Filmexport Home Video – Neporažení

Filmexport Home Video přichystal na pátek 11. března 2011 další pamětnické DVD s filmem Neporažení v digipacku za 99,- Kč. V době, kdy nacistická vojska se chystají obsadit již okleštěnou československou republiku, se jedna malá vojenská posádka vzepře rozkazu, aby své stanoviště opustila.

Český celovečerní umělecký film, čerpající z událostí 14. a 15. března 1939, byl natočen podle divadelní hry laureáta státní ceny Milana Jariše „Přísaha". Malá posádka, kterou stmelila zářijová mobilizace a rozhořčení nad mnichovskou zradou, se nechce vzdát při březnové okupaci republiky nepříteli bez boje. Důstojníci stojí mimo, pokud nestojí vyloženě proti, a tak veškerá iniciativa je závislá na prostých vojácích a poddůstojnících. Těm se podaří bránit se několik hodin proti nepříteli, způsobit mu ztráty a nakonec čestně opustit bojiště. Příběh filmu se zakládá na historických skutečnostech, autoři se ovšem nedrželi přesného dokumentárního záznamu o odporu místecké posádky, aby mohli vykreslit charakterové portréty různých lidí té doby. Nositeli odporu v tomto ideologicky kovaném dílku jsou samozřejmě komunisté.

Odhodlání československé armády bránit v září roku 1938 vlast je zmarněno mnichovským diktátem. V březnu roku 1939 střeží jednotka štábního kapitána Richtera skladiště obilí nedaleko nových hranic okleštěné republiky. Jednotka je bez spojení, a proto Richter pošle nadporučíka Žáčka pro instrukce na divizi. Žáček přiveze rozkaz: nepřekážet německé armádě při obsazování země a pořídit pro Němce seznam komunistů. Richter odmítne rozkaz splnit. Je však bezradný a od desátníka Říhy žádá o stanovisko komunistů k posledním událostem. Říha navrhuje spojit se s ostatními jednotkami a rozdat zbraně dělníkům. Jeho návrh je pro Richtera nepřijatelný. V noci rozhlas vysílá zprávu o obsazování země německými vojsky a rozkaz pro všechna velitelství složit zbraně do rukou Němců. Richterova posádka pod Říhovým velením se rozhodne pro boj. Žáček chce zbraní donutit Richtera ke kapitulaci a vojáci proto Žáčka zastřelí. Německá armáda se blíží k objektu posádky. Rozpoutá se zuřivý boj. Teprve německá dělostřelecká palba přiměje posádku k ústupu. Richter se v bezvýchodné situaci zastřelí, Říha kryje ústup. Zbytek statečných obránců odváží loďka přes řeku.

Mezi 60 a 70 procenty, pro někoho příběh o nezodpovědnosti plný komunistické propagandy, pro jiné mírně patetický film o bitvě o vlastní čest.

Žánr: Drama / Válečný

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1956

Délka: 95 minut

Premiéra v kinech: 16. listopadu 1956

Režie: Jiří Sequens

Asistent režie: Jaroslav Pour, Helena Pokorná, Vladimír Zelenka

Námět: Milan Jariš (divadelní hra Přísaha)

Scénář: Milan Jariš, Vladimír Bor, Jiří Sequens

Produkce: Jiří Pokorný, Josef Pitrák

Hudba: Miloš Vacek

Kamera: Rudolf Milič

Druhá kamera: Vladimír Řezníček

Asistent kamery: Jaroslav Kupšík

Střih: Jan Chaloupek

Zvuk: Dobroslav Šrámek

Odborný poradce: plukovník František Nevěřil, nadporučík Oldřich Železo

Kostýmy: Marie Malá

Masky: Vladimír Petřina, Věra Kotlanová

Výtvarník: Antonín Mašek

Architekt: Karel Lier

Společnost: Studio hraných filmů, výrobní skupina Šmída – Kabelík

Hrají: Ladislav Chudík (štábní kapitán Richter), Gustav Heverle (desátník Říha), Jaroslav Mareš (vojín Pepík Bláha), Jiří Sovák (vojín Jarda), Martin Růžek (nadporučík Žáček), František Vnouček (štábní rotmistr), Jaromír Spal (četař Hrabák), Martin Ťapák (vojín Janko), Svatopluk Beneš (poručík Brandejs), Vladimír Krška (vojín Tonek), Jarmila Kurandová (Chválová), Jana Dítětová (Lída, dcera Chválové), Naděžda Gajerová (Anči, dcera Chválové), Deyl Rudolf ml. (ilegální pracovník Jura), Vladimír Salač (vojín Franta), Josef Vinklář (vojín Mirek), Miloš Nedbal (německý major), Ivo Gübel (německý kapitán), Marie Ježková (Bláhová, Pepíkova matka), Karel Hovorka (vojín), František Marek (generál), Jindřich Narenta (německý strážný na mostě), Karel Pavlík (německý plukovník), Jiří Suk (major), Josef Šidlichovský (hlídač v elektrárně), Miloš Vavruška (vojenský písař)

Údaje o DVD neznámé:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: česky

Obraz: černobílý PAL DVD5 4:3

Bonus: