Hollywood Classic Entertainment – Spartakus

Některé historické postavy a události je nám z vůle nejrůznějších vydavatelů dopřáno poznat v mnoha verzích, úhlech a zpracováních. Hollywood Classic Entertainment v ediční řadě Filmopolis ve středu 16. března 2011 za 99,- Kč přichází s původně dvoudílnou televizní adaptací Spartakus. Nakrátko otrokem, navždy legendou. Slavný příběh o vzpouře otroků ve starém Římě, o touze po svobodě, o lásce, zradě a osudu.

Jaká je cena svobody?

V roce 72. př. Kr. nemělo římské impérium přemožitele. Jeho moc se táhla do daleka a každá dobytá země znamenala přísun nových otroků do područí římských pánů. Zdálo se, že je Římské impérium na vrcholu své slávy, ale pravdou bylo, že se zmítalo na pokraji občanské války. Aby totiž mohl financovat válečné výboje a rozšiřování své říše, prováděly se razie a zotročování chudých římských rolníků. Jednou z obětí těchto razií je krásná pastýřka Vassinia (podle jiných zdrojů Varinia), kterou koupil otylý, chlípný majitel římské gladiátorské školy a organizátor gladiátorských her Batiatus. Koupil také thráckého otroka Spartaka, jemuž před očima zavraždili otce a pak ho odvlekli na práce v drsné egyptské poušti.

Obal předchozího vydání

A právě Spartakus měl odvahu se vzepřít mocným římským generálům i politikům a stal se vůdcem mohutného povstání otroků. Jejich boj za svobodu, který ohrozil celé impérium, měl hluboký dopad na mnoho budoucích generací.

Nové velkolepé zpracování proslulého románu Howarda Fasta Spartakus vypráví příběh statečného muže, který upadl do otroctví a ve starověkém Římě byl vycvičen jako gladiátor pro boj v aréně. Spartakovi je přednější rychlá smrt v aréně než dlouhé umírání pod bičem otrokáře v dolech, kde měl původně pracovat. Ke gladiátorům se dostává i Vassinie, kterou jim přenechal vzteklý Batiatus, protože nebyla dostatečně ochotná.

Obrazovka z DVD

Spartakus se do ní zamiluje, a to právě v době, kdy se senátor Crassius rozhodne pobavit své aristokratické přátele návštěvou v Batiatusově škole a objedná si utkání na život a na smrt mezi dobře ozbrojeným, zkušeným Drabou a znevýhodněným Spartakem. Stane se neuvěřitelné. Draba, který zvítězí, odmítne příkaz zabít Spartaka a místo toho se s vraždným úmyslem vrhne na Crassia. Stráže ho sice zabijí dřív, než dokáže svůj úmysl uskutečnit, jeho čin však vyburcuje gladiátory ke spontánní vzpouře.

Obrazovka z DVD

Spartakus, který se nikdy nevzdal touhy po svobodě, se jako rozený vůdce postavil do čela vzpoury, která se rychle rozšířila po celé říši. Armáda otroků zamířila směrem na jih k moři, protože muži se chtěli vrátit domů. Jenže jak se rebelové přesunují od města k městu, jejich počet neustále narůstá až do velikosti skutečné armády. V římském senátu se smělá revolta stává politickou zbraní a zejména Agrippa chce využít příležitosti a podpořit své vladařské ambice. Odhodlaný Spartakus se však nehodlá stát politickou loutkou a už ho nemůže nic zastavit. V první bitvě povstalci zvítězí a rozpráší římskou armádu v drtivé porážce. Crassius však porážku povstání bere jako záležitost osobní cti a je ochoten udělat cokoli, aby povstání vykolejil a porazil.

Obrazovka z DVD

Spartakus pokračuje ve své cestě, aby vybojoval svobodu nejen pro sebe, ale i pro všechny své druhy, a naplnil svůj osud. Jenže jak se zdá, nečestné Crassiovi prostředky jsou pro Spartaka nebezpečnější než armáda…

Obrazovka z DVD

Hodnocení kolem 65 procent: Hollywoodský rozpočet z toho udělal klasický americký doják, nemající s historií příliš společného. O něco uvěřitelnější než Gladiátor, ale v boji s verzí z roku 1960 prostě prohrává, už kvůli svému proklamativnímu revolučně ideovému zaměření. Přesto na televizi solidní a zručně natočený spektákl.

Zadní strana předchozího vydání

Zadní strana

Žánr: Drama / Akční

Země původu: USA

Rok vzniku: 2004

Délka: nám dostupný obal uvádí 86 minut, což je doufejme blbost, protože oba díly mají podle imdb.com 174 minut a starší obal uvádí cca 166 minut. Finální obal udává nakonec 167 minu (2:46:35)

Původní název: Spartacus

Světová premiéra: 18. dubna 2004 – USA

Premiéra v ČR: 21. ledna 2007

Režie: Robert Dornhelm

Námět: Howard Fast (román „Spartacus“)

Scénář: Robert Schenkkan

Produkce: Michele Greco, Ted Kurdyla, Angela Mancuso, Judith Craig Marlin, Robert Schenkkan, Adam Shapiro

Hudba: Randy Miller

Kamera: Kees Van Oostrum

Střih: Mark Conte, Victor Du Bois, Cindy Mollo

Kostýmy: Jane Robinson

Společnost: USA Network Pictures / Universal Home Entertainment

Natáčeno: Sofie, Bulharsko

Hrají: Goran Visnjic (Spartacus), Alan Bates (Antonius Agrippa), Angus Macfadyen (Marcus Crassus), Rhona Mitra (Varinia), Ian McNeice (Lentulus Batiatus), James Frain (David), Henry Simmons (Draba), Ross Kemp (Cinna), Ben Cross (Titus Glabrus), Paul Kynman (Crixus), Paul Telfer (Gannicus), Chris Jarman (Nordo), Georgina Rylance (Helena), Stuart Bunce (Cornelius Lucius), Hristo Shopov (Maecenus), Jack Huston (Flavius), Matthew Thrift (Caius), Simon Day (Orsino), George Calil (Pompey), Richard Dillane (Julius Caesar), Niall Refoy (Publius Maximus), Valentin Ganev (Marcus Servius), Jane Thorne (Demeter), Jalaal Hartley (voják v senátu), Assen Blatechki (Polymus), Krasimir Kutzoparov (centurion #4), Kiril Efremov (Commodus), Panayot Tzanev (centurion #2), Dobrin Dosev (Mummius), Nickolay Russev (Spartacův otec), Tzvetan Philipov (Spartacus v mládí), a další

Menu DVD

Údaje o DVD:

Výběr kapitol

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, česky (do videopůjčoven byla i polština)

Titulky: česky (do videopůjčoven byly i anglicky pro neslyšící, polsky, řecky)

Nastavení zvuku a titulků

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9 (podle imdb.com 1,78:1)

Bonus: žádný, pouze upoutávky na začátku DVD