Levné knihy – Antikrist

V sobotu 5. března 2011 nevěrně svému jménu vyslaly Levné knihy na pulty titul Antikrist. Nejde ani o knihu, ani o levnou, za 99,- Kč je možno zakoupit skandální a ceněný film, který je v nabídce LK již delší dobu za stejnou cenu. Podívej se ďáblovi do tváře. A pozor, DVD obsahuje pouze anglickou zvukovou stopu 2.0 a české titulky.

Už od milostně-tragického prologu je jasné, že ani tentokrát nám kontroverzní a ambiciózní, ale i módní a domýšlivý režisér Lars von Trier nenachystal jen tak obyčejný film. A pak už se řítíme tobogánem emocí oživlou přírodou až k "nůžkové" katarzi a závěrečnému věnování památce A. Tarkovského. Antikrist měl mohutný ohlas již při premiéře na festivalu v Cannes, kde byl nominován na Zlatou palmu.

Jeden z nejočekávanějších filmů roku vzbudil už při svém uvedení na festivalu v Cannes velmi silné emoce. Nabízí totiž zcela nevšední zážitek, který hraničí s fyzickým prožitkem.

Hororově laděný příběh manželského páru, jenž se odjíždí vyrovnat se ztrátou malého syna na opuštěnou chatu v hlubokých lesích, je nejen plný nečekaných zvratů, dusné atmosféry, explicitních záběrů, ale také fobií mistra postmoderní režie, dánského režiséra Larse von Triera. V Antikristovi se snoubí tajemnost Lynchova Twin Peaks, Tarkovského Stalkera s hororovou atmosférou Kubrickova Shining či série Saw. Antikrist je však především silně vizuálním zasvěcením do lidského podvědomí, z něhož vystupují démoni, o jejichž síle jsme neměli potuchy.

Režisér Lars von Trier rozehrává prastarý konflikt protikladů: chaosu a řádu, přírody a kultury, magie a moderní vědy, jež je tu zastoupena psychologií. Zatímco se Ona zabývá středověkou literaturou o čarodějnictví, On je profesionálním terapeutem. Když nešťastnou náhodou přijdou o jediného syna a žena se zhroutí, uvěří manžel ve svoje terapeutické schopnosti a rozhodne se, že ji z jejich depresí dokáže vyléčit jedině on sám. Odváží ji do lesa jménem Eden, kde v dřevěné chatě strávila poslední léto se synem. Pomocí terapeutických experimentů a hypnózy se manžel pokouší pomoci své ženě, ale přitom sám začíná podléhat děsivým vizím, v nichž se objevují divoká zvířata symbolizující bolest, zmar a smrt. Víkend na chatě, kde chtěli obnovit vzájemnou důvěru a lásku, se díky záludnosti jednoho a ješitnosti druhého změnil v boj o život.

Lars von Trier neustále dokazuje, že jeho zasvěcenost do určité oblasti (ať už to jsou hollywoodské filmové žánry nebo evropská filosofická tradice) je navíc obdařena velkým nadhledem. V Antikristovi tak mohl spojit prvky psychologického thrilleru a hororu, a přitom se mu podařilo natočit film, který nahlodá divákovu mysl i bez pokusů o složitou interpretaci.

Kolem 70 procent: Těžký film, nejednoznačná interpretace, depresivní kontroverzita.

Zadní strana 

Žánr: Drama / Fantasy / Horor

Země původu: Dánsko / Německo / Francie / Švédsko / Itálie / Polsko

Rok vzniku: 2009

Délka: 104 minut

Původní název: Antichrist

Světová premiéria: 18. května 2009 – Francie (Cannes Film Festival)

Kinopremiéria v ČR: 26. listopadu 2009

Režie: Lars von Trier

Scénář: Lars von Trier

Produkce: Bettina Brokemper, Madeleine Ekman, Meta Louise Foldager, Peter Garde, Sanne Glæsel, Peter Aalbæk Jensen, Lars Jönsson, Andrea Occhipinti, Ole Østergaard, Johannes Rexin, Marianne Slot, Malgorzata Szumowska

Hudba: Kristian Eidnes Andersen

Kamera: Anthony Dod Mantle

Střih: Åsa Mossberg, Anders Refn

Společnost: Artificial Eye / Canal+ España / Future Films / IFC Films / Instituto de Crédito Oficial / Ministerio de Cultura / Televisión Española / Zentropa Entertainments / Zentropa International Köln / Slot Machine / Memfis Film / Trollhättan Film AB / Filmstiftung Nordrhein-Westfalen / Lucky Red / Zentropa International Poland / Danmarks Radio / arte France Cinéma / ZDF-Arte / ARTE / Film i Väst / Sveriges Television / CNC / Canal+ / Det Danske Filminstitut / Deutsche Filmförderfonds / Liberator Productions / Nordisk Film- & TV-Fond / Polski Instytut Sztuki Filmowej / Svenska Filminstitutet / Zweites Deutsches Fernsehen

Natáčeno: Cologne, North Rhine – Westphalia, Německo / Eitorf, North Rhine – Westphalia, Německo / Forstbetriebsbezirk Dattenfeld, Windeck, North Rhine – Westphalia, Německo / MMC Studios, Hürth, North Rhine – Westphalia, Německo / Ruppichteroth, North Rhine – Westphalia, Německo / Wuppertal, North Rhine – Westphalia, Německo

Hrají: Willem Dafoe (On), Charlotte Gainsbourg (Ona), Storm Acheche Sahlstrøm (Nic), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky

Titulky: česky

Obraz: barevný/černobílý PAL 16:9 (2,35:1)

Bonus: