Sony – Válka a vášeň

I při největší snaze to opravdu občas nejde. Mohu jen dokola opakovat – tipovačku televizního filmu podle mikroskopického obalu na předchozím titulu Sony jsem prostě nevyhrál. A pomoci vydavatele jsem se také dovolával marně, nestojíme ani za odpověď „Trhněte si nohou, nechceme zadarmo žádnou propagaci." Až po vydání (a poskytnutí obalu Pavlem M. – díky) můžeme konstatovat, že ve středu 2. března 2011 je vidět, proč to tentokrát opět nevyšlo – český název Válka a vášeň a anglický podtitulek War And Passion by na původní název televizní ságy Oldest Living Confederate Widow Tells All asi přivedl málokoho. Proč má vydavatel tyhle manévry zapotřebí? V prodeji opět bez dabingu, jen s titulky, za 60,- . Nejen o lásku se musí bojovat. Neobyčejný příběh v koloritu amerických dějin.

Historická sága odkrývající mimo jiné i traumata americké občanské války.

Devětadevadesátiletá Lucy Marsdenová se v roce 1984 ve vzpomínkách vrací do svého mládí a opět prožívá léta po boku svého manžela kapitána Marsdena.

V domově důchodců žije moudrá a životním optimismem nabitá stařenka Lucy Marsdenová a právě se chystá oslavit sté narozeniny. Není divu, že právě dnes začne vzpomínat na svůj dlouhý a rušný život.

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD 

Lucy Marsdenová byla v roce 1984 ve svých devětadevadesáti letech nejstarší žijící vdovou po vojákovi, který se pod vlajkou Konfederace zúčastnil americké občanské války. Lucy sama válku nezažila, avšak ve čtrnácti letech se provdala za padesátiletého válečného veterána kapitána Williama Marsdena. Brzy po sňatku zjistila, že manžel, který bojoval v pouhých třinácti letech, se dosud nevyrovnal s těžkými traumaty, utrženými v krutých bitvách. Nejhorší jsou vzpomínky na nejlepšího kamaráda, jenž za války padl. Lucy tak zjišťuje, že manželské lože není jen místem odpočinku a potěšení, ale také nočních můr a drásavých vzpomínek…

Obrazovka z DVD 

A ještě podle obálky:

V roce 1984 byla Lucy Marsdenová nejstarší americkou vdovou po konfederačním vojákovi – aby ne, když její muž, kapitán William Marsden, bojoval ještě ve válce Severu proti Jihu. Paní Marsdenová, které je bezmála sto let, vzpomíná na celý svůj život, jež se před ní odvíjí – od chvíle, kdy poznala jako mladá dívka svého manžela – až do současnosti.

Obrazovka z DVD 

Ve filmu, pyšnícím se vynikajícím hereckým obsazením, můžeme sledovat značnou část amerických dějin, vše očima ženy, jež to neměla rozhodně snadné. Porodila několik dětí, stávala se svědkem historických proměn, příchodu automobilu, světové krize, obou světových válek, zároveň ovšem procházela proměnou i ona sama. Z manželky zcela podřízené muži se postupně stává žena, která nachází odvahu vzbouřit se a stát se svobodnou bytostí.

Obrazovka z DVD 

Proč je třeba identitu titulu ukrývat, opravdu nechápu, na imdb.com téměř 70 procent, csfd.cz přes 60: Zajímavý dvojitě retrospektivní příběh solidní úrovně, který ukazuje nejen historii, ale i pocity obyčejných lidí. Dojemný příběh o respektu, lásce, věrnosti a době dávno minulé s bravurním hereckým obsazením. Čeho jsme asi ušetřeni, to jsou stížnosti na perfektní jižanský akcent a tudíž pro některé oblasti relativně nesrozumitelnou angličtinu…

Zadní strana 

Žánr: Drama / Historický / Válečný

Země původu: USA

Rok vzniku: 1994

Délka: cca 175 minut

Původní název: Oldest Living Confederate Widow Tells All

Světová premiéra: 1. května 1994 – USA

Režie: Ken Cameron

Námět: Allan Gurganus (román)

Scénář: Joyce Eliason

Produkce: Jack Clements, Joyce Eliason, Frank Konigsberg, Larry Sanitsky

Hudba: Mark Snow

Kamera: Edward J. Pei

Střih: Charles Bornstein, Tod Feuerman

Kostýmy: Van Broughton Ramsey

Společnost: Konigsberg-Sanitsky Company / RHI Entertainment

Natáčeno: Madison, Georgia, USA / Milledgeville, Georgia, USA

Hrají: Diane Lane (Lucy Honicut Marsdenová), Donald Sutherland (kapitán William Marsden), Cicely Tyson (Castralia, rodinná služka Marsdenových, otrokyně), Anne Bancroft (Lucy Marsdenová v 99 letech), Blythe Danner (Bianca Honicutová), E. G. Marshall (profesor Taw), Gwen Verdon (Etta Pellová), Camille Cooper (Shirey Ann Williamsová, nejlepší přítelkyně Lucy), Maureen Mueller (Lady Mardsenová), Kathryn Morris (Zundro), Wil Horneff (Willie Marsden ve 13 letech), Jesse Zeigler (Ned Mardsen, nejstarší syn Lucy), Garette Ratliff Henson (Ned Smythe, nejlepší přítel Willieho), Jordan Williams (Samuel Honicut), Stephanie Astalos-Jones (Ruth Wilgus, sousedka s telefonem), Joshua Cantrell (Edward Marsden), Jacob Cantrell (Perry v 6 letech), Damon Pooser (Jerome), Tim Black (Luke Lucas), Ed Grady (Robert E. Lee), Jason Kerr (Yankee zabitý Williem v občanské válce), Allan Gurganus (úředník), Sharlene Ross (Zella), a další

Menu DVD 

Údaje o DVD:

Menu 1. dílu 

Výběr kapitol 1. dílu

Menu 2. dílu

Výběr kapitol 2. dílu

Zvuk: 2.0 anglicky

Titulky: česky

 

Nastavení titulků 

 

Obraz: barevný PAL DVD9 4:3 (podle imdb.com 1,33:1)

Bonus: