North Video – Krev zmizelého

Překvapivě od North Videa bychom se v pátek 30. října 2009 za 49,- Kč mohli dočkat zástupce domácí produkce v podobě novějšího filmu Krev zmizelého. Výpravná historická sága, velkolepý epos lásky a prokletí, který se odehrává během 2. světové války a v období na ni navazujícím. Vypráví dramatický příběh matky a dcery a jejich zápasu o základní lidské právo – žít svůj život.

Podívaná, která se podobně jako Želary odehrává částečně během 2. světové války, vypráví dramatický příběh matky a posléze její dcery. Příběh začíná po vypuknutí 2. světové války milostnou romancí baltského šlechtice Arna von Lieven a Češky Helgy.

 

 

Arno utíká před sovětskou hrozbou do finské války. V jednom z bojů je raněn a převezen do německého lazaretu, kde mu Helga zachrání život. Prožívají vášnivou lásku, ale Arno je povolán zpět do válečné hrůzy, do boje proti dřívějším spojencům. Volí dobrovolnou smrt.

 

 

 

Z krátkého vztahu se Helze narodí dcera Dorli. Právě dítě se pro Helgu stává jediným smyslem života. Musí svou dceru ochránit a pokusit se přežít navzdory všem útrapám složité doby…

 

Děj je rozvržen do čtyř ročních dob, které jsou pozadím pro strhující dramatický příběh, odehrávající se v divoké přírodě moravských hor, ale také v exotickém belgickém Kongu. Režisér Milan Cieslar barvitě a citlivě vypráví příběh žen ve vyhrocené historické situaci. Svébytně způsobem navazuje na svůj předcházející film Pramen života (2000), ke kterému také napsal scénář Vladimír Körner.

 

 

1. část: ZIMA 1939

Epizoda sovětsko-finské zimní války a první válečná zima v horském sanatoriu na území Říše.

 

2. část: JARO 1945

Čas osvobození a odsun Němců z Československa po konci druhé světové války.

 

3. část: LÉTO 1956

Ozvěna politických změn v blízkém Polsku, spějící k podzimní revoluci v Maďarsku a utužení komunistického panství v satelitech Ruska.

 

4. část: PODZIM 1961

Zdánlivě pokojný a přesto zlomový rok, končící až kdesi v Belgickém Kongu…

 

Obrazovka z DVD

 

Obrazovka z DVD 

  

Obrazovka z DVD

 

Diváci vlažní:

 

Bohatě dějově pojatý film, který neurazí ani nevyvolá přílišné nadšení. Přece jen je vidět, že se jedná o sestřih čtyřdílného seriálu – rozmáchlá epopej se skvělými výkony, která je prostě na filmovou stopáž příliš.

Zadní strana obalu 

Žánr: Drama

Země původu: Česká republika

Rok vzniku: 2005

Délka: 129 minut (2:07:02)

Premiéra v kinech ČR: 10. března 2005

Režie: Milan Cieslar

Námět: Vladimír Körner

Scénář: Vladimír Körner

Produkce: Hana Vrbová, Milan Cieslar, Ivan Vakaráč, Vladimíra Kopecká, Kateřina Baranová, Pavel Jurášek

Hudba: výběr různých skladeb

Kamera: Jiří Macháně

Střih: Miloslav Liška, Milan Cieslar

Kostýmy: Evženie Rážová

Dramaturg: Pavel Aujezdský

Výtvarník dekorací: Jan Kadlec

Umělecký maskér: Lukáš Král

Mistr zvuku: Lubor Hochmann

Překlad dialogů do němčiny: Lenka Reinerová

Film o filmu: Jiří Diviš, Jaroslav Rásocha

Společnost: Happy Celluloid / Česká televize

Hrají: Vilma Cibulková (Helga), Martin Huba (Dr. Blau), Ester Geislerová (Dorli), Igor Bareš (Čevora), Václav Jiráček (Arno), Vladimír Dlouhý (Jost), Ondřej Vetchý (Lubič), Jiří Lábus (Pepek), Simona Stašová (Šiclová), Emma Černá (Utta von Liewen), Karel Dobrý (Brand), Marko Igonda (Lojzík), Lucie Šteflová (Dorli – dítě), Marek Vašut (Kongo Müller), Václav Spanos (Nikolas), Radek Kuchař (gardista), Viktor Skála (vyšetřovatel), Václav Mareš (komisař gestapa), Eva Lecchiová (německá matka), Roman Pomajbo (staršina), Daniel Margolius (dozorčí), Yvetta Kornová (basařka), Zdena Sajfertová (číšnice v penzionu), Tomáš Valík (lesník), Eduard Pavlíček (štamgast), Lubomír Tlalka (důstojník SS), Martin Veselý (klavírista SS), Martin Richter (hospodský v penzionu), Martina Válková (jeptiška), Lucie Hurajová (jeptiška v Kongu), Eva Leimbergerová (Belgičanka), Věra Poláchová (německá ošetřovatelka), Václav Krátký (číšník), Mariusz Osmelak (polský důstojník), Marta a Monika Hotzké (Ester a Ruth Blau), Milan Hlavsa (odsouzený klavírista), Keus Barend – Trap (host), a další

 

Menu DVD 

 

Údaje o DVD:

 

Výběr kapitol 

 

Zvuk: Dolby Digital DTS, 5.1 česky

Titulky: česky pro neslyšící, anglicky, polsky

 

Nastavení zvuku a titulků 

 

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9 (1,85:1)

Bonus: film o filmu, trailery, alternativní konec, hudební stopa, fotogalerie