Codi – Deník 1939 – 1945 – Druhá světová válka (24. díl) – srpen 1941

Nový měsíc a v něm první středa. Takhle tomu je již od září 2009, kdy začal vycházet cyklus DVD, mapující 2. větovou válku den po dni. Nejinak tomu bude i nyní, ve středu 3. srpna 2011, kdy Codi pošle na pulty Deník 1939 – 1945 – Druhá světová válka (24. díl) – srpen 1941 za 59,- Kč. Každý den 2. světové války na DVD. Podívejte se, co se dělo před 70 lety… Na obálce je uveden i tradiční bonus v originálním znění, tentokrát to má být Letecká válka.  

Německá vojska na území Sovětského svazu pokračují ve svém drtivém postupu na všech frontách. Na severní frontě se dotknou okrajových částí Leningradu a uzavírají jeho obklíčení. Vojska ve střední části fronty ukončují operace v oblasti Smolenska a po těžkých bojích obsazují Jelňu a přeskupují se k postupu na Brjansk. V jižním sektoru fronty rumunská vojska v rámci Skupiny armád Jih posílená částmi 11. německé armády dokončují obklíčení Oděsy. Vojska této armádní skupiny rovněž obsazují přístavy Dněpropetrovsk a Mikolayv (Nikolajev) a dokončují obsazení důležitých průmyslových a těžebních oblastí – krivorožské a doněcké. Současně jsou vojska Armeegruppe "Süd"posílena obrněnými jednotkami 2. obrněné skupiny generála Guderiana a připravují se na dobytí Kyjeva.

 

Obrazovka z DVD 

 

Ale německým ozbrojeným silám se ne všechno daří tak, jak si Hitler a jeho nejbližší představovali. Postup na Leningrad je pomalejší, na jihu obklíčení odolává Oděsa a hlavně je část velení armády, reprezentovaná zejména velitelem pozemních vojsk generálem – polním maršálem Waltherem von Brauchitschem a jeho štábem, nespokojena s Hitlerovým zasahováním do plánování a velení, zejména s tím, že byl zastaven postup na Moskvu.

 

Obrazovka z DVD 

 

Tak trochu ve stínu událostí v Sovětském svazu zůstává poměrně důležitá operace zvaná „Rovnováha“ na straně Velké Británie a „Operace Y“ na straně SSSR, jíž bylo obsazení Iránu britskými a sovětskými vojsky, které mělo za cíl jednak zajistit sovětsko-íránskou hranici proti možné intervenci Osy směrem k ropným polím v Baku, dále otevření další zásobovací cesty pro spojenecké dodávky materiálu do Sovětského svazu a zabezpečení íránských ropných polí a rafinerií pro Spojence.

 

Obrazovka z DVD 

 

Pokračuje však samozřejmě i vzdušná válka mezi Velkou Británií a Třetí říší, Bitva o Atlantik a námořní válka ve Středozemním moři. Na Dálném východě dochází k dalšímu zostřování situace v důsledku agresivních akcí Japonského císařství proti Číně a Indočíně.

 

V severním Atlantiku, u pobřeží Kanady, se odehrává významná konference premiéra Churchilla a amerického prezidenta Roosevelta, na níž je přijata Atlantická charta. 

Menu DVD 

Údaje o DVD:

Výběr kapitol 

Délka: 65 minut + cca 60 minut bonus (1:04:52 + 13:21)

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky (Alfréd Strejček), bonus anglicky

Titulky: žádné

Obraz: černobílý/barevný PAL DVD5 4:3

Bonus: z nabídky Codi, Letecká válka  

Letecká válka

Bonus

Bonus

Bonus