Magic Box – Aladin

Po smršti titulů konkurenčních tvůrců by MagicBox měl v sobotu 17. prosince 2011 za 199,- Kč sáhnout opět také do nabídky studia Disney, v plánech figuruje DVD Aladin. Báječné dobrodružství s létajícím kobercem a džinem, který má smysl pro humor.

Vzneste se na kouzelném létajícím koberci a vydejte se na napínavý let plný legrace v jednom z nejvýpravnějších dobrodružných filmů všech dob. Čeká na vás Aladin, který vás provede příběhem a ukáže svá kouzla. Skvělé dobrodružství doplňuje podmanivá hudba, která byla oceněna prestižním Oscarem.

Chudý chlapec z tržiště Aladin žije se svou rozpustilou opičkou Abu uprostřed města. Denně sní svůj sen o úniku z bezútěšného života v bídě a o lásce krásné princezny Jasmíny. Osud se nakloní v jeho prospěch, když jej chce zlý sultánův rádce Džafar využít k získání kouzelné lampy z jeskyně, skryté uprostřed pouště.

Aladin se stane majitelem kouzelného koberce a lampy, jejíž dobrý džin, který má smysl pro humor a dovede měnit podoby, mu může splnit tři přání. Aladin se s jeho pomocí skutečně přiblíží k princezně, dosud neústupně odmítající nápadníky, a získá její lásku. Stále jej však trápí jeho prostý původ, který se jí zdráhá přiznat. A to jej ještě čeká souboj se zrádným Džafarem a jeho papouškem Jagem, zmocnivšími se na čas lampy, sultanátu i princezny.

Aladin nad nimi musí zvítězit. Ne silou, ale chytrostí. Aby opravdu získal srdce princezny Jasmíny, musí také dokázat, že je opravdovým princem se šlechetným srdcem. A tady nepomůže bohatství, ale správné činy…

Nejstarší zprávy o proslulém souboru perských, arabských a indických lidových příběhů, známém pod názvem Pohádky tisíce a jedné noci, pocházejí už z desátého století. První rukopisné záznamy spisu, čítajícího nakonec více než 267 příběhů různé délky, vznikaly ve čtrnáctém a patnáctém století.

Příběh o Aladinovi, který je jednou z nejznámějších a nejčastěji zpracovávaných arabských pohádek, vznikl pravděpodobně okolo druhé poloviny dvanáctého století v Egyptě, což však nebrání tomu, aby byl v mnoha adaptacích situován do prostředí, připomínajícího oblíbenou romantickou vizi středověkého Bagdadu.

Tvůrci této verze se nechali volně inspirovat všemi předchozími adaptacemi podobných příběhů a navíc plně využili možností moderního animovaného filmu. Vedle magických letů na koberci a komplikovaných hudebních scén v nejlepší disneyovské tradici je film naplněn nepřetržitým přívalem propracovaných obrazových gagů, soustředěn zejména okolo postavy džina. Ten, v původní verzi namluven Robinem Williamsem, se tak stává takřka hlavní postavou filmu a je hlavním důvodem, proč Aladin může potěšit nejen děti, ale i ty dospělé, kteří mají chuť se smát.

Na imdb.com 79, na csfd.cz 82 procent: Disney je prostě Disney, skvělá animace, vynikající hudba a příběh sršící humorem.

Zadní strana

Žánr: Animovaný / Dobrodružný / Fantasy / Rodinný / Hudební / Romantický

Země původu: USA

Rok vzniku: 1992

Délka: 87 minut

Původní název: Aladdin

Světová premiéra: 11. listopadu 1992 – USA – New York a Los Angeles

Kinopremiéra v ČR: 3. prosince 1993

Režie: Ron Clements, John Musker

Scénář: Ron Clements, John Musker, Ted Elliott, Terry Rossio, Ed Gombert, Burny Mattinson, Roger Allers, Daan Jippes, Kevin Harkey, Sue C. Nichols, Francis Glebas, Darrell Rooney, Larry Leker, James Fujii, Kirk Hanson, Kevin Lima, Rebecca Rees, David S. Smith, Chris Sanders, Brian Pimental, Patrick A. Ventura

Produkce: Ron Clements, Donald W. Ernst, John Musker, Amy Pell

Hudba: Alan Menken

Střih: H. Lee Peterson

Společnost: Walt Disney Pictures / Walt Disney Feature Animation

Hlasy v původním znění: Scott Weinger (Aladdin), Robin Williams (Džin), Linda Larkin (princezna Jasmína), Jonathan Freeman (Jafar), Frank Welker (Abu / jeskyně zázraků / Rajah), Gilbert Gottfried (Iago), Douglas Seale (sultán), Charles Adler (Gazeem), Corey Burton (princ Achmed), Jim Cummings (Razoul / Farouk), a další

Údaje o DVD neznámé:

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, česky

Titulky: česky, anglicky, slovensky

Obraz: barevný 16:9 (podle imdb.com 1,66:1)

Bonus:

  • Film v digitální kvalitě
  • Videoklipy (Nádherný svět, Na tvého chlapce jsme pyšní)
  • Vystřižené písně z Disneyho archivu
  • Zábavné skutečnosti
  • Vystřižené scény
  • Audiokomentáře