FilmX – Ani stín podezření

Dobré filmy týdeníku Reflex ve sběratelské edice číslo IV se opět vrací k dílu mistra hororů, Hollywood Classic Entertainment nabídne v edici FilmX další z filmů Alfréda Hitchocka a z katalogu společnosti Universal má být ve čtvrtek 4. srpna 2011 ke koupi za 99,- Kč DVD Ani stín podezření. Ten milý strýček že je vrahem bohatých vdov?

Dramatická exploze přímo před očima. Nejpůsobivější psychologický thriller z Hitchcockovy tvorby.

Vnitřní strana

Newtonovi žijí v poklidném ospalém městečku Santa Rosa. Jednoho dne se objeví šaramantní manželčin bratr Charlie Oakley, na jehož návštěvu se rodina velmi těší, zejména jeho neteř, která má nejen stejné jméno jako on, ale doufá, že strýčkův příjezd změní zaběhaný a poněkud únavný život rodiny. A to má pravdu víc než doufala.

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Dívka sice cítí k strýčkovi značné sympatie, jakousi zamilovanou náklonnost a obdivuje ho, přesto v ní pomalu sílí podezření, že něco není v pořádku, že před rodinou něco tají. Strýček trhá a ukrývá některé stránky z novin, sledují ho dva muži, kteří tvrdí, že jsou z ústavu pro výzkum veřejného mínění.

Vnitřní strana

Jeden z nich se večer sejde s Charlie a prozradí jí, že je Jack Graham, policejní detektiv. Dívka si pak v knihovně najde stránky z novin, které se strýček snažil ukrýt a zjistí, že Charlie by mohl být hledaným záhadným vrahem vdov. Potvrzuje to i prsten, který dostala od strýčka. Jsou na něm iniciály shodující se se jménem jedné z obětí.

O režisérovi

Když je na útěku zabit další podezřelý, policie případ uzavře, ale strýčkovi je jasné, že jeho neteř zná pravdu a rozhodne se svou nejmilejší příbuznou zabít. Dvakrát se o to marně pokusí přímo v domě, potřetí ve vlaku, kterým odjíždí do New Yorku.

Hodnocení kolem 80 procent: Brilantní ukázka řemesla, nadčasový thriller.

Zadní strana

Žánr: Krimi / Mysteriozní / Thriller

Země původu: USA

Rok vzniku: 1943

Délka: 104 minut (1:43:28)

Původní název: Shadow of a Doubt

Světová premiéra: 12. ledna 1943 – USA, New York

Režie: Alfred Hitchcock

Námět: Gordon McDonell

Scénář: Thornton Wilder, Sally Benson, Alma Reville

Produkce: Jack H. Skirball

Hudba: Dimitri Tiomkin

Kamera: Joseph A. Valentine

Střih: Milton Carruth

Kostýmy: Vera West

Společnost: Skirball Productions / Universal Pictures

Natáčeno: 904 McDonald Avenue, Santa Rosa, Kalifornie, USA / Newark, New Jersey, USA / Santa Rosa, Kalifornie, USA

Hrají: Teresa Wright (Charlotte ‚Charlie‘ Newtonová), Joseph Cotten (strýc Charlie Oakley), Macdonald Carey (Jack Graham), Henry Travers (Joseph Newton), Patricia Collinge (Emma Spencer Oakley-Newtonová), Hume Cronyn (Herbie Hawkins), Wallace Ford (Fred Saunders), Edna May Wonacott (Ann Newtonová), Charles Bates (Roger Newton), Irving Bacon (přednosta stanice), Clarence Muse (obsluha salonního vozu), Janet Shaw (servírka Louise Finchová), Estelle Jewell (Catherine), Bill Bates, Virginia Brissac (paní Phillipsová), Frances Carson (paní Potterová), Earle S. Dewey (uliční policista Norton), Sarah Edwards (manželka doktora ve vlaku), Edward Fielding (doktor ve vlaku), Vaughan Glaser (Dr. Phillips), Alfred Hitchcock (muž hrající karty ve vlaku), Ruth Lee (paní MacCurdyová), Eily Malyon (paní Cochranová, knihovnice), John McGuire (detektiv), Charles Metten (mladík na přechodu), Shirley Mills (Shirley), Constance Purdy (paní Martinová), Robert Quarry, Isabel Randolph (paní Margaret Greenová), Grandon Rhodes (reverend MacCurdy), Byron Shores (detektiv), Edwin Stanley (pan Green, bankovní prezident), Minerva Urecal (paní Hendersonová, úřednice u telegrafu), a další

Menu DVD

Údaje o DVD:

Výběr kapitol

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky

Titulky: česky

Nastavení zvuku a titulků

Obraz: černobílý PAL DVD9 4:3 (podle imdb.com 1,37:1)

Bonus: žádný