PB Publishing – Zločiny a poklesky

Vydavatelství PB Publishing v pondělí 7. března 2010 pokračuje ve dvacetidílné kolekci filmů Woodyho Allena a s podporou (nejen) Respektu vychází za 149,- Kč film Zločiny a poklesky. Láska a touha po změně dokáží dokonale otřást lidskými životy.

Další snímek z filmografie scenáristy a režiséra Woodyho Allena má poněkud vážnější polohu a hlubší ponor do nitra hrdinů. I tentokrát se zabývá partnerskými vztahy, láskou a sexem.

Zločiny a poklesky jsou nejen „dráždivé a kousavě srandovní" (Long Beach Press Telegram), ale souběžně líčí i příběh o složitosti lidských voleb a morálních mikrokosmech, jež tyto osobní volby reprezentují. Zločiny a poklesky vznikly jako devatenáctý film Woodyho Allena, který tímto „zlomovým snímkem své kariéry" (Los Angeles Times) opět prokázal, že má talent na propojování prvků zábavného a osudového.

 

Labilní filmový režisér Cliff Stern (Woody Allen) je plný ideálů pouze do okamžiku, kdy získá lukrativní zakázku na natočení pochlebného osobního medailonu nafoukaného televizního producenta (Alan Alda), k jehož atraktivní podřízené se trápí nešťastnou láskou.

Stárnoucí oční lékař Judah Rosenthal (Martin Landau) zase představuje morální pilíř pro své okolí – dokud nezjistí, že jeho bývalá milenka plánuje odhalit jeho finanční a nemanželské přešlapy.

Zatímco Cliff volí mezi vyšším principem umělecké integrity na jedné straně a zaprodáním se na straně druhé, Judah ve stejný okamžik promýšlí dvě možná východiska z krizové situace. Buď problémy vyřeší poradou s rabínem (Sam Waterston), nebo poslechne vražedné našeptávání svého mafiánského bratra (Jerry Orbach). Oba hrdinové se tak dostávají na nejzazší mez svých morálních zásad a podstupují nezvratná rozhodnutí, která všem navždy změní život.

 

Oba muži jsou zcela rozdílní, a přesto je něco spojuje. Nejlépe to asi vystihl Woody Allen, když o svém filmu řekl "Vypráví o lidech, kteří nevidí. Nevidí sebe, tak jak je vnímají jiní. V různých situacích nerozpoznají dobré od zlého."

Český přebal 

Jako obvykle kolem 80 procent.

Žánr: Komedie / Drama

Země původu: USA

Rok vzniku: 1989

Délka: 107 minut

Původní název: Crimes and Misdemeanors

Světová premiéra: 13. října 1989 – USA

Kinopremiéra v ČR: 1. března 1991

Režie: Woody Allen

Scénář: Woody Allen

Produkce: Robert Greenhut, Charles H. Joffe, Thomas A. Reilly, Helen Robin, Jack Rollins

Kamera: Sven Nykvist

Střih: Susan E. Morse

Kostýmy: Jeffrey Kurland

Natáčeno: 5th Avenue, Manhattan, New York City, New York, USA / Bleecker Street Cinema – 144 Bleecker Street, Greenwich Village, Manhattan, New York City, New York, USA / Bleecker Street, Manhattan, New York City, New York, USA / Central Park, Manhattan, New York City, New York, USA / Closter, New Jersey, USA / Greenwich Village, Manhattan, New York City, New York, USA / Long Beach, Long Island, New York, USA / One Fifth Restaurant – 1 Fifth Avenue, Manhattan, New York City, New York, USA / Park Avenue, Manhattan, New York City, New York, USA / Tavern on the Green – Central Park at W. 67th Street, Central Park, Manhattan, New York City, New York, USA / Waldorf-Astoria Hotel – 301 Park Avenue, Manhattan, New York City, New York, USA

Hrají: Bill Bernstein (atestovaný mluvčí), Martin Landau (Judah Rosenthal), Claire Bloom (Miriam Rosenthalová), Stephanie Roth Haberle (Sharon Rosenthalová), Gregg Edelman (Chris), George J. Manos (fotograf), Anjelica Huston (Dolores Paleyová), Woody Allen (Cliff Stern), Jenny Nichols (Jenny), Joanna Gleason (Wendy Sternová), Alan Alda (Lester), Sam Waterston (Ben), Zina Jasper (Carol), Dolores Sutton (Judahova sekretářka), Joel Fogel (TV producent), Donna Castellano (TV producentka), Thomas Crowe (TV producent), Mia Farrow (Halley Reedová), Martin S. Bergmann (profesor Louis Levy), Caroline Aaron (Barbara), Kenny Vance (Murray), Jerry Orbach (Jack Rosenthal), Jerry Zaks (muž na univerzitě), Barry Finkel (TV scénárista), Steve Maidment (TV scénárista), Nadia Sanford (Alva), Chester Malinowski (zabiják), Stanley Reichman (Chrisův otec), Rebecca Schull (Chrisova matka), David S. Howard (Sol Rosenthal), Garret Simowitz (maldý Judah), Frances Conroy (majitelka domu), Anna Berger (teta May), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky

Titulky: česky, maďarsky, rumunsky

Obraz: barevný 16:9 (podle imdb.com 1,85:1)

Bonus: