North Video – Verdikt

North Video ve středu 16. února 2011 nabídne premiérový film Verdikt za 69,- Kč. V některých českých zdrojích dohledatelné pod názvem Berlínský rozsudek. Jen dvě věci stojí mezi ním a svobodou. Železná opona – a zákony Spojených států.

Příběh muže z východního Berlína byl natočen podle skutečné události.

V roce 1978 unese Helmut Thiele pomocí dětské pistolky letadlo polských aerolinek a donutí je přistát na americké vojenské základně v Západním Německu. Chtěl se tak dostat ke svým dvěma synům, kteří s jeho bývalou ženou žili na Západě. Protože letadlo nouzově přistálo na americké vojenské základně, byl únosce postaven před americký tribunál.

Jakmile se Helmut ocitl na americké půdě, nastanou opravdové problémy. Americký soud v Berlíně pod vedením soudce Herberta Sterna židovského původu stojí před nelehkým úkolem. Únos je ozačen předběžně za teroristický akt vzdušného pirátství. Je ale morálně správné potrestat člověka, který se jen snažil uniknout totalitnímu režimu, i když při tom porušil zákon? Soudce, důsledně dbající na dodržování ústavnosti, řeší dosud nepoznané dilema – řídit se zákonem, nebo vzít v úvahu čistě lidské pohnutky?

Na Imdb.com necelých 60 procent, rottentomatoes bez hodnocení, na csfd.cz takřka 80: Trochu zdlouhavý příběh o touze po svobodě.

Zadní strana 

Žánr: Drama

Země původu: SRN / USA

Rok vzniku: 1988

Délka: 92 minut

Původní název: Judgment in Berlin / Escape to Freedom / Ein Richter für Berlin

Režie: Leo Penn

Námět: Herbert Jay Stern (román)

Scénář: Leo Penn, Joshua Sinclair

Produkce: Jeffrey Auerbach, Heinz Bibo, William R. Greenblatt, Martin Sheen, Joshua Sinclair, Ingrid Windisch

Hudba: Peter Goldfuss

Kamera: Gábor Pogány

Střih: Teddy Darvas

Kostýmy: Ingrid Zoré

Společnost: Sheen-Greenblatt Productions / Bibo TV / January Enterprises

Natáčeno: Bahnhof Zoo, Charlottenburg, Berlín, Německo / Berlín, Německo / Berliner Union-Film Studio, Tempelhof, Berlín, Německo / Kurfürstendamm, Charlottenburg, Berlín, Německo / Tempelhof, Berlín, Německo

Hrají: Martin Sheen (Herbert Jay Stern), Heinz Hoenig (Helmut Thiele), Jutta Speidel (Sigrid Radke), Sam Wanamaker (Bernard Hellring), Max Gail (Judah Best), Joshua Sinclair (Alan Sherman), Carl Lumbly (Edwin Palmer), Cristine Rose (Marsha Sternová), Sean Penn (Gunther X), Max Volkert Martens (Hans Schuster), Jürgen Heinrich (Jurij Andrejev), Marie Louise Sinclair (Kim Beckerová), Harris Yulin (Bruno Ristau), Horst Scheel (steward – svědek), Malgoscha Gebel (letuška – svědkyně), Eileen Ryan (Guentherova matka), Ted Herold (rockový zpěvák v nočním klubu), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky

Titulky: česky

Obraz: barevný/černobílý 4:3 (podle imdb.com 1,85:1, čili nejspíš opět ořez)

Bonus: