Amercom – Velké bitvy historie (28. díl) – Korejská válka 1950-1953

Vydavatelství Amercom sice na minulém obalu v řadě Velké bitvy historie inzeruje další titul s rokem 1956, ale ve fólii společně zatavená kniha a DVD s číslem 28 má název Korejská válka 1950-1953. Ke koupi za 99,90 Kč snad ve čtvrtek 17. února 2011. A po vydání lze jen zalitovat, že buď vydavatel šetří za každou cenu, nebo si z nás dělá … legraci.

Jako vždy pár předběžných informací z polských zdrojů, kde je tento díl číslem 14 v polské řadě Wielkie Bitwy Historii.

Jedná se o sérii knih, věnovaných nejvýznačnějším bitvám a válečným konfliktům historie (u nás smíchané dvě v Polsku samostatně vycházející řady), která je doplněna o unikátní dokumentární filmy na DVD. Série "Velké bitvy historie" je českou verzí světoznámých edicí "Campaign" a "Essential Histories" britského vydavatelství Osprey Publishing.

V sérii čtenář obdrží popis všech významných bitev a vojenských kampaní historie. V každém čísle naleznete velmi obsáhlou publikaci o cca 100 stranách. Kniha obsahuje podrobnosti a popisy zúčastněných stran, klíčových postav konfliktu a podrobné historické, politické a geografické souvislosti.

Druhou částí každého čísla je pak obsáhlý dokument na DVD.

Zadní strana polského DVD 

A opět tedy překlad z toho, co uvádějí polské zdroje o dalším díle:

Zadní strana knihy 

Korejská válka – 1950-1953

V letech 1950-1953 probíhala na Korejském poloostrově válka, v níž se angažovaly světové velmoci. Mezinárodní situace byla ještě více napjatá než během kubánské raketové krize, a zdálo se, že třetí světová válka by mohla vybuchnout kdykoli. Obě strany měly podezření, že válka v Koreji je předehrou k daleko většímu a nebezpečnějšímu konfliktu, který přeroste do globálního měřítka. Poprvé (a naposled) v historii studené války se na bitevním poli setkali Čína a Sovětský svaz na straně jedné a Spojené státy spolu se západními evropskými spojenci na straně druhé. I o dominantní postavení ve vzdušném prostoru nad Severní Koreu bojovala letadla čínská, sovětská a americká. Konflikt nadobro změnil vztahy mezi Východem a Západem a měl zásadní vliv na způsob vedení všech dalších válek.

K poněkud rozhněvané větě v úvodu – místo dokumentu, který byl na původním polském DVD, nám totiž vydavatel naservíroval jeden z již vydaných dílů seriálu Dogfights, vydaný pod názvem Stíhači v boji 3 – Letecké souboje: Alej Migů.

Alespoň že je v kompletu ta kniha…

Korejská válka byla významným přelomovým bodem ve studené válce. Tato kniha vysvětluje, jak obrovský vliv měl konflikt, odehrávající se na malém poloostrově ve východní Asii, na celý systém mezinárdních vztahů a na rovnováhu sil mezi dvěma světovými supervelmocemi – Spojenými státy a Sovětským svazem.

Západní svět v průběhu konfliktu demonstroval své odhodlání čelit komunistické agresi. Byl to jediný případ za celé období studené války, kdy se obrojené síly Čínské lidové republiky, Sovětského svazu a Spojených států střetly v přímém boji.

Kniha Korejská válka 1950-1953 (The Korean War, 1950-1953) autora Cartera Malkasiana je z roku 2001, překlad PhDr. Vladimír Pilát, CSc. a jako obvykle 96 stran, tentokrát bez celostránkových ilustrací.  

DogFights

Alej MiGů

Alej MiGů

Alej MiGů 

Žánr: Dokument / Válečný

Délka: 45 minut (45:01)

Původní název: Dogfights: MiG Alley

Menu DVD 

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky, polsky

Titulky: česky, polsky

 

Nastavení zvuku a titulků 

 

Obraz: barevný PAL DVD5 4:3

Bonus: žádný