Hollywood Classic Entertainment – Plunkett & Macleane

Studio Universal rozdává (tedy asi spíš prodává) svoje tituly kdekomu, takže se s nimi v trafikách potkáváme u různých vydavatelů. Hollywood Classic Entertainment si třeba pro ediční řadu Filmopolis na středu 23. března 2011 vybral za 99,- Kč film o legendárních lupičích Plunkett & Macleane. Bohatým berou… a chudým nedávají!

Pro vzrušení, pro peníze a pro ni.

O džentlmenských lupičích se vyprávějí legendy i po letech. Ve Francii o Arsenu Lupinovi, v Americe o Butchovi Cassidym a Sundanci Kidovi a v Anglii o dvojici Plunkett a Macleane, jež v polovině 18. století skutečně žila. Syn režiséra Ridleyho Scotta, který se vydal na profesionální dráhu ve stopách své rodiny, o nich natočil stejnojmenný historický dobrodružný film, i když s fakty přitom zacházel dost volně.

Zahraniční plakát 

Píše se roku 1749 a v Anglii se potulují nočními lesy lapkové, kteří pocestným odlehčují od jejich krásných šperků a nabitých měšců. Jedním z nich je vyhlášený rabiát Will Plunkett, zkrachovalý lékárník. Jeho pronásledovatel Chance je posedlý touhou dostat ho za katr, Plunkett sám zase žije jen svým snem odjet z nenáviděné Anglie do svobodné Ameriky, k čemuž ovšem potřebuje patřičný obnos.

Když se v proslulém newgateském vězení seznámí s mužem z opačného společenského spektra 18 století, "aristokratem" Jamesem Macleanem, zchudlým důstojníkem, vidina lodního lístku se mu zhmotní před očima a vymyslí úžasný plán: Macleane díky svým konexím vytipuje potencionální "kavky" a společně je pak na odlehlém místě oloupí.

 

Protože by oba rádi žili na vysoké noze, dohodnou se snadno na společném postupu. Jejich prvním kšeftem je Jeho Ctihodnost soudce lord Gibson a jeho překrásná neteř lady Rebecca. Přes noc se stávají veřejným nepřítelem číslo jedna a Mcleane si navíc, kromě rány pěstí od lady Rebeccy, díky svému dvornému chování k ní vyslouží přezdívku "Lupič gentleman".

 

Postupně proniknou do nejvyšších vrstev, kde začnou loupit ve velkém. Jejich galantní chování k obětem jim přinese značnou slávu a pozornost. Povedené kousky těchto lupičů džentlmenů však záhy vzbudí až příliš velký rozruch, a tak britský parlament rozhodne, že je nutno učinit jejich řádění konec. Zástupce vrchního soudce Chance dostane příkaz polapit je za každou cenu. Jejich "kariéra" spěje k neodvratnému konci a paradoxně Macleanova rostoucí náklonnost k Rebecce nemalou měrou přispěje k jejich konci…

 

Hodnocení na imdb.com kolem 60 procent, csfd.cz jen 56: Dobrý úmysl, který nevyšel. Dlouhá nezajímavá nuda se zajímavou hudbou. Aspoň můžete zkoušet tipovat české interiéry a exteriéry.

Zadní strana 

Žánr: Drama / Akční / Dobrodružný / Krimi

Země původu: Velká Británie

Rok vzniku: 1999

Délka: 98 minut

Původní název: Spartacus

Světová premiéra: 22. ledna 1999 – Dánsko

Premiéra v ČR: červenec 1999 (Karlovy Vary Film Festival)

Režie: Jake Scott

Námět: Selwyn Roberts (původní scénář)

Scénář: Robert Wade, Neal Purvis, Charles McKeown

Produkce: Tim Bevan, Eric Fellner, Jonathan Finn, Donny Grey, Rupert Harvey, Gary Oldman, Selwyn Roberts, Matthew Stillman, Douglas Urbanski, Natascha Wharton

Hudba: Craig Armstrong

Kamera: John Mathieson

Střih: Oral Norrie Ottey

Kostýmy: Janty Yates

Společnost: Arts Council of England / PolyGram Filmed Entertainment / Working Title Films

Natáčeno: Londýn, Velká Británie / Pinewood Studios, Iver Heath, Buckinghamshire, Velká Británie / Praha, Česká republika / Španělsko / Syon House, Syon Park, Brentford, Middlesex, Velká Británie

Hrají: Jonny Lee Miller (James Macleane), Iain Robertson (loupežník Rob), Robert Carlyle (Will Plunkett), Ken Stott (Chance), Tommy Flanagan (Eddie), Stephen Walters (Dennis), James Thornton (Catchpole), Terence Rigby (Harrison), Christian Camargo (Lord Pelham), Karel Polišenský (kněz), Neve McIntosh (Liz), Matt Lucas (Sir Oswald), David Walliams (Viscount Bilston), David Foxxe (Lord Ketch), Jake Gavin (Newgate Gent), Alexander Armstrong (Winterburn), Ben Miller (Dixon), Jan Kuželka (Peruquier), Vladimír Javorský (Headbutted Tailer), Milena Šajdková (obchodnice s koňmi), Alan Cumming (Lord Rochester), Michael Gambon (Lord Gibson), Liv Tyler (Lady Rebecca Gibsonová), Karel Dobrý (mladík), Daniel de la Falaise (MP), Tom Ward (Backbench Heckler), Nicholas Farrell (sekretář), Gordon Lovitt (Ranelagh MC), Claire Rushbrook (Lady Estelle), Tim McMullan (Bridegroom), Jeff Nuttall (Lord Morris), Dana Jurzová (vévodkyně Stokeová), Martin Serene (Josh), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, česky

Titulky: česky

Obraz: barevný PAL DVD5 16:9 (podle imdb.com 2,35:1)

Bonus: žádný