Amercom – Velké bitvy historie (30. díl) – Monte Cassino 1944

Amercom dle na předchozích titulech zveřejněného seznamu (česká mutace webu nestojí ani za zmínku) v ediční řadě Velké bitvy historie měl ve čtvrtek 17. března 2011 vydat další ve fólii společně zatavené DVD a knihu s pořadovým číslem 30 a názvem Monte Cassino 1944 za obvyklých 99,90 Kč. Na pultech se objevilo s denním zpožděním až v pátek 18. března 2011.

Jako vždy pár předběžných informací z polských zdrojů, kde je tento díl číslem 23 v polské řadě Wielkie Bitwy II Wojny Światowej.

Jedná se o sérii knih, věnovaných nejvýznačnějším bitvám a válečným konfliktům historie (u nás smíchané dvě v Polsku samostatně vycházející řady), která je doplněna o unikátní dokumentární filmy na DVD. Série "Velké bitvy historie" je českou verzí světoznámých edicí "Campaign" a "Essential Histories" britského vydavatelství Osprey Publishing.

V sérii čtenář obdrží popis všech významných bitev a vojenských kampaní historie. V každém čísle naleznete velmi obsáhlou publikaci o cca 100 stranách. Kniha obsahuje podrobnosti a popisy zúčastněných stran, klíčových postav konfliktu a podrobné historické, politické a geografické souvislosti.

Druhou částí každého čísla je pak obsáhlý dokument na DVD.

Obal polského DVD 

A opět tedy překlad z toho, co uvádějí polské zdroje o dalším díle:

Ztracené důkazy 

Monte Cassino 1944 – Prolomení Gustavovy linie

Bitva o Monte Cassino byla pravděpodobně jednou z nejkontroverznějších a nejtěžších v průběhu celé italské kampaně. Hora, na níž vyrostl majestátní, nádherný klášter, byla klíčem k rozbití Gustavovy Linie, systému opevnění Apeninského poloostrova, který blokoval další postup do Říma. Monte Cassino dominuje údolí kolem řeky Liri a tím i silnici č. 6, vedoucí přímo do italského hlavního města.

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD 

Spojenecká vojska tu narazila na houževnatého nepřítele, nepřístupný terén a špatné počasí. Od ledna do května 1944 se pokoušela porazit linie německých výsadkářů, kteří se urputně bránili ve zříceninách kláštera a jeho okolí.

Zadní strana polského DVD 

Polské DVD podle náhledu obalu obsahuje další dokument z řady Barvy války: Ztracené důkazy: Monte Cassino od History Channel v délce 45 minut, kterýžto dokument je překvapivě i v českém vydání.  

Po vydání můžeme doplnit:

 

Boje o Monte Cassino patří k nejkrvavějším střetům druhé světové války nejen v Itálii, ale na celém středomořském válčišti. Skalní masiv Monte Cassino, na kterém se nacházel proslulý benediktinský klášter, představoval klíč k prolomení Gustavovy linie, německého fortifikačního systému, který Spojencům bránil v postupu na Řím. Spojenecké jednotky se zde těžce střetávaly od ledna do května 1944 nejen s výborně usazeným nepřítelem, ale také s nechůdným termínem a nepříznivým počasím. Tento film poutavě popisuje dramatické události, jež provázely kruté boje o prolomení Gustavovy linie.

 

Pokud Spojenci chtěli pokračovat v postupu na Řím, museli překonat odpor německých elitních výsadkových jednotek, které držely ruiny kláštera a městečka pod ním.

Kniha Monte Cassino 1944 – Průlom Gustavovy linie (Cassino 1944 – Breaking the Gustav Line) je z roku 2004, autor Ken Ford, ilustrace Howard Gerrard, překlad PhDr. Jiří Fidler, Ph.D., obvyklých 96 stran. 

Žánr: Dokument / Válečný

Délka: 45 minut (45:06)

Původní název: The Lost Evidence: Monte Cassino

Menu DVD 

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky, polsky

Titulky: česky, polsky

 

Nastavení zvuku a titulků 

 

Obraz: barevný/černobílý PAL DVD5 4:3

Bonus: žádný