Bontonfilm – Vzpomínky na Afriku

Pokud vlastníte krabičku, kterou Bontonfilm přidal k prvnímu titulu Hvězdné edice, a nevyužili jste okamžiku, kdy DVD v roce 2009 distribuoval DVDcom, pak můžete v úterý 25. ledna 2011 přidat další úlovek, vycházejí Vzpomínky na Afriku za 99,- Kč.

Scénář tohoto nesmírně úspěšného filmu vznikl podle literárního díla dánské spisovatelky Karen Blixen. Ta přijela do Keni v roce 1914 se svým manželem, baronem Von Blixenem a prožila v Africe nejen trpké zklamání, ale také chvíle velké lásky k lovci Denysi Finchi Hattonovi. Karen si černý kontinent upřímně zamilovala a ve svém díle složila světadílu jedinečný hold. Film získal 7 Oscarů, včetně ocenění za Nejlepší film roku 1986 a Nejlepší režii pro Sydneyho Pollacka.

 

Milostný příběh je volnou biografií dánské spisovatelky Karen Blixen a formou retrospektivy zachycuje její dlouholetý pobyt v africké Keni. Po krátkém prologu, kdy Karen v Dánsku řekne bratru svého milence, baronu Broru Blixenovi, že se za něj provdá a dá mu peníze, aby koupil farmu v Africe, kde by mohli pěstovat skot, se děj přenáší do Keni, kam Karen přijíždí roku 1913. Cestou se ve vlaku poprvé setká s lovcem Denysem Finchem Hattonem. Už v den svatebního obřadu však přichází rozčarování. Bror bez rozloučení odjel na dlouhý lov a navíc Karen zjistí, že manžel její peníze nepoužil na zřízení chovu krav, ale rozhodl se pěstovat kávu. Seznamuje se s prostředím, komunitou bělochů i Kikuji, domorodými vesničany. Při jedné z vyjížděk se opět setká s Denysem, který zasáhne, když je v pustině překvapena lvicí. Pozve jej a jeho přítele Berkeleyho do domu a stráví s nimi příjemný večer. Mezi Karen a Denysem se rodí hluboké přátelství, které přeroste v lásku, cit, který jí v manželství chybí. Ještě ke všemu ji manžel nakazí syfilitidou. Její stav je natolik vážný, že musí odjet do Evropy. Do Afriky se vrátí až po válce. Je vyléčená, ale už nikdy nebude mít děti. Při dalším setkání s Denysem se z přátel stávají milenci. Krátké období štěstí je však vykoupeno tragédií, která Karen připraví o farmu i milence…

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD 

Od 70 k 90 procentům: Úchvatný film, dodnes podmanivé melodrama.

Žánr: Drama / Romantický / Biografický / Dobrodružný

Země původu: USA

Rok vzniku: 1985

Délka: 154 minut (2:34:18)

Původní název: Out of Africa

Světová premiéra: 10. prosince 1985 – USA, Los Angeles

Kinopremiéra v ČR: 1. března 1989

Režie: Sydney Pollack

Námět: Karen Blixen (kniha "Out of Africa" a další písemné materiály), Judith Thurman (kniha "Isak Dinesen: The Life of a Story Teller"), Errol Trzebinski (kniha "Silence Will Speak")

Scénář: Kurt Luedtke

Produkce: Anna Cataldi, Terence A. Clegg, Kim Jorgensen, Sydney Pollack, Judith Thurman

Hudba: John Barry

Kamera: David Watkin

Střih: Pembroke J. Herring, Sheldon Kahn, Fredric Steinkamp, William Steinkamp

Kostýmy: Milena Canonero

Společnost: Mirage Enterprises / Universal Pictures

Natáčeno: Velká Británie / Keňa

Hrají: Meryl Streep (Karen Blixen-Fineckeová), Robert Redford (Denys Finch Hatton), Klaus Maria Brandauer (baron Bror Blixen-Finecke), Michael Kitchen (Berkeley), Malick Bowens (Farah), Joseph Thiaka (Kamante), Stephen Kinyanjui (Kinanjui), Michael Gough (Delamere), Suzanna Hamilton (Felicity), Rachel Kempson (Lady Belfieldová), Graham Crowden (Lord Belfield), Leslie Phillips (Sir Joseph), Shane Rimmer (Belknap), Mike Bugara (Juma), Job Seda (Kanuthia), Mohammed Umar (Ismail), Donal McCann (doktor), Kenneth Mason (bankéř), Tristram Jellinek (komisař), Stephen B. Grimes (komisař), Annabel Maule (Lady Byrneová), Benny Young (ministr), Sbish Trzebinski (opilec), Allaudin Qureshi (Rajiv), Niven Boyd (mladý důstojník), Iman (Mariammo), Peter Strong (obr), Abdulla Sunado (Esa), Amanda Parkin (Victoria), Muriel Gross (Lady Delamereová), Ann Palmer (Dowager), Keith Pearson (misionář), a další

Menu DVD 

Údaje o DVD:

Výběr kapitol 

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, 5.1 česky (původní vydání DTS anglicky)

Titulky: česky napevno s anglickým zvukem (původní vydání anglicky, arabsky, řecky, rumunsky, turecky)

 

Nastavení zvuku 

 

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9 (podle imdb.com 1,85:1)

Bonus: žádný (p§vodní vydání komentář režiséra Sydneyho Pollacka)