i někdo jiný, někdo, kdo se doposud tvářil jako obyčejný cestující. Aby dostal, co potřebuje, je schopný čehokoliv… Doposud příjemný pasažér nemilosrdně zastřelí pilota a zmocní se letadla.

Jediný cestující, který by mohl téměř beznadějnou situaci zbránit, je letecký inženýr Martin Messerman, trpící fobií z létání poté, co jeho milovaná manželka zemřela při tragické letecké havárii, kterou on jen zázrakem přežil. Podaří se mu tajně spojit s pozemní službou, a ta mu dá na vybranou – buď zneškodní bombu, nebo armáda letadlo sestřelí… Tváří v tvář nebezpečí, musí Martin překonat své psychologické trauma. Společně s Jessicou se nejprve pokusí nad mořem vyhodit z letadla nebezpečný náklad a poté je nucen usednout do uvolněného kapitánova křesla, aby se pokusil přivést letadlo bezpečně k zemi. A to všechno dřív než dostane armáda pokyn letadlo sestřelit, aby tak zabránila zamoření velkého města obývaného miliony nic netušících lidí.

Po čase opět využiji komentáře diváků:

První Turbulence byla příšernou blbostí. Proto nebylo takřka pochyb o tom, co lze očekávat od jejího pokračování. Vše bylo ještě překonáno: ať příšernými herci, zoufale pitomým dějem (kam až se dá zajít?) nebo úsměvnou snahou o dramatično. Každopádně na trojku se nepodívám, to raději Kameňák III.

Žánr: Thriller / Akční

Země původu: USA

Rok vzniku: 2000

Délka: 97 minut

Původní název: Turbulence 2: Fear of Flying

Režie: David Mackay

Scénář: Kevin Bernhardt, Brendan Broderick, Rob Kerchner

Produkce: Mark Amin, Mike Elliott, Ogden Gavanski, Darin Spillman, Mike Upton

Hudba: Don Davis

Kamera: Gordon Verheul

Společnost: Trimark Pictures / Capital Arts Entertainment

Natáčeno: Vancouver, British Columbia, Kanada

Hrají: Craig Sheffer (Martin Messerman), Jennifer Beals (Jessica), Tom Berenger (Robert Sikes), Jeffrey Nordling (Elliott Stephenson), Jay Brazeau (Harold), Daryl Shuttleworth (kapitán Lloyd Reynolds), Paul Jarrett (Václav), Andrew Kavadas (Russell Bell), Chilton Craneová (Hazel), Peter Kelamis (Mazzo), Tim Henry (Dickson), Hiro Kanagawa (kontrolor), Jill Teed (Kit), Tamara Phillips (Hobbsová), Jody Thompson (Stacey), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital anglicky, česky

Titulky: česky

Obraz: barevný

Bonus: žádný

Videoukázka:

{youtube}DeEVXR33Zcc{/youtube}