FilmX – Precious

Těžko něco tvrdit s jistotou. V dostupných edičních plánech Hollywood Classic Entertainment řada dobrých filmů týdeníku Reflex pro jistotu nefiguruje vůbec, web edice po minulém Koncertu uvádí jako další až 7. dubna plánovanou Záři (a od května návrat k vydávání dvou filmů najednou). Původně ve sběratelské edici III. řady FilmX byl na čtvrtek 24. března 2011 za 99,- Kč slibován film Precious, jestli ovšem na stánky dorazí či ne, to si budeme muset počkat. Život je tvrdý. Život je krátký. Život je bolestivý. Život je bohatý. Život je …. drahý. A na stánky film skutečně dorazil.

Drama o mladé obézní Afroameričance, které získalo dva Oscary (za nejlepší ženský herecký výkon ve vedlejší roli a scénář). Příběh zasazený do roku 1987, je příběhem šestnáctileté Claireece „Precious" Jones, která se narodila do života, který by si nikdo nepřál.

 

Obézní Afroameričanku psychicky týrá a ponižuje její matka, navíc čeká již druhé dítě se svým vlastním nepřítomným otcem. Oporou jí není ani okolní svět a školou prochází s dobrými známkami, aniž by si kdokoliv všiml, že neumí číst ani psát. Precious je někdy na dně, ale nikdy se nevzdává. Pod hrozbou vyloučení ze školy přijímá nabídku přestupu do alternativní školy. I když nezná význam slova alternativní, instinkt jí napovídá, že je to příležitost, na kterou čekala. Zde potkává trpělivou učitelku, paní Rainovou. Precious nastupuje na novou cestu, která ji vyvede z temnoty, bolesti a bezmocnosti k lásce a svobodnému rozhodování.

Vnitřní strana

O režisérovi 

Hodnocení je 75 procent: Život píše ty nejbizarnější lidské příběhy, silná podívaná. Pro část komentujících kýčovitá prvoplánová deprese.

Zadní strana 

Žánr: Drama

Země původu: USA

Rok vzniku: 2009

Délka: 105 minut

Původní název: Precious

Světová premiéra: 16. ledna 2009 – USA (Sundance Film Festival)

Kinopremiéra v ČR: 27. května 2010

Režie: Lee Daniels

Námět: Sapphire (román "Push")

Scénář: Geoffrey Fletcher

Produkce: Lisa Cortes, Lee Daniels, Sarah Siegel-Magness, Bergen Swanson, Oprah Winfrey, Tom Heller, Valerie Hoffman, Asger Hussain, Gary Magness, Mark G. Mathis, Tyler Perry, Andy Sforzini, Simone Sheffield

Hudba: Mario Gregorie

Kamera: Andrew Dunn

Střih: Joe Klotz

Kostýmy: Marina Draghici

Společnost: Lee Daniels Entertainment / Smokewood Entertainment Group

Hrají: Gabourey ‚Gabby‘ Sidibe (Precious), Mo’Nique (Mary), Paula Patton (slečna Rainová), Mariah Carey (paní Weissová), Sherri Shepherd (Cornrows), Lenny Kravitz (ošetřovatel John), Stephanie Andujar (Rita), Chyna Layne (Rhonda), Amina Robinson (Jermaine), Xosha Roquemore (Joann), Angelic Zambrana (Consuelo), Aunt Dot (Tootsie), Nealla Gordon (paní Lichtensteinová), Grace Hightower (sociální pracovnice), Barret Helms (Tom Cruise), Kimberly Russell (Katherine), Bill Sage (pan Wicher), Susan Taylor (dobrá víla), Kendall Toombs (novorozeně Abdul), Alexander Toombs (novorozeně Abdul), Cory Davis (Abdul v 9 měsících), Rodney ‚Bear‘ Jackson (Carl), Sapphire (žena z pečovatelské služby), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, česky

Titulky: česky

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9 (podle imdb.com 1,85:1)

Bonus: žádný