Eusebius – Oněgin

Eusebius na pátek 30. října 2009 za 49,- Kč připravil film Oněgin. Téma zpracované více než mnohokrát, tentokrát v britsko-americkém podání. Nesmrtelné mistrovské dílo o lásce a nekonečné touze. Podle dostupných informací byl tento film kdysi dávno přílohou časopisu SvětDVD.

 

Lehkomyslný znuděný mladík Evžen Oněgin, petrohradský švihák a bohatý šlechtic, tráví svůj život na plesech a večírcích smetánky. Je otráven svým prázdným životem. Po smrti strýce odjíždí na zděděný venkovský statek, kde se seznámí s básníkem Vladimírem Lenským, statkářkou Larinovou a jejími dcerami, milou a veselou Olgou a s oduševnělou kráskou Taťánou.

 

 

Chladný Oněgin ironicky sleduje naivitu Lenského a jeho vztah k Olze. Taťána je Oněginem okouzlena, je pro ni ztělesněním dívčích snů, a tak mu vášnivě vyznává lásku. Oněgin ji chladně odmítá a odjíždí.

 

 

Po čase je pozván na statek na slavnost, kde se začne dvořit Olze. Žárlivý Lenský ho vyzve na souboj, ve kterém ho Oněgin zabije. Otřesený prchá do ciziny, ale ani tam nenachází klid.

 

 

Po letech se vrací do vlasti a na plese se opět potká s Taťánou, která se vydala poznávat vyšší společenské kruhy. A tentokrát je to Oněgin, kdo vzplane spalující láskou. Najde nebo ztratí smysl života?

 

 

Vstupte do velkolepého příběhu neopětované lásky, touhy a nebezpečných nástrah.

 

Podle diváků zpracování, které má do originálu daleko tak, jako kdyby si někdo knihu prohlížel oknem rychlíku. Přesto údajně hezky natočené, ale nic natolik výrazné, aby se film mohl označit za nadprůměrný. Skvělá dobová hudba a kostýmy pomáhají vcelku zdařilé adaptaci ruské klasiky.

Žánr: Drama / Romantický

Země původu: Velká Británie / USA

Rok vzniku: 1999

Délka: 101 minut

Původní název: Onegin

Světová premiéra: 18. září 1999 – Kanada (Toronto Film Festival)

Režie: Martha Fiennes

Námět: Alexandr Sergejevič Puškin (poéma Evžen Oněgin)

Scénář: Peter Ettedgui, Michael Ignatieff

Produkce: Simon Bosanquet, Ralph Fiennes, Ileen Maisel

Hudba: Magnus Fiennes

Kamera: Remi Adefarasin

Střih: Jim Clark

Kostýmy: John Bright, Chloé Obolensky

Společnost: 7 Arts International / Baby Productions / CanWest Global Television Network / Rysher Entertainment / Starz!

Natáčeno: Alresford, Hampshire, Velká Británie / Frensham Little Pond, Farnham, Surrey, Velká Británie / Northington Grange, New Alresford, Hampshire, Velká Británie / Shepperton Studios, Shepperton, Surrey, Velká Británie / St. Petěrburg, Rusko

Hrají: Ralph Fiennes (Evžen Oněgin), Toby Stephens (Vladimír Lenskij), Liv Tyler (Taťána Larinová), Lena Headey (Olga Larinová), Martin Donovan (princ Nikitin), Alun Armstrong (Zareckij), Harriet Walter (madam Larinová), Irene Worth (princezna Alina), Jason Watkins (Guillot), Simon McBurney (Triquet), Geoffrey McGivern (Andrej Petrovič), Gwenllian Davies (Anisia), Margery Withers (Naňa), Tim McMullan (dandy 1), Tim Potter (dandy 2), Elizabeth Berrington (slečna Volkonskijová), Ian East (exekutor), Richard Bremmer (diplomat), Chloe Elise Hanslip (houslistka), Marion Betzold (balerína), Chris Lee Wright (husar), Tom Eastwood (Oněginův strýc), a další

 

Údaje o DVD:

 

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky (na obale chybně uvedena němčina místo angličtiny)

Titulky: česky

Obraz: barevný PAL 16:9

Bonus: film o filmu, z natáčení, Ralph & Martha, fotogalerie