Intersonic – Rudý orel 1

InterSonic své dokumentární řady a aktuální červenoknihovničkovou romantiku proloží občas i mírně jinými žánry, v sobotu 5. března 2011 to například bude první disk televizní minisérie Rudý orel 1. Ke koupi za 69,- Kč. Bitva agentů C.I.A. v drsném prostředí Blízkého Východu. Dvoudílné milostné drama na pozadí válečného konfliktu.

Příběh milostného trojúhelníku mezi zkušeným agentem CIA Jackem Carverem a jeho milenkou, zdravotní sestrou Kate, která je provdaná za lékaře českého původu Petera Husaka. Lékař Peter se proti své vůli stává spolupracovníkem ruské tajné služby pro oblast Náhorního Karabachu. Kate, která se o spolupráci dozví, je otřesena. Rozhoduje se mezi oběma muži. Nakonec se přidá k Peterovi a spolu odjíždí se zdravotnickou jednotkou do Ázerbájdžánu. Jack, který je unavený věčným lhaním, se vrací do Washingtonu. O rok později se osudy trojice opět protínají…

A ještě jednou obsáhleji z jiných zdrojů (Filmový přehled):

Děj dobrodružného televizního filmu je zasazen do oblasti Náhorniho Karabachu, kde probíhají boje mezi obyvateli Azerbajdžánu a Arménie. Tvůrci filmu do této zajímavé kulisy zasazují příběh milostného trojúhelníku. Ostřílený agent CIA Jack Carver je znechucen pokryteckou hrou svých šéfů na demokracii; úkolu v Náhorním Karabachu se ujme jen proto, že v oblasti působí jako zdravotní sestra jeho bývalá milenka Kate Nessenová, provdaná za lékaře českého původu Petera Husaka. Lékař se proti své vůli stane spolupracovníkem ruské tajné služby, která v oblasti sleduje své zájmy, při rozhodování Kate mezi oběma muži ovšem nehraje roli jejich politická příslušnost, ale jejich ryze osobní vlastnosti, jež se při pobytu v nebezpečných podmínkách naplno odhaluji.

Konflikt dvou bývalých sovětských republik zůstává ve filmu jen hrubě a pohříchu účelově načrtnut. Autoři například jednoznačně straní ázerbajdžánským muslimským povstalcům, zatímco jejich protivníci jsou místo Arménů zastoupeni jen ruskými žoldáky ve službách bývalé KGB. Nevěrohodně působí také přepjatá patetičnost "bojovníků za svobodu" (partyzánský vůdce Safar Khan, jeho osobní strážce Kabir) i podobně nadsazený cynismus tajných agentů (pracovník CIA Williams a jeho ruský protějšek Marteau jsou si fyzicky podobní).

Ve filmu jde především o komorní příběh tří hrdinů, z nichž každý prochází složitým rozhodováním v krizových situacích. Psychologii postav však autoři – ke škodě věci – vysvětlují prakticky beze zbytku; pro nadbytečné množství detailů a kvůli obsáhlému retrospektivnímu výletu do prehistorie milostných vztahů se tak metráž filmu rozrostla až k hranici únosnosti.

Rudý orel je ojedinělou ukázkou dobrodružného snímku, v němž exotické motivy pocházejí nikoli z turistických prospektů, ale ze zpravodajských reportáží. Bohužel však nijak nepřesahuje meze dramaticky odvyprávěné love-story s politickým pozadím

Csfd.cz zatím bez hodnocení a komentáře, imdb.com necelých 60 procent, rottentomatoes.com sotva 30: Superhvězdné obsazení, nádherné lokace, oproti Bondovkám daleko uvěřitelnější.

Zadní strana 

Žánr: Dobrodružný / Romantický / Thriller

Země původu: Velká Británie / Lucembursko

Rok vzniku: 1994

Délka: 89 minut

Původní název: Lie Down with Lions / Red Eagle

Světová premiéra: 12. června 1994 – USA

Režie: Jim Goddard

Námět: Ken Follett (román)

Scénář: Guy Andrews, Julian Bond

Produkce: Fabrizio Chiesa, David Evans, Geoffrey Reeve, Jim Reeve, Romain Schroeder, Karel Van Ossenbruggen

Hudba: Carl Davis

Kamera: Eduard van der Enden

Střih: Bob Morgan

Kostýmy: Raymond Hughes

Společnost: Delux Productions / Grafton Media

Natáčeno: Aramon, Gard, Francie / Lucembursko

Hrají: Timothy Dalton (Jack Carver), Marg Helgenberger (Kate Nessenová), Nigel Havers (Peter Husak), Omar Sharif (Safar Khan), Maceddet Albayrak (Rabie), Juliette Athlan (Djana), Michael Attwell (Bazarov), Arnaud Badem (Mousa), Kabir Bedi (Kabir), Simone Bendix (Lieve), Ron Berglas (Williams), David Buckley (policista), Inge De Jong (Dominique), Thrierry Delmas (průvodce), Ron Donachie (Kelly), Paul Freeman (Dubois), Stephen Greif (Grigor), Garrick Hagon (Wynderman), Larue Hall (sestra), Karl Horsburg (vůdce), Smaine Idri (kapitán), Susan Kelvin (Karina), Renate Kowalczyk (striptérka), Philippe Leroy (Dolohov), Anita Markanian (zdravotní sestra), Tony Osoba (Lodo), Laura Perramond (Hope), Alain Philip (chirurg), Eve „Adam" Polycarpou (Zhanya), Jürgen Prochnow (Marteau), Mohammed Quanfouh (arménský žoldák), Richard Rees (Ari), Nadim Sawalha (Kerim), Paul Townsend (desátník), Badi Uzzaman (Arshak), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital anglicky, česky

Titulky: žádné

Obraz: barevný 4:3

Bonus: