Intersonic – Merlin 1 (2. řada)

Občas jsou vydavatelské záměry velkou hádankou. Že vycházejí díly různých cyklů a ság na přeskáčku a u různých vydavatelů, to už považujeme za normální. Že rozestup mezi jednotlivými díly je občas dva roky, to už tu taky bylo. Ale vydat televizní seriál na 6 DVD rovnou od druhé řady, když po té první nikde ani stopa? InterSonic v sobotu 19. března 2011 pošle na pulty první disk Merlin 1 – 2. série v ceně 69,- Kč. Magie je jeho osud.

Nová dobrodružství z bájného hradu Kamelot. Kolekce 6 DVD.

Další příběhy mladého kouzelníka Merlina a jeho kamarádů. Merlin se učí zacházet nejen s kouzly, ale i ovládat tajemnou magii. Jeho osudové setkání s korunním princem Artušem mu přináší spousty nečekaných dobrodružství. Krásná Lady Catrina skrývá tajemství a s pomocí magické moci nepřestává intrikovat pro své vlastní potřeby. Pojďte s námi nahlédnout za zdi bájného hradu Kamelot.

Velestručný obálkový text, vtipný ve svých navazujících sloganech na něco, co není, je možno doplnit o řadu dalších informací:

Seriál Merlin je další adaptací legendy o tomto známém anglickém čarodějovi. Rodinná fantasy vznikla pro britskou stanici BBC. Z příběhového hlediska však jde o netypické zpracování, protože oproti původní legendě i jejím zažitým výkladům si seriál často hledá velmi osobitou cestu.

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD 

Staneme se svědky, jak se mladý venkovan Merlin dostává na hrad Kamelot, kde vládne král Uther Pendragon, otec prince Artuše. V království Albionu je kouzelnictví z příkazu Uthera už 20 let přísně zakázáno, a pokud se jím někdo proviní, bude potrestán smrtí. Merlin, který v tomto oboru projevuje nevšední nadání, musí proto své schopnosti skrývat.

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD 

Merlinova matka proto posílá svého syna do královského města Kamelotu, ke svému starému příteli Gaiusovi, který je Utherovým dvorním lékařem. S jeho pomocí a pod vedením Velkého draka, který je uvězněn v jeskyních pod hradem, se Merlin potají začne učit řádné magii a posléze se dostane i ke královskému dvoru. Zachrání život prince Artuše a stává se tak jeho sluhou. Poznává Artušovu nevlastní sestru Morgan i její služebnou Gwen, se kterou se začne sbližovat…

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD 

Mladý čaroděj tak může začít naplňovat svůj osud, kterým je dosazení Artuše na trůn Kamelotu a návrat magie do království.

DVD obsahuje 2 epizody:

1. Kletba Cornelia Sigana (The Curse of Cornelius Sigan) – 19. září 2009

V temných tunelech pod Kamelotem je objevena starodávná hrobka naplněná pokladem. Gaius naléhá na krále, aby hrobku opět uzavřel, neboť se obává, že patří Corneliu Siganovi, zlému čaroději, který proklel Kamelot a přísahal, že se jednoho dne vrátí, aby město zničil. Ale Uther je pokladem příliš omámen, než aby poslouchal, a trvá na tom, že Sigan je jen pohádka.

Mezitím se nový sluha Cedric tlačí na Merlinovo místo Artušovy pravé ruky a podaří se mu prince obrátit proti jeho věrnému příteli. Merlin je přesvědčen, že podlézavý nováček má něco za lubem a má pravdu – Cedric je zloděj a podvodník, který usiluje o překrásný šperk nalezený v hrobce. Cedric ale netuší, že jeho kořist je nebezpečnější, než si dokáže představit.

Kamelot nikdy nebyl zranitelnější, ale jak může Merlin věci napravit, když díky Cedricovi nejspíš nadobro ztratil Artušovo přátelství? Merlin se musí postavic vyhlídce toho, že se obrátí k tvoromi, kterého se nadobro zřekl – Velkému drakovi.

2. Budoucí královna (The Once and Future Queen) – 26. září 2009

Rytířský turnaj v Kamelotu se rychle blíží a Artuš je odhodlán jej vlastní zásluhou vyhrát, přestože má podezření, že ho rytíři nechávají vyhrát, protože princ.

S pomocí Merlina a Gwen se se ocitá v přestrojení a přebývá v Gwenině domě, zatímco probíhá turnaj. Artuš je však šokován, když ho Gwen vyzývá, aby se vzdal svých zhýčkaných, vznešených návyků. Podaří se mu setřást ze sebe celoživotní zvyky stejně snadno, jako odhodil svou královskou róbu? A proč mu vůbec tolik záleží na tom, co si Gwen myslí?

Mezitím je do Kamelotu vyslán zlověstný lovec odměn Myror s úkolem zabít prince Artuše. Artuš je však příliš zaneprázdněn turnajem, než aby si všiml hrozícího nebezpečí. Odhodlán vyhrát, musí sám sobě dokázat, že dokáže obstát, bez ohledu na cokoliv.

Seriál má u nás zjevně příznivců dost (z tohoto webu pochází většina doplňkových informací), lze se tedy jen divit, že vydavatel není schopen navázat s fanouškovskou základnou žádný kontakt… Hodnocení kolem 80 procent.

 

Obrazovka z DVD 

 

A protože opravdu nemohu sám kupovat úplně všechno, jsem rád za každou pomoc. Poděkování v tomto případě patří Pavlovi "Halajdovi", autorovi výše uvedených stránek, který poskytl nasnímané obrazovky z DVD a svůj odborný pohled:

 

Obraz je opravdu 4:3, ořezaný z originálního 16:9. Titulky nejsou na DVD žádné, jen anglická a česká audiostopa. Na DVD jsou epizody Merlina 2×01 a 2×02, každá z nich daná jako jedna celá kapitola videostopy. A oproti originálu je obraz místy šumivý. Video je 720×576 (768×576), 50 fps, MPEG-2; zvuk 384 kbps AC3 stereo. Produkční info o dabingu DVD tady

 

Zadní strana 

Žánr: Dobrodružný / Drama / Rodinný / Fantasy

Země původu: Velká Británie

Rok vzniku: 2008-2010

Délka: 88 minut

Původní název: (The Adventures of) Merlin

Režie: Jeremy Webb, Dave Moore, Alice Troughton, Ed Fraiman, James Hawes, Metin Hüseyin, Stuart Orme, Ashley Way

Scénář: Johnny Capps, Julian Jones, Jake Michie, Julian Murphy, Howard Overman, Ben Vanstone, Lucy Watkins

Produkce: Johnny Capps, Julian Murphy, Amanda Wilkie, Rachel Knight, Sue De Beauvoir, David Harvey, Sara Hamill

Hudba: Robert Lane, Rohan Stevenson, James Gosling

Kamera: Dale McCready, Geoffrey Wharton, Peter Greenhalgh, Jim O’Donnell

Střih: Jeremy Strachan, Elen Pierce Lewis, Simon Reglar, Fiona Colbeck, Mark Eckersley, Bjorn Johnson, Andrew McClelland, Jackie Ophir

Kostýmy: Charlotte Morris

Společnost: Shine / BBC Wales

Natáčeno: Château de Pierrefonds, Pierrefonds, Oise, Francie / Goodrich Castle, Goodrich, Ross-on-Wye, Herefordshire, Velká Británie / Penshurst Place, Penshurst, Kent, Velká Británie / Wales, Velká Británie

Hrají: John Hurt (hlas Draka), Colin Morgan (Merlin), Bradley James (Artuš), Anthony Head (Uther Pendragon), Richard Wilson (Gaius), Angel Coulby (Gwen), Katie McGrath (Morgana), Rupert Young (Sir Leon), Simon Nehan (Tom), Mackenzie Crook (Cedric), Luke Neal (Sir Geraint), Fintan McKeown (král Odin), Jack Sandle (Kelda), Adrian Lester (Myror), Alex Price (William), Jai Armsstrong (stráž), Mike Goodenough (Fyren), Emilia Fox (Morgause), Michael Cronin (Geoffrey of Monmouth), Michelle Ryan (Nimueh), Eoin Macken (Gwaine), Tom Ellis (Cenred), Asa Butterfield (Mordred), Caroline Faber (Hunith), Santiago Cabrera (Lancelot), Alice Patten (Ygraine), a další

Menu DVD 

Údaje o DVD:

Zvukové stopy 

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky

Titulky: žádné

Obraz: barevný 4:3 (podle imdb.com 1,78:1, ořez)

Bonus: z naší nabídky