Supraphon – březen 2011

Zatímco někteří vydavatelé považují za nadlidský výkon byť jen odpověď „Ne, trhněte si nohou, nebudeme vám posílat žádné informace, i když je to reklama zadarmo", jiní nám posílají materiály nejen o své levné produkci… Proč tedy nenahlédnout do březnových novinek společnosti Supraphon, i když jde o trochu jiný sortiment, než je nabídka určená i na trafikové pulty.

Březnové číslo firemního zpravodaje Co je nového pro březen 2011 tedy nabízí následující sortiment:

Nabídkový katalog 

ŠKWOR – Drsnej kraj

Nové album populárních rockerů s bonusovým live DVD poprvé u Supraphonu

Škwor 

Po třech letech vychází nové studiové album pražského rockového kvarteta Škwor, první pod hlavičkou Supraphonu. Novinka Drsnej kraj navazuje na předchozí úspěšná alba, kde nechybí ani zlaté desky za úspěšný prodej. Drsnej kraj podtrhuje to nejlepší, čím se kapela kdy prezentovala. Nápadité melodické linky ve slokách, které pak rozbouří a korunují silné stadiónové refrény, náležitě posílené sbory, také jednoznačné slogany, naštvané, kritické i vtipné texty a především rukopis, podle kterého tuhle kapelu bezpečně rozeznáte od jiných.

Jako bonus je k albu nazvanému v mnoha ohledech příznačně Drsnej kraj připojeno DVD. Bude na něm záznam loňského koncertu formace v pražských Kbelích, rozhovory s muzikanty, dokument o natáčení alba a v neposlední řadě zajímavě zpracované záběry k písničkám Kámen a Sama z ledové plochy v pražské Tesla Areně. Novinka Drsnej kraj to rozbalí v šestnácti písničkách, z nichž Tak to jsme my znají příznivci Škworu z dva roky staré kompilace Sečteno podtrženo a Stíny a mráz zase z repertoáru rakouského zpěváka Falca, v původní verzi nazvané Out Of The Dark. Skupina těsně před vydáním alba vyrazí na intenzivní koncertní turné. Nejprve 11. března v Košicích a o tři dny později v Brezně bude Škwor předskakovat Kabátu na slovenské části jeho aktuálního turné. 16. března si k tomu ještě přidá vlastní koncert v Bratislavě. Pak se vrátí do České republiky na vlastní šňůru a v létě bude k vidění na festivalech.

DOPORUČENÁ MOC: CD+DVD 349,- Kč

VYCHÁZÍ: 18. 3. 2011

Václav Neckář 

VÁCLAV NECKÁŘ – ŽIVOT (Zlatá kolekce 3CD)

Všechny tváře Václava Neckáře na 3CD ve Zlaté edici.

V tradičně úzké spolupráci se zpěvákem a jeho bratrem Janem byla sestavena téměř šedesátka skladeb, ilustrujících Neckářovu dlouhou a úspěšnou kariéru. Vedle zcela nevynechatelných songů se tam při dělení CéDéček na spíše popové, spíše rockové a spíše baladické dostaly i méně frekventované či variantní nahrávky, doplňující časovou výseč na roky 1965 až 2005.

Stylově segmentovaný repertoár umožňuje více či méně chronologicky upozornit na mnohost podob zpívání Václava Neckáře. Jeho místo mezi popovými legendami je zásluhou Tu kytaru jsem koupil kvůli tobě, Bim bam, Lékořice, Stín katedrál, Dobrá zpráva, Massachusetts, Dr. Dam di dam, Já ti zabrnkám nebo Chci tě líbat zcela nepochybné. Přeslechnuta ovšem nesmí být ani jeho rocková tvář, zejména ta s Bacily, kdy se podařilo vytvořit výtečnou kapelu a zásadní projekty studiové a pódiové. Najdete tu například bigbítové Ša-la-la-la-li, rázné Křižovatky, rozjeté Rok rok střídá i mimo původní albový celek velmi funkční Potulný hráč, Hvězdné nebe nad Atlantidou, nebo Lásko ztracená. Zcela speciální pasáží kompilace jsou pak balady, umožňující Neckářovi předvést užitečnost jeho dramatických zkušeností při zvládnutí pocitově náročných písní typu Nautilus, Suzanne, Kdo vchází do tvých snů (má lásko), Tomu, kdo nás má rád, Můj Taxis nebo titulní Život.

