Amercom – Kosmos 5

Dne 14. února 2011 máme možnost na stáncích zakoupit další číslo edice Kosmos z vydavatelství Amercom, již s číslem 5 za 69,- Kč. Tento díl nese název Souhvězdí: Obrazce na nebi.

Pohled na noční oblohu plnou hvězd inspiroval lidi již odpradávna. S postupem času si začali některé z hvězd spojovat do skupin vytvářejících symbolické obrazce, jak o tom svědčí už nákresy starověkých astronomů. Tak vznikla souhvězdí.

 

Rozdělení hvězd do jednotlivých souhvězdí napomáhalo k orientaci na noční obloze a i dnes představuje pro astronomy užitečný nástroj. V této epizodě si ukážeme některá z 88 oficiálně uznávaných souhvězdí a přiblížíme si i několik významnějších objektů, jež se v nich nacházejí.

 

Podíváme se také na 13 znamení zvěrokruhu (nikoli ovšem z pohledu astrologie) a objasníme si jev zvaný precese, díky němuž Polárka – nejjasnější hvězda souhvězdí Malého medvěda – časem přijde o svůj statut severní polární hvězdy a nahradí ji Vega ze souhvězdí Lyry.

Obállka časopisu 

V tomto čísle jde opět o DVD a 24stránkový časopis. Navíc je u tohoto čísla přiložena mapa souhvězdí. A tento týden se zdá býti zásobení trafik dostatečné, takže se snad na každého dostane…

Menu DVD 

Údaje o DVD:

Výběr kapitol 

Rok vzniku: 2008

Délka:  44 minut

 

Nastavení 

 

Zvuk: stereo český, anglický, polský (lektor)

Titulky: české, polské