Bontonfilm – Román pro muže

Pohled do aktuálního vydání deníku Blesk potvrdil domněnku, že na pátek 25. února 2011 společností Bontonfilm avizované vydání nejnovější adaptace literárního bestselleru Michala Viewegha Román pro muže je určeno k prodeji i v trafikách, a to za 199,- Kč.

Román pro muže vypráví příběh tří sourozenců – Cyrila, Bruna a Anety, kteří mají kvůli předčasné smrti rodičů mnohem pevnější pouto, než bývá obvyklé. A to přesto, že se povahově snad už nemůžou víc lišit. Cyril je cynický bonviván s těmi nejlepšími kontakty a jednoduchým vkusem, jenž mu velí vždycky sáhnout po tom nejdražším. Aneta má výrazně vyvinutý smysl pro spravedlnost a citlivou duši, která čím dál víc okorává vlivem neuspokojivých partnerských vztahů. A Bruno je typický "obyčejný člověk", jenž z nalinkovaných kolejí práce – rodina občas odbočuje jen k neškodným erotickým fantaziím na internetu.

 

Jejich vztah prochází zvláštní zkouškou. Bruno trpí nevyléčitelnou nemocí, která se stane katalyzátorem nápadu uspořádat tradiční výlet do hor jako velkolepou sourozeneckou jízdu, do nejlepšího hotelu, s báječnou lyžovačkou a nádhernou prostitutkou jménem Tali, která má Brunovi splnit všechna jeho poslední přání. V zádech ale mají stínem neodvratně se blížící Brunovy smrti.

 

Jenže plán na nezapomenutelnou dovolenou, která má být jakousi cestou posledních splněných přání, a to včetně tajných erotických fantazií, výrazně naruší střety mezi sourozenci, vyplývající z jejich povahové a názorové rozdílnosti. Do Tater za nimi navíc vyrazí nevyzpytatelný "majitel" krásné Tali, který už tak napjatou situaci ještě zahustí. Výlet se tak mění v tragikomickou konfrontaci základních hodnot a životních postojů.

 

Podle literárního bestselleru Román pro muže, nejprodávanějšího českého spisovatele Michala Viewegha, který napsal i scénář, vznikla další z adaptací jeho románů. Filmy podle Vieweghových předloh patří již řadu let k divácky nejúspěšnějším titulům. První adaptaci jeho knihy Báječná léta pod psa natočil již před třinácti lety režisér Petr Nikolaev. Následovaly Výchova dívek v Čechách (r. Petr Koliha, 1997), Román pro ženy (r. Filip Renč, 2005), Účastníci zájezdu (r. Jiří Vejdělek, 2006) a Nestyda (r. Jan Hřebejk, 2008). Film Báječná léta pod psa byl nejnavštěvovanějším českým filmem roku 1997. Román pro ženy vidělo přes 600 tisíc diváků a film získal Českého lva pro divácky nejúspěšnější snímek roku 2005. Film Účastníci zájezdu se stal s téměř 800 tisíci diváky nejnavštěvovanějším filmem roku 2006 v ČR. Podle knihy Povídky o manželství a o sexu natočil Jan Hřebejk komedii Nestyda, kterou v kinech vidělo na půl milionu diváků.

Diváky film (na rozdíl od některých recenzentů) příliš nenadchnul, na csfd.cz nedosáhl ani na 50 procent.

Žánr: Drama / Komedie

Země původu: Česká republika

Rok vzniku: 2010

Délka: 100 minut

Kinopremiéra v ČR: 23. září 2010

Režie: Tomáš Bařina

Asistent režie:

Náměr: Michal Viewegh (stejnojmenný román)

Scénář: Michal Viewegh

Produkce: Rudolf Biermann, Lea Hasoňová, Milan Býček

Hudba: Zdeněk Vřešťál, Neřež

Kamera: Tomáš Sysel

Střih: Petr Mrkous

Kostýmy: Milan Čorba

Masky: Jana Radilová

Zvuk: Jiří Klenka

Společnost: In Film Praha

Natáčeno: Vysoké Tatry, Slovensko

Hrají: Miroslav Donutil (Cyril), Miroslav Vladyka (Bruno), Vanda Hybnerová (Aneta), Tatiana Pauhofová (Tali), Jan Budař (René), Filip Čapka (Šimi), Ági Gubik (recepční), Pavel Řezníček (Alan), David Šír (Cyril ve 30 letech), Lukáš Vacek (Bruno v 18 letetech), Denisa Barešová (Aneta ve 14 letech), Jakub Adamík (Šimi v 9 letech), Igor Chmela (státní zástupce), Pavel Šimčík (kuchař), Jana Štěpánová (Brunova žena), Pavlína Jurková (Alanova žena), Martina Kavanová (Brunova dcera), Lukáš Langmajer (číšník), Maxmilián Mráz (René v 9 letech), Pavel Göbl, a další

Údaje o DVD neznámé:

Zvuk: Dolby Digital 5.1 česky

Titulky: česky, anglicky  

Obraz: barevný PAL 16:9

Bonus: