Bontonfilm – Astronautova žena

Alespoň že Bontonfilm ve své Hvězdné edici opravdu nabízí filmy, o nichž lze tvrdit, že v nich hrají špičkoví herci, byť je jejich hodnocení všelijaké. To takové zařazení trojice Pravých blondýnek do Filmové klasiky, to je jiná káva… Takže v pondělí 31. ledna 2011 to budou Johnny Depp a Charlize Theron ve sci-fi Astronautova žena za 99,- Kč. Idylický život šťastného páru během několika minut změní v hrůzné drama.

Byli nádherný americký pár – odvážný a významný astronaut NASA Spencer Armacost a krásná učitelka Jillian. Vášnivě se milovali a byli si tak blízko, že se dokázali navzájem vnímat dokonce i tehdy, když on byl nahoře ve vesmíru a ona dole na Zemi.

Při jedné ze Spencerových rutinních misí společně s kolegou Alexem Streckem při výstupu z raketoplánu opravují poškozenou družici. Nečekaně dojde k podivnému výbuchu a přeruší se na dvě minuty kontakt se základnou. Ani jeden z manželů netuší, že těch 120 sekund strachu zcela změní jejich pohled na svět, jejich budoucnost a i samotné životy.

V těch dvou minutách se všechno změnilo v nevyslovitelnou hrůzu. Všechno sice dopadne zdánlivě dobře, když se Spencer v nemocnici probere, zdá se, že je v pořádku. Krátce na to oznámí Jillian, že odchází z NASA, protože dostal v New Yorku velmi lákavou nabídku na místo manažera velké firmy.

Během párty na rozloučenou dostane jeho kolega Alex podivný záchvat a zemře. Jeho žena Natalie se po pohřbu svěří Jillian, že se muž choval divně a vzápětí spáchá sebevraždu. Jillian začne propadat depresím, které zažívala po smrti rodičů a pak zjistí, že je těhotná. Při vyšetření ultrazvukem se ukáže, že Jillian čeká dvojčata.

 

Při nakupování ženu překvapí zanedbaný Sherman Reese, bývalý zaměstnanec NASA, který ženě tvrdí, že pro ni má závažné informace, a že ho vyhodili, protože se až příliš zajímal o Spencerovu nehodu. Prozradí jí, že Natalie byla těhotná, Jillian mu však nevěří. Později však pochopí, že muž nelhal.

Domluví si s ním schůzku, ale Spencer ji předběhne. Jillian získá videokazetu, kterou jí poslal Reese. Vysvětluje na ní, že během krátkého výpadku se obou astronautů zmocnili mimozemšťané, kteří ovládli jejich těla, a že stejně jako ona, také Natalie čekala dvojčata. Jillian si začne uvědomovat změny ve Spencerově chování, a je stále více přesvědčena, že už to není on. Když pak zjistí, že Spencer zabil její znepokojenou sestru, rozhodne se jednat…

Astronautova žena je překvapivě dobře natočené psychologické scifi, jehož největším kladem je temná, napjatá a velmi sugestivní atmosféra. Záběry pečlivě naaranžovaných interiérů jsou výtvarně působivě stylizované a na první pohled připomínají jiné neortodoxní sci-fi, Gattacu. 

Pouhopouhých 50 procent: Nuda, kdy nikdo neví, co je skutečné a co ne. A nezachrání to ani slušní herci.

Žánr: Drama / Sci-fi / Thriller

Země původu: USA

Rok vzniku: 1999

Délka: 104 minut

Původní název: The Astronaut’s Wife

Světová premiéra: 27. srpna 1999 – USA

Režie: Rand Ravich

Scénář: Rand Ravich

Produkce: Jody Hedien, Mark Johnson, Donna Langley, Andrew Lazar, Diana Pokorny, Brian Witten

Hudba: George S. Clinton

Kamera: Allen Daviau

Střih: Timothy Alverson, Steve Mirkovich

Kostýmy: Isis Mussenden

Společnost: New Line Cinema / Mad Chance

Natáčeno: Camarillo Airport – 555 Airport Way, Camarillo, Kalifornie, USA / Greystone Park & Mansion – 905 Loma Vista Drive, Beverly Hills, Kalifornie, USA / Los Angeles, Kalifornie, USA / March Air Force Base, Riverside, Kalifornie, USA / New York City, New York, USA / Santa Monica Civic Auditorium – 1855 Main Street, Santa Monica, Kalifornie, USA / Staten Island, New York City, New York, USA / Unocal Building – 1201 W. 5th Street, Downtown, Los Angeles, Kalifornie, USA / Wall Street, Manhattan, New York City, New York, USA / Washington Square Park, Greenwich Village, Manhattan, New York City, New York, USA

Hrají: Johnny Depp (Spencer Armacost), Charlize Theron (Jillian Armacostová), Joe Morton (Sherman Reese, reprezentant NASA), Clea DuVall (Nan), Donna Murphy (Natalie Strecková), Nick Cassavetes (kapitán Alex Streck), Samantha Eggar (doktorka Patrabaová), Gary Grubbs (ředitel NASA), Blair Brown (Shelly McLarenová), Tom Noonan (Jackson McLaren), Tom O’Brien (Allen Dodge), Lucy Lin (Shelly Carterová), Michael Crider (Pat Elliott), Jacob Stein (Calvin), Timothy Wicker (dítě), Sarah Dampf (Paula), Charles Lanyer (Spencerův doktor), Gary Carlos Cervantes (doktor), Conrad Bachmann (reportér), Rondi Reed (Dr. Conlinová), a další

Údaje o DVD neznámé:

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, 2.0 česky

Titulky: česky

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9 (podle imdb.com 1,85:1)

Bonus: