Amercom – Velké bitvy historie (18. díl) – Spartakovo povstání 73-71 př. n. l.

Z vydavatelství Amercom bylo možno očekávat další titul ediční řady Velké bitvy historie a předpoklad byl, že ve čtvrtek 30. září 2010 vyjde další ve fólii společně zatavené DVD a kniha Spartakus – 73 – 71 př. n. l. za 99,90 Kč. Ovšem nestalo se a titul je v prodeji až v pátek 1. října 2010.

Pár předběžných informací jako vždy z polských zdrojů, kde je tento díl číslem 9 v polské řadě Wielkie Bitwy Historii.

Jedná se o sérii knih, věnovaných nejvýznačnějším bitvám a válečným konfliktům historie (u nás smíchané dvě v Polsku samostatně vycházející řady), která je doplněna o unikátní dokumentární filmy na DVD. Série "Velké bitvy historie" je českou verzí světoznámých edicí "Campaign" a "Essential Histories" britského vydavatelství Osprey Publishing.

V sérii čtenář obdrží popis všech významných bitev a vojenských kampaní historie. V každém čísle naleznete velmi obsáhlou publikaci o cca 100 stranách. Kniha obsahuje podrobnosti a popisy zúčastněných stran, klíčových postav konfliktu a podrobné historické, politické a geografické souvislosti.

Druhou částí každého čísla je pak obsáhlý dokument na DVD.

Řím: Vzestup a pád impéria - Spartakus 

A opět tedy překlad z toho, co uvádějí polské zdroje o dalším díle:

Spartakovo povstání

Rok 73 (679 od založení Říma) nebyl pro Itálii příliš úspěšný. Společnost, jejíž majetek byl z velké části založen na práci otroků, čelí vážné krizi. Vypuklo velké povstání otroků, v čele s charismatickým vůdcem – Spartakem.

 

Moderní člověk obvykle vidí jen fakt, že to byl člověk, který bojoval za svá práva. V naší době ale příběh není jen "dobrým námětem" k filmu z Hollywoodu, ale také zdrojem inspirace pro "otroky" moderního světa, pro boj proti vykořisťování a proti sociální nerovnosti.

 

A ještě oficiální text:

Po desetiletí barbarských nájezdů se otěží vlády nad Římskou říší chopil skvělý vojevůdce Marius a z římské armády dobrovolníků učinil nejvýkonnější bojovou sílu na světě. V samém srdci římské republiky se však nyní chystá krvavé povstání. Oblíbená podívaná Římanů, krvavá smrt otroků v gladiátorské aréně, v 1. století před naším letopočtem přestává být pouhou hrou. Jednoho dne se totiž otroci vzbouří proti svým pánům. Vede je muž, kterého historie zná pod jménem Spartakus.

 

V roce 73 př. n. l. otrokářská společnost římské republiky s hrůzou pozorovala, jak se její největší noční můra stává skutkem: propuklo povstání otroků. Gladiátoři vedení Thrákem Spartakem si probili cestu z gladiátorské školy a z uprchlých otroků, kteří prakticky neměli co ztratit, vytvořili vojsko o síle 70 000 mužů. Prošli napříč Kampánií, dobyli bohatá města Kúmy, Nolu a Nucerii a porazli dvě konzulská vojska.

 

Spartkaus se stal pro Řím obrvskou hrozbou. Jeho zničení dostal za úkol Marcus Licinius Crassus. V bitvě na řece Silarus byl nakonec Spartakus poražen a zabit a jeho vojsko bylo rozprášeno. Jako varování všem ostatním pak Crassus nechal podél cesty mezi Římem a Capuou, kde vzpoura začala, 6 000 přeživších vzbouřenců ukřižovat… 

Kniha Spatakovo povstání 73-71 př. n. l. – Vzpoura gladiátorů proti Římu (Spartacus and the Slave War 73-71 BC) má jako obvykle 96 stran,  autorem je Nic Fields, ilustrace Steve Noon, překlad Mgr. Jitka Svobodová, odborný posudek PhDr. Ivana Koucká.

Marná naděje, že na DVD budou tentokrát dokumenty dva, jak je uvedeno na polských stránkách – Starověký Řím: Spartacus a Rozhodující bitva: Spartacus. Ve skutečnosti jsme se dočkali již známého dokumentu Řím: Vzestup a pád impéria – Spartakus, jen v jiném dabingu, než nám nabídlo Codi (a s titulky).  

Zadní strana polského vydání 

Žánr: Dokument / Historický

Délka: 44 minut

Původní název: Rome – Rise and Fall of an Empire: Spartacus

Menu DVD 

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky, polsky

Titulky: česky, polsky

 

Nastavení zvuku a titulků 

 

Obraz: barevný PAL 16:9 (obal chybně uvádí 4:3)

Bonus: žádný