Filmag horor – Had a duha: Smrtící voodoo

V ediční řadě Horor nabídl Filmag kvůli státnímu svátku nakonec až ve řtvrtek 29. října 2009 film Had a duha: Smrtící voodoo za 49,- Kč. Nepohřbívejte mě, nejsem mrtvý!

Strhující dílo Wese Cravena, režiséra kultovních hororů VŘÍSKOT a NOČNÍ MŮRA V ELM STREET.

 

 

Útěk z amazonského pekla byl pro antropologa Dennise Alana pouhým začátkem hrůz, které na něj číhají při pátrání po tajemném léku. Vydává se pro něj na ostrov Haiti a brzy zjišťuje, že původ zázračného anestetika, které by mohlo pomoci miliónům nemocných, je spojen s rituály voodoo.

 

 

 

Spolu se svou kolegyní Marielle se stále více propadají do spletitých nástrah tropického ostrova a zjišťují, že voodoo není jen snůškou povídaček k pobavení turistů, ale že jeho základ je v pravdě smrtící…

 

 

Znalci film komentují:

 

Film byl natočen na motivy stejnojmenné knihy, která je prezentována nikoliv jako román, nýbrž literatura faktu. Její autor, antropolog Wade Davis, na Haiti skutečně pobýval a studoval tamější proces "zombifikace", který je pochopitelně i hlavním tématem filmu.

 

 

Pravděpodobně nejrealističtější zombie horror jaký kdy byl natočen. Důkazem je i přes vyloženě nadpřirozený a typicky hororový závěr hlavně to, že ve filmu zmiňovaný zombie prášek, který obsahuje látku Tetrodotoxin, byl svého času zkoumán v souvislosti s lékařstvím. Ďábelské exteriéry Haiti a geniální hudba Brada Fiedela = není co řešit.

 

Žánr: Horor

Země původu: USA

Rok vzniku: 1988

Délka: 94 minut

Původní název: The Serpent and the Rainbow

Světová premiéra: 5. února 1988

Režie: Wes Craven

Námět: Wade Davis

Scénář: Richard Maxwell, Adam Rodman

Produkce: Keith Barish, Doug Claybourne, Rob Cohen, Robert Engelman, David Ladd

Hudba: Brad Fiedel

Kamera: John Lindley

Střih: Glenn Farr

Kostýmy: Peter Mitchell

Společnost: Serpent and the Rainbow / Universal Pictures

Natáčeno: Boston, Massachusetts, USA / Haiti / Santo Domingo, Dominikánská republika

 

 

 

Hrají: Bill Pullman (Dennis Alan), Cathy Tyson (Marielle Duchampová), Zakes Mokae (Dargent Peytraud), Paul Winfield (Lucien Celine), Brent Jennings (Louis Mozart), Conrad Roberts (Christophe), Badja Djola (Gaston), Theresa Merritt (Simone), Michael Gough (Schoonbacher), Paul Guilfoyle (Andrew Cassedy), Dey Young (paní Cassedyová), Aleta Mitchellová (Celestine), William Newman (francouzský misionářský doktor), Jaime Pina Gautier (Julio), Evencio Mosquera Slaco (šaman), Kimbereleigh Aarn (Margrite), Philogen Thomas (kněz), Ana Rosa Smith Avila (zdravotní sestra-mulatka), Francis Guinan (americký doktor), Sally-Anne Munn (zdravotní sestra na interně), Jean-Baptiste Rosvelt (černý číšník), Diamanda Galas (hlas smrti), a další

 

Údaje o DVD:

 

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky

Titulky: česky

Obraz: PAL DVD9 16:9 (1,78:1)

Bonus: ?