Blesk pro ženy – Vdáš se, a basta!

Zase můžeme vycházet jen z náhledu obalu z minulého týdne – další romantika s logem deníku Blesk pro ženy nabízená Hollywood Classic Entertainment v pondělí 21. února 2011 za 59,- Kč opět z katalogu SPI International, tentokrát komedie Vdáš se, a basta! Proč? Protože jsem řekla!

Daphne Wilderová je matkou, jejíž láska nezná hranic. Vychovala tři fantastické dcery – nemotornou, roztomilou Milly, poklidnou psycholožku Maggie a sexy, neuctivou Mae – tak, aby z nich byly ženy, které touží mít každá matka. Jediný problém je… že ony toho mají plné zuby.

 

Nesnesitelná matka jedná v jejich tzv. nejlepším zájmu, aniž by se na cokoliv ptala. Na jejich zvídavé dotazy – proč – má vždy jenom jedinou odpověď: "Protože jsem řekla!" Příběh je jednoduchý. Daphne Wilderová se ke svým dcerám upnula prostě víc, než je zdrávo. Vychovávala je sama od útlého mládí a pořádnou lásku nikdy vlastně nezažila. Starší Maggie a Mae se naštěstí stihnou včas vdát, zbývá však ještě nejmladší Milly. Ta má tendenci začínat sebedestruktivní vztahy bez perspektivy. Aby ochránila Milly před stejnými milostnými chybami, které učinila sama, rozhodne se Daphne, že jí najde perfektního muže a zadá inzerát přes internet. Pokud někdo přesně ví, co její dcera potřebuje od dlouhodobého vztahu, pak je to právě Daphne. Při svém plánu ovšem zapomene na to, že by se mohla také zamilovat a ze všeho na světě nejvíc toužit po tom, aby jí její dcery dopřály klidu a méně si všímaly jejího života. Bude tím mužem Daphniných – pardon, Millyných – snů zodpovědný architekt Jason nebo volnomyšlenkářský rocker Johnny? Když ale přeskočí jiskra mezi Johnnyho otcem, Joem a Daphne, věci naberou opačný spád. Daphne si začne najednou uvědomovat, že by byla raději, kdyby si její dcery mnohem méně všímaly jejích záležitostí než doposud.

 

První představa o projektu "Vdáš se, a basta!" vznikla při jedné běžné návštěvě zubaře. Scenáristka Karen Leigh Hopkinsová seděla u doktora v čekárně, když zaslechla příběh matky, která byla pyšná na to, že domlouvala rande své dcery s muži, o kterých byla přesvědčená, že jsou těmi pravými. "Ten koncept mi přišel fascinující," říká Hopkinsová. "Byla zde matka, která zoufale toužila vidět svoji dceru ve svatebním, ale také viděla své dítě, jak dělá všechna ta špatná rozhodnutí, co se týkalo mužů. Ve jménu lásky se rozhodla vzít věci do svých rukou a nestydatě hledala potenciální nápadníky své dcery přes internet… bez dceřina vědomí."

Kolem 50 procent: Romantická linie nic moc, snesitelných vtipů málo, nepříliš zajímavě rozvinuté charaktery, ale zato spousta zničených dortů, rozbitých věcí a hlavně příliš mnoho žvatlání a hystericky protivných výstupů matky. Popis vypadá lépe než film samotný, jednou vidět stačí.

Zadní strana dosavadního vydání 

Žánr: Komedie / Romantický

Země původu: USA

Rok vzniku: 2007

Délka: 97 minut

Původní název: Because I Said So

Světová premiéra: 2. února 2007 – USA

Kinopremiéra v ČR: 7. června 2007

Režie: Michael Lehmann

Scénář: Karen Leigh Hopkins, Jessie Nelson

Produkce: Paul Brooks, Michael Flynn, Karen Leigh Hopkins, Jessie Nelson,Scott Niemeyer, Wendy Rhoads, Jonathan Shore, Norm Waitt

Hudba: David Kitay

Kamera: Julio Macat

Střih: Paul Seydor, Troy Takaki

Kostýmy: Shay Cunliffe

Společnost: Universal Pictures / Gold Circle Films

Natáčeno: Downtown, Los Angeles, Kalifornie, USA / Long Beach, Kalifornie, USA / Los Angeles, Kalifornie, USA / Venice, Los Angeles, Kalifornie, USA

Hrají: Diane Keaton (Daphne Wilderová), Mandy Moore (Milly Wilderová), Gabriel Macht (Johnny), Tom Everett Scott (Jason), Lauren Graham (Maggie), Piper Perabo (Mae), Stephen Collins (Joe), Ty Panitz (Lionel), Matt Champagne (Eli), Colin Ferguson (Derek), Tony Hale (Stuart), Sophina Brown (Millyina zaměstnankyně Matisse), Karen Leigh Hopkins (Millyina zaměstnankyně/Charlie), Emily Maisano ((Millyina zaměstnankyně), Gerald Downey (bratranec), Ingrid Sanai Buron (zpívající nevěsta), Jennifer Bolton „Satya" Lee (Daphneina masérka), Alexis Rhee (Maggieina masérka), Shu Lan Tuan (Millyina masérka), Steve Little (kluk se zkaženýma zubama), John Ross Bowie (zvracející kluk), Parvesh Cheena (cizinec), Doug Budin (kašlající), William Belli (transsexuál), Carlo Manchini (Arnold), Mary Pat Gleason (Iris), Judi Barton (Jasonova matka), Rudolph Willrich (Jasonův otec), David Purdham (strýc Philip), a další

Údaje o DVD neznámé:

Zvuk: Dolby Digital 5.1, anglicky, česky

Titulky: česky, slovensky

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9 (podle imdb.com 1,85:1)

Bonus: upoutávka