Filmexport Home Video – Parohy

Filmexport Home Video přichystal na pátek 18. března 2011 další pamětnické DVD s filmem Parohy v digipacku za 99,- Kč. Novomanžel O. Nový se proti své vůli stane majitelem mohutného jeleního paroží.

Oldřich Nový byl a navždy zůstane pro český film ztělesněním šarmu, elegance a osobního kouzla, kterému podléhaly všechny ženy bez rozdílu věku. Ve svých nezapomenutelných milovnických rolích byl nejen romantikem, který byl schopen se zamilovat do dívky z dávného obrazu, podlehnout čokoládově hnědým očím přítelkyně pana ministra, ale také svůdníkem, pro kterého byla nevěra pravidelně provozovaným sportem, nebo naopak novomanželem posedlým žárlivostí. Právě takový byl Viktorin, hlavní postava bláznivé secesní komedie, kde se vše točí kolem mohutného jeleního paroží.

Šťastně ženatý Viktorin vydraží omylem v aukční síni obrovské parohy. Když si je odnáší domů, potká na ulici přítele. Ten později se smíchem vypráví o Viktorinových parohách dalším přátelům, kteří však pochopí směšnou historku v jiném významu: domnívají se, že Viktorinovi je nevěrná jeho půvabná Zuzanka. Zpráva se šíří rychlostí blesku a oklikou se dostane k Viktorinovi. Viktorin pomluvě uvěří a začne se k manželce chovat velmi chladně. Zuzanka, překvapená změnou manželova chování, hledá pomoc u věštkyně Sybily. Sybila jí doporučí, aby vzbudila v manželovi žárlivost. Zuzance se rada osvědčí a zdrcený muž hledá pomoc rovněž u Sybily. Sybila mu navrhne stejnou léčbu. A tak se oba stále se milující manželé vzájemně podezírají z nevěry. Jejich trápení vyřeší až Viktorinův otec a Zuzančina matka. Vypraví se s dospělými dětmi za Sybilou a jako trest za její falešné věštby a problémy, které jim způsobila, jí celou věštírnu rozbijí na padrť.

Snímek vznikl v roce 1947, natočil ho režisér František Sádek podle scénáře Mirko Paška a pro Oldřicha Nového to byla jedna z posledních větších milovnických rolí. S "Vítězným únorem" totiž přišly role zcela jiného ražení, a protože Oldřich Nový nebyl zrovna typem nadšeného budovatele socialismu, kterému by montérky seděly jako ulité, byly jeho role stále menší, okrajovější a hloupější. Jeho partnerkou v roli Zuzanky je Sylva Langová, která se záhy z českého filmu vytratila, aby se napříště uplatnila už jen na londýnských jevištích.

Kolem 60 procent, secesní fraška v duchu Slaměného klobouku byla strhána dobovou kritikou jako dílo zbytečné a neideové.

Žánr: Komedie

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1947

Délka: 86 minut

Premiéra v kinech: 10. října 1947

Režie: František Sádek, Alfréd Radok

Námět: Mirko Pašek

Scénář: Mirko Pašek

Produkce: Eduard Šimáček, Bohuslav Kubásek, Jiří Patočka

Hudba: Julius Kalaš

Kamera: Karel Degl

Asistent kamery: Václav Pazderník

Střih: Jiřina Lukešová

Zvuk: Miloslav Hůrka

Odborný poradce: architekt Josef Svoboda, Jiří Brdečka

Choreografie: Boris Milec

Kostýmy: Jan Kropáček

Masky: Karel Holek

Výtvarník: Stanislav Pavlík

Architekt: Chrudoš Uher

Společnost: Československý státní film

Natáčeno: Karlovy Vary, Praha

Hrají: Oldřich Nový (Viktorin), Sylva Langová (Zuzana, Viktorinova žena), Zdeňka Baldová (Zuzanina matka), Jára Kohout (Zuzanin otec Václav), Nelly Gaierová (věštkyně Sybila), Stanislav Neumann (Alfred, Sybilin manžel), Hana Šolcová (Elsa, Sybilina dcera), Jiří Plachý (seladon Edmond, Elsin milenec), Vladimír Řepa (tajný detektiv), Oldřich Dědek (zpěvák v šantánu), František Filipovský (reportér Hugo Peterka), Jana Mikulová (panská Cecílie), Jiří Pravda (Sybilin soused Emil Koks), Taťána Vavřincová (dáma u Kokse), Jiří Joran (malíř Rudolf Tatrmák), Bohuš Záhorský (Eman, Viktorinův přítel), František Paul (Karel, Viktorinův přítel), Deyl Rudolf ml. (Jára, Viktorinův přítel), František Holar (Franta, Viktorinův přítel), Antonín Kandert (předseda okultního spolku Onen svě), František Černý (číšník), Zdeněk Řehoř (úředník v dražbě), Václav Švec (zaměstnanec u dražitele), Antonín Holzinger (elegantní starý pán), Ella Nollová (domovnice), Zdena Zeithamlová (Eulalie, Alfredova přítelkyně), Ilja Hylas (zpěvák s mandolínou), Milka Balek-Brodská (dáma u věštkyně), Jaroslav Štercl (místopředseda společnosti Onen svě), Eman Fiala (materialista), Ludmila Burešová (prodavačka v módním salonu), Jiřina Bílá (Janetta, prodavačka v módním salon), Jan Kühnmund (baron u věštkyně), Oldřich Musil (dražitel), Karel Kalista (vrátný), Viktor Očásek (stařík), Karel Effa (inspicient), Olga Augustová (Sybilina klientka), Alois Dvorský (prodavač zbraní), Jan S. Kolár (majitel obchodu U města Paříže), Jindřich Láznička, Ota Motyčka, Oskar Hák, Jana Koulová, Vojta Ivan, Libuše Rogozová, Frank Rose-Růžička

Údaje o DVD neznámé:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: česky

Obraz: černobílý PAL DVD5 4:3

Bonus: