Codi – Deník 1939 – 1945 – Druhá světová válka (19. díl) – březen 1941

Opět první středa v měsíci, což značí, že 2. března 2011 přichází další DVD od vydavatelství Codi z cyklu, který mapuje den po dni měsíce největšího celosvětového konfliktu minulého století, na pulty dorazí Deník 1939 – 1945 – Druhá světová válka (19. díl) – březen 1941. Ke koupi za 59,- Kč včetně bonusu, kterým má podle obalu být tentokrát Blitzkrieg, nicméně na disku se nachází epizoda cyklu Marines At War s názvem Guam and Midway.  

Hitlerovy štáby ukončují přípravy na invazi na Balkán a do Sovětského svazu, Vůdce svým podřízeným dokonce sděluje přesné datum zahájení operací. Poslední překážkou v postupu na Řecko je Jugoslávie, jejíž vedoucí představitelé jsou ochotni s Německem spolupracovat a připojují se k „Paktu tří“. To však vyvolá nepokoje zejména v Srbsku a dochází k Brity podporovanému vojenskému převratu, po kterém se ujímá moci mladý král Petar II. Karadžordževič, stojící pevně na straně Spojenců. A tak Hitler musí rychle změnit plány a Jugoslávii obsadit násilím.

 

Himmler 

 

Válka mezi stále ještě osamocenou Velkou Británií a Německem zuří ve vzduchu a na moři. Stále jsou bombardována britská města, přístavy, doky a velké továrny, na což Británie odpovídá bombardováním německých námořních základen, loděnic a průmyslových objektů. Ale RAF již začíná tvrdě útočit i na německá města. Na moři pokračuje válka jak mezi hladinovými plavidly, tak válka ponorková. Dochází k bitvě u mysu Matapan, která významně oslabí schopnosti Itálie kontrolovat Středozemní moře. V Atlantiku řádí bitevní lodi Scharnhorst a Gneisenau a zejména ponorky. Ale úspěchu dosahují i Britové, protože německé ztráty ponorek rovněž rostou.

 

Hitler na státní návštěvě 

 

Do Řecka jsou přesunována spojenecká vojska ze Západní pouště, Egypta a Palestiny k obraně proti připravované německé invazi, kterou signalizují masivní přesuny německých jednotek do Rumunska a Bulharska. Přesuny vojska ze severní Afriky je však významně oslabena obrana nedávno dobytých území v Libyi a dochází k první ofenzívě Afrikakorpsu, při které jsou obsazena města El Agheila a Mersa Brega.

 

Válečný kameraman 

 

Úspěšně pokračují operace Spojenců ve východní Africe – v Eritrei, Italském a Britském Somálsku a v Habeši, dnešní Etiopii – kde spojenecké jednotky postupují na hlavní město ze dvou směrů, od východu přes Hargeysu a od západu přes Asosu a Mendi.

 

Na Dálném Východě postupují japonská vojska úspěšně přes čínské území od východu na západ. Válka je zde nesmírně krutá a krvavá.

 

Menu DVD 

 

Údaje o DVD:

Výběr kapitol 

Délka: 65 minut  (1:04:16 + 49:23 bonus)

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky (Alfréd Strejček), bonus anglicky   

Titulky: žádné  

Obraz: černobílý/barevný PAL DVD5 4:3

Bonus: z nabídky Codi, Guam a Midway 

 

Bonus - Námořníci ve válce

 

Guam a Midway

 

Bonus