Bontonfilm – Ať žijí rytíři!

Poslední film edice Bav se s námi II od Bontonfilmu ve čtvrtek 24. února 2011 je opět hraný, navíc z domácí produkce, za 99,- Kč bude v prodeji film Ať žijí rytíři. Vítejte v tak trochu jiném středověku.

Po ztřeštěných komediích plných pubertálních úletů přichází jeden z nejúspěšnějších a nejzábavnějších režisérů současnosti Karel Janák s dobrodružnou komedií pro celou rodinu zasazenou do středověku.

Příběh dobrodružné komedie nás zavede do temných zákoutí mohutného hradu a nedaleké tvrze, které se vyzývavě tyčí v těsném sousedství, obklopeny hlubokým lesem. Vcelku poklidné soužití naruší nečekaná událost. Martin z Vamberka, čestný rytíř a starostlivý otec pěti dětí, je nařčen z čarodějnictví a loupeživých výprav. Odjíždí proto na královský dvůr hájit svoji čest a nechává tvrz v rukou svého nejstaršího syna Petra a jeho sourozenců.

 

Netuší, že ono udání je dílem závistivého, hrabivého a dokonale slizkého souseda Albrechta z Krvenos, který netouží po ničem jiném, než se panství zmocnit. Zdá se, že zlo už má vyhráno.

 

Albrecht ovšem brzy zjistí, že vyzrát nad partou mladých rytířů je někdy těžší, než porazit armádu Saracénů… Podaří se dětem zvítězit nad mnohem silnějším nepřítelem? Toto tajemství budou diváci s hrdiny rozplétat v příběhu plném alchymie, rytířů a katapultů.

 

Dobrodružná historická komedie je po celém světě jedním z nejoblíbenějších žánrů. V novodobé české kinematografii vzniká podobný film poprvé. Zároveň čerpá z těch nejlepších tradic českého filmu pro děti a rodinu a navíc svým umístěním do středověku přináší něco zcela nového.

Pod 50 procent: Máme u nás fantastické kulisy na parádní rytířskou pohádku, spousty šikovných lidí, šermířské skupiny a pak tuhle rádobycool blbinu. Prostě jen další teenagerovská komedie, kde je středověk navíc – a zbytečně.

Žánr: Dobrodružný / Historie / Komedie / Rodinný

Země původu: Česká republika

Rok vzniku: 2009

Délka: 105 minut

Kinopremiéra v ČR: 8. října 2009

Režie: Karel Janák

Pomocná režie: David Kočár, Jan Menšík, Zuzana Janášová

Námět: Boris Krištof

Scénář: Karel Janák

Produkce: Three Brothers (Boris, Igor a Viktor Krištof), Vladimír Krištof, Magdaléna Sedláčková, Arnošt Doležel, Patrik Stanko

Hudba: Ondřej Brzobohatý, Miroslav Chyška

Kamera: Martin Preiss

Střih: Martin Kirov

Kostýmy: Zuzana Máchová, Jana Müllerová, Zuzana Bursíková

Masky: Nevena Thielová, Helena Petřinová, Veronika Lišková-Kuchtová, Markéta Thielová

Zvuk: Roman Čapek, Ivo Heger, Karel Jaroš, Jiří Kříž

Společnost: Twentieth Century Fox Film Corporation / Ingenious Film Partners / 1492 Pictures / 21 Laps Entertainment Production / Sun Canada Productions

Natáčeno: Novohradské hory, Český kras, Českolipsko, Lipnice, Křivoklát, Hlubočepy, Cukenštejn

Hrají: Jan Komínek (Vítek, knihomol předurčený ke studiu), Štěpán Krtička (Michal, zbrklý nešika), Ivana Korolová (Tereza, rozhodná, chytrá a předvídavá dívka), Andrea Žádníková (Kateřina, nebojácná malá slečna), Jan Battěk (Adam, páže na Albrechtově dvoře), Tereza Voříšková (Jana, chytrá, vzdělaná a odvážná schovanka), Danny Mesároš (Petr, nadaný a ctižádostivý chlapec), David Prachař (Martin z Vamberka, klaďas a taťka jak má být), Pavel Kříž (Albrecht z Krvenos, lstivý padouch), Matěj Hádek (Ruprecht, šéf lupičů, drsňák s komickými prvky), Martin Písařík (Varvar, loupežník a trochu tupý zlostník), Michal Beran (Ignác, hloupoučký loupežník a ťunťa), Daniel Svoboda (Martinův zbrojnoš), Otmar Brancuzský (žalářník), Michal Gulyáš (Vašek), Predrag Bjelac (Ahmed, lékař a saraceánský zajatec), Ota Jirák (Hynek), Hynek Čermák (velitel Albrechtových zbrojnošů), Lenka Krobotová (královna), Milena Dvorská (kuchařka Anna), Patrik Plešinger (královský posel), Jiří Strach (Albrechtův zbrojnoš Bořek), Vilém Udatný (Vladimír z Otradovic), Jan Kuželka (Martinův zbrojnoš), Zdenka Žádníková-Volencová (Marie), Jan Hraběta (Albrechtův zbrojnoš), Martin Dolenský (tajemník královny), Jiří Bábek (zbrojnoš), Tomáš Karger (zbrojnoš), Jiří Hrubý (zbrojnoš), Oldřich Kříž (zbrojnoš), Jan Nemejovský (biskup), Petr Opava (zpěvák na Albrechtově hradě), Petr Halíček (zbrojnoš), Karel Zima (zbrojnoš), Zdeněk David (kočovník), Jiří Kout (zbrojnoš), Otto Melich (zbrojnoš), Pavel Pech (zbrojnoš), Martin Povr (zbrojnoš), a další

Údaje o DVD neznámé:

Zvuk: Dolby Digital DTS, 5.1, 2.0 česky

Titulky: česky, anglicky, česky pro neslyšící

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9

Bonus: Film o filmu, Galerie, Písničky: Hrdinové z bájí…