PB Publishing – Sex noci svatojánské

Vydavatelství PB Publishing v pondělí 21. března 2010 pokračuje ve dvacetidílné kolekci filmů Woodyho Allena a s podporou (nejen) Respektu vychází za 149,- Kč komedie Sex noci svatojánské, známá pod nejrůznějšími názvovými variantami. Milostné city, sexuální touhy a křehké partnerské vztahy.

Snímek Sex noci svatojánské představuje jeden z Allenových nejoptimističtějších filmů. Vypráví o jednom dnu a jedné noci na počátku dvacátého století na americkém venkově, během nichž se tři páry musí vyrovnat se svými traumaty, touhami i přesvědčeními. Rozpustilá letní retro-komedie je záměrně fraškovitou variací na Shakespearovu hru Sen noci svatojánské a představuje ideální příklad chytře vymyšleného lehkého díla, které je ve skutečnosti filmařsky mnohem promyšlenější, než se na první pohled zdá.

 

Za typicky brilantně napsaným allenovským dílkem o intelektuálech, vztazích a sexualitě se totiž skrývá obdivuhodný kus filmařské práce. Dlouhé záběry, složité montáže a hrátky s kombinacemi rovin obraz/zvuk se možná skrývají za svižnými dialogy postav různých společenských vrstev a povah, ale rozhodně nejsou neviditelné a zaslouží si zvýšenou pozornost.

Například znalci impresionismu v Allenově hříčce jistě objeví kompozice, které jim budou přinejmenším povědomé. Ve filmu se kromě jiných skvělých herců poprvé u Woodyho Allena objevila okouzlující herečka Mia Farrowová, která se na řadu dalších let stala jeho dvorní herečkou i životní partnerkou.

 

Na osamělé farmě mají strávit společný víkend tři páry: excentrický vynálezce Andrew Hobbs s manželkou Adrian, jeho přítel doktor Maxwell Jordan s milenkou a ošetřovatelkou Dulcy a renomovaný stárnoucí filozof Dr. Leopold Sturgis se snoubenkou Ariel. Každý z nich má o odpočinku v následujících hodinách odlišné představy. Po prvním společném setkání se jejich plány pozvolna mění. Najednou začíná hra, která vypráví o nejistých partnerských vztazích, o lásce, sexu, vášni a nevěře…

Film scenáristy a režiséra Woodyho Allena se vyznačuje výraznou lehkostí a hravostí, nezapírá přitom inspiraci jak slavnou hrou Sen noci svatojánské Williama Shakespeara či Úsměvy letní noci švédského tvůrce Ingmara Bergmana, tak slavnými impresionistickými obrazy Výlet do přírody či Snídaně v trávě. Pozadí křehkého příběhu vytváří barvami a životem překypující krajina, v níž se občas "objeví" mytologické a magické prvky (kouzelná světelná koule). Na okouzlující atmosféře přelomu století se nemalou měrou podílí romantická hudba skladatelů Felixe Mendelssohna-Bartholdyho a Roberta Schumanna.

Český přebal 

Tentokrát „jen" kolem 70 procent.

Žánr: Komedie / Romantický

Země původu: USA

Rok vzniku: 1982

Délka: 88 minut

Původní název: A Midsummer Night’s Sex Comedy

Světová premiéra: 16. července 1982 – USA

Režie: Woody Allen

Scénář: Woody Allen

Produkce: Robert Greenhut, Charles H. Joffe, Michael Peyser, Jack Rollins

Kamera: Gordon Willis

Střih: Susan E. Morse

Kostýmy: Santo Loquasto

Společnost: Orion Pictures Corporation

Natáčeno: Columbia University – Broadway & 116th Street, Manhattan, New York City, New York, USA / Pocantico Hills, New York, USA

Hrají: Woody Allen (Andrew), Mia Farrow (Ariel), José Ferrer (Leopold), Julie Hagerty (Dulcy), Tony Roberts (Maxwell), Mary Steenburgen (Adrian), Adam Redfield (student Foxx), Moishe Rosenfeld (pan Hayes), Timothy Jenkins (pan Thomson), Michael Higgins (Reynolds), Sol Frieder (Carstairs), Boris Zoubok (Purvis), Thomas Barbour (Blint), Kate McGregor-Stewart (paní Bakerová), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky

Titulky: česky, maďarsky, rumunsky

Obraz: barevný 16:9

Bonus: