Amercom – Stíhači v boji 21 – Letecké souboje: Pouštní bouře

Vydavatelství Amercom pokračuje v ediční řadě Stíhači v boji – Letecké souboje ve středu 9. března 2011 sedmým dílem druhé řady dokumentárního seriálu Dogfights, známého z obrazovek České televize, celkově již 21. DVD s názvem Pouštní bouře za 69,- Kč. Prožijte s válečnými piloty dramatické okamžiky bojového vypětí! 

Díky realistické animaci se ocitneme nad Irákem při soubojích EF-111, F15 Eagle a F14 Tomcat s iráckými stíhačkami Mig 23, Mig 29 a Mirage F1, jejichž piloti měli zkušenosti z války s Íránem. 

Když Saddám Husajn napadl 2. srpna 1990 Kuvajt, musely americké letecké síly čelit největší hrozbě za poslední desetiletí. Iráčané měli ve výzbroji ruské MiG-29 a 23, a francouzské Mirage F1. Piloti a velitelé měli bojové zkušenosti z bojů s Íránem. Američané museli zorganizovat kombinované nasazení všech prostředků, aby dokázali úspěšně překonat připravenou obranu odhodlaného protivníka. Letouny pro elektronický boj měly rušit nepřátelské radary a vytvořit bezpečné koridory pro útočné letouny, které měly přesně naváděnou municí zničit velitelská stanoviště a postavení protiletadlové obrany. Letouny včasné výstrahy AWACS měly monitorovat vzdušnou situaci a navádět vlastní stíhačky tak, aby dokázaly sestřelit nepřátelské letouny. V době války v Zálivu udělaly letectvo i námořnictvo pokrok ve dvou oblastech. Za prvé zavedlo do výzbroje stíhačky pro vybojování vzdušné nadvlády F-15 Eagle a F-14 Tomcat. Tyto stíhačky disponovaly také účinnější výzbrojí. Řízené střely Sparrow a Sidewinder byly zdokonaleny a stejně tak i výcvik pilotů.

Zadní strana 

Žánr: Dokument / Historický / Válečný

Délka: cca 45 minut 

Původní název: Dogfights 

 

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky, polsky  

Titulky: česky, polsky  

Obraz: barevný PAL 4:3  

Bonus: žádný