DOPORUČENÁ MOC: 3CD 399,- Kč

VYCHÁZÍ: 25. 3. 2011

Marie Rottrová 

MARIE ROTTROVÁ – Zlatá kolekce 3CD

Nejslavnější, nejúspěšnější i nejzajímavější písničky v nejucelenějším kompletu

Najdete tu na sedmdesát písní ze všech období zpěvaččiny kariéry, od ostravských začátků až po úplnou současnost. Licenční spoluprací se podařilo vytvořit kompletní zvukový obrázek dámy se soulovými kořeny, ale především s oprávněnou pověstí daru nalézat i v popu nadčasovou kvalitu. Měla štěstí na přátelsky spojené domácí skladatele (J. Wykrent, J. Urbánek, V. Figar nebo B. Ondráček) a textaře (J. Fikejzová, V. Čort, J. Wykrent, J. Nohavica, P. Vrba, P. Kopta či V. Poštulka). Mimořádný je ale také její výběr převzatých skladeb, vždy přínosně ozvláštněných. Její repertoár tak působí soudržně, když spojovníkem je její profesionalita a osobitost.

Sama Marie Rottrová si vybrala tuto sestavu písniček, zachycujících její pěvecký vývoj nikoli přísně chronologicky, ale posluchačsky přehledně. Na vstupní české verze zahraničních věcí (Baby, vítej k nám, Volej známý číslo, Pane můj, Tisíc tváří lásky, Mít pouhej tejden, Kůň bílý a další) logicky navazují velké domácí úspěchy (Svatba U dvou lilií, Zatracenej čáp, Ty, kdo jdeš kolem, Řeka lásky, Střapatá, nohatá, Osud mi tě přál, Lásko… či Ten vůz už jel), nechybí novější sada coverů (To mám tak ráda, Ať soused shůry bouchá, Bouda Na hororu, Dívka, která spí jen tak, S tím bláznem si nic nezačínej, Muž č. 1, Štěstí nebo Lásko, voníš deštěm), až do úplné současnosti dovedly výběr Žaluzie.

DOPORUČENÁ MOC: 3CD 399,- Kč

VYCHÁZÍ: 25. 3. 2011

Jiří Zmožek 

JIŘÍ ZMOŽEK – NEJHEZČÍ DÁREK a další hity

Velké hvězdy zpívají největší hity brilantního melodika na 2 CD

Profil Jiřího Zmožka jako autora i interpreta je na řadě CD již zachycen, tento nový výběr představuje jeho největší hity v původních nahrávkách známých zpěváků. Jeho písničky byly vlastně automatickou cestou k úspěchu a četným rádiovým rotacím. Není tedy divu, že tuto kompilaci bez potíží zaplnily skladby tak proslulé, jako Nešlap, nelámej, Tam u nebeských bran, Kantiléna, Breviář lásky, Rozdíly, Jsem, jaká jsem, Zřejmě letos nikde nejsou kytky, Když se načančám, To musím zvládnout sám, Ten vůz už jel nebo Zvonky štěstí.

Zmožkovy silné melodie, doplněné texty těch nejlepších (J. Fikejzová, Z. Borovec, Z. Rytíř, E. Krečmar, P. Kopta, M. Horáček a další) se staly součástí repertoáru mnoha našich populárních zpěváků. Uslyšíte tu dámy původně severomoravské (Marie Rottrová, Věra Špinarová nebo Hana Zagorová), ale i mnohé další (Darina Rolincová, Lenka Filipová, Eva Pilarová nebo Helena Vondráčková). S velkou chutí tyhle písničky nazpívali také Karel Gott, Michal Tučný, Petr Rezek, Václav Neckář nebo Karel Černoch. K pěveckým výkonům ovšem byli inspirováni i herci znamenitosti Jany Hlaváčové, Rudolfa Hrušínského nebo Josefa Kemra.

DOPORUČENÁ MOC: 2CD 249,- Kč

VYCHÁZÍ: 18. 3. 2011

Cirkus Humberto 

CIRKUS HUMBERTO

Legendární dramatizace – slavný román ve hvězdném hereckém obsazení

1. CD: Vše začalo v Hamburku, Nastupují Antonín a Václav Karasové, Vaškovy začátky v „novém světě", Z Vaška Karase bude cirkusák, Učení bolí, První soupeř a první potlesk

2. CD: Láska pod šapitó, Doma, Nástrahy, vztahy a nebezpečí, Těžká volba, Čas a svatba přinesly změny, Cirkus má potíže a ozvěna minulosti

3. CD: Minulost se vrací a potíže narůstají, Pražská premiéra Varieté Humberto, Vzestup varieté a útěk krasojezdkyně, Budoucnost Petra Karase a konec Heleny Berwitzové, Osudy starých přátel se naplňují, Nejmladší pokračovatelka rodinné tradice, Splacený dluh a nová sláva jména Humberto

Účinkují Růžena Merunková, Jana Preissová, Eduard Cupák, Jiří Horčička, Milan Mach, Miroslav Moravec, Jaroslav Moučka, Ladislav Mrkvička, Petr Štěpánek, Jiří Štěpnička a Josef Vinklář

Pod dramatizací oblíbené románové kroniky Eduarda Basse situované do cirkusového šapitó je podepsán jeden z nejlepších režisérů tohoto žánru Jiří Horčička, který svůj zvukový přepis z r. 1985 režíruje a zároveň v něm i hraje. V nezbytné zkratce se mu podařilo zachovat dějovou linii zahrnující časový úsek téměř jednoho století i barevnost Bassova vyprávění o lidech z maringotek, pro něž životem byla jejich práce. Titul nepostrádá přitažlivost epiky i napětí.

DOPORUČENÁ MOC: 3CD 299,- Kč

VYCHÁZÍ: 18. 3. 2011

Apríloví škola 

Jiří Žáček: APRÍLOVÁ ŠKOLA/ BAJKY A NEBAJKY

Básničky, říkadla a písničky pro děti od pěti do stopěti

Recitují a zpívají: Vojtěch Dyk, Martin Písařík, Lucie Pernetová, Radka Tesárková a Natálka Havlová

Navštívíme dneska spolu aprílovou školu, kde žáci (s poškoláky v čele) zkoušejí pana učitele… Co se učí v aprílové škole? Lhaní, zlobení a ještě kdesi cosi: říkat v cizích řečech helevole, dělat na rodiče dlouhé nosy… Tak to ale chodí jenom na apríla, jenom na apríla, jenom jednou v roce.

Verše Jiřího Žáčka si recituje již několik generací, první vydání Aprílové školy vyšlo před více jak třiceti lety a od té doby zažilo statisícové reedice. Do zvukové podoby tuto hravou, vtipnou a trochu praštěnou poezii převedli se stejnou hravostí, jakou má autor i interpreti. Vojta Dyk, Martin Písařík či Lucie Pernetová, oblíbení průvodci dětských televizních vysílání, jako by čekali na příležitost si nonsens básniček vychutnat v recitaci i písničkách. Sbírka Aprílová škola je v bonusu doplněna obdobně žertovnými básněmi z další Žáčkovy poetické knihy Bajky a nebajky.

Takže když si v aprílové škole učitel domů pětku přinese si, syn vykráká ho za pačesy (jestliže ovšem nemá pleš)… Všecko je pravda – žádná lež!

DOPORUČENÁ MOC: CD 249,- Kč

VYCHÁZÍ: 25. 3. 2011

Jitka Hosprová 

JITKA HOSPROVÁ – MONOLOG – Česká tvorba 20. století pro sólovou violu

Pavel Bořkovec – Sonáta op. 12, Jan Klusák – Monolog „Ubi vult"*, Partita*,

Ladislav Vycpálek – Suita op. 21, Jaroslav Smolka – Mlha sklíčenosti*

Viola neměla to štěstí jako housle nebo violoncello, kterým mj. Bach věnoval své sólové partity, a až 20. století do jisté míry splatilo dluh tomuto nádhernému nástroji. Předkládané CD posluchačům představuje to nejlepší, co bylo ve 20. století pro sólovou violu napsáno v rodné vlasti Dvořáka, Smetany či Janáčka, v nahrávce Jitky Hosprové.

Stěží bychom hledali jiného violistu, v jehož repertoáru tvoří díla 20. a 21. století tak významnou dominantu. Jitka Hosprová na CD zařadila dvě česká díla zakladatelského významu (dialogickou Suitu Ladislava Vycpálka, který studoval skladbu u V. Nováka, a Sonátu Sukova žáka Pavla Bořkovce) a skladby dvou představitelů dnešní starší skladatelské generace (Klusák, Smolka). Viola Jitky Hosprové odráží všechny barvy lidských emocí; je smutná, tajemná i naléhavě vášnivá, sametová i syrová. Díky této živosti CD daleko překračuje rozměr pouhé hudební antologie; skladby vyznívají jako osobní výpovědi – a do témbru violy Jitky Hosprové je snadné se zamilovat.

DOPORUČENÁ MOC: CD 299,- Kč

VYCHÁZÍ: 18. 3. 2011

Beethoven 

BEETHOVEN – SMYČCOVÁ TRIA – Kogan, Baršaj, Rostropovič

Ludwig van Beethoven – Trio G dur op. 9 č. 1, Trio c moll op. 9 č. 3, Trio Es dur op. 3

Nahrávka z Pražského jara 1960

Tři legendy na jednom pódiu – vzácné setkání, jež si po půl století můžeme dopřát znovu!

Leonid Kogan – housle, Rudolf Baršaj – viola, Mstislav Rostropovič – violoncello

Další titul ediční řady Russian masters představuje ansámbl tří gigantů mezi ruskými hudebníky; Kogan, Baršaj a Rostropovič téměř na závěr Pražského jara 1960 na neopakovatelném večeru uvedli tři z pěti Beethovenových smyčcových trií. Repertoár to není právě frekventovaný – od hudebníků vyžaduje vzácnou kombinaci virtuozity i pokory a vzájemného respektu komorních hráčů. O virtuositě u těchto muzikantů nemůže být pochyb; na předchozích koncertech onoho Pražského jara se všichni tři představili jako skvělí sólisté (Rostropovič zde mj. uvedl v české premiéře Šostakovičův 1. Violoncellový koncert). Leonid Kogan – jeden z nejvýraznějších představitelů ruské houslové školy; Rudolf Baršaj – violista, spoluzakladatel proslulého Borodinova kvarteta a později renomovaný dirigent; a Rostropovič – jednoduše fenomenální violoncellista… Tři sólisté, jejichž tehdejší setkání na jednom pódiu bylo svátkem pro milovníky komorní hudby a jedním z vrcholů Pražského jara. O půl století později si poprvé tento koncert můžeme v plnosti dopřát i my.

DOPORUČENÁ MOC: 2CD 299,- Kč

VYCHÁZÍ: 25. 3. 2011

Václav Hudeček 

NEJVĚTŠÍ ROMANTICKÉ HOUSLOVÉ KONCERTY – VÁCLAV HUDEČEK – Mendelssohn, Brahms, Čajkovskij, Sibelius

Felix Mendelssohn – Houslový koncert e moll, op. 64, Johannes Brahms – Houslový koncert D dur, op. 77*,

Petr Iljič Čajkovskij – Houslový koncert D dur, op. 35, Jean Sibelius – Houslový koncert d moll, op. 47

Čtyřlístek nejkrásnějších romantických koncertů v sytých barvách houslí Václava Hudečka.

Václav Hudeček – housle, Symfonický orchestr hl. m. Prahy FOK, Symfonický orchestr Českého rozhlasu / dirigent Jiří Bělohlávek, Václav Smetáček

Václav Hudeček patří mezi houslisty k nejvýraznějším talentům 20. století, a to zdaleka ne jen v českém měřítku. Po londýnském debutu (v patnácti letech!) s Royal Philharmonic Orchestra vystřídal nejprestižnější pódia (Carnegie Hall, Suntory Hall, Osaka Festival Hall, Sydney Opera) se světovými orchestry (Berliner Philharmoniker, Cleveland Symphony Orchestra, NHK Philharmonic Orchestra, Gewandhaus Leipzig ad.). David Oistrach, který rozpoznal Hudečkův výjimečný talent, mu byl učitelem, rádcem a na několika nahrávkách i provázejícím dirigentem. Předkládaný čtyřlístek největších romantických houslových koncertů Hudeček pro Supraphon uskutečnil (ve věku 22-28 let) s Jiřím Bělohlávkem a Václavem Smetáčkem. Tyto nahrávky jsou výmluvným svědectvím o nevšední muzikalitě i technickém arzenálu českého představitele ruské houslové školy – svědectvím, jež po letech neztratilo na síle a má své místo v knihovně každého milovníka vášnivého tónu houslí.

DOPORUČENÁ MOC: 2CD 299,- Kč

VYCHÁZÍ: 25. 3. 2011