Codi – Hlustvisihákovi

Ve středu 6. dubna 2011 by se na pultech mělo objevit další CD z edice Českého rozhlasu, kterou nabízí vydavatelství Codi. Za 99,- Kč to budou Hlustvisihákovi.

Lubomír Lipský, komik od Pánaboha, jeden z našich nejlepších a nejoblíbenějších herců, jeden z dědků v chalupě a cirkusový Cibulka hraje v divadlech, natáčí v televizi, filmu a rozhlase. Legendární Hlustvisihák vznikal postupně v 60 letech minulého století. Tomáš Pilát se v rozhovoru s Lubomírem Lipským v klubu hercova domovského Divadla ABC zeptal: Kde se to neobvyklé jméno Hlustvisihák vzalo?

" Někdy kolem roku 1960 jsem dostal z rozhlasu nabídku na sehrání skeče, nazvaného Ve vrátnici, jehož autorem byl maďarský autor jménem Királyi. Princip skeče byl v tom, že do vrátnice přichází jakýsi návštěvník s podivným jménem, chce dotat povolenku a jít dál. Překladatel to jméno z maďarštiny přeložil jako Hlustvisihák. Ve vrátnici pak dochází ke komickýrm situacím, sedí tu přiblblý vrátný, obědvá, kouká se do talířku a navštěvníkovi říká, aby své jméno hláskoval. A rozvíjí se dialog: "H" jako Heine. Co?. Jako Heine! Aha, já vím, jako hajnej. A dál: "L" jako ledvinky. "U" jako undatra. Co je undatra? To je jako ondatra, jenže má na začátku "U". Tak to pokračuje a pointou je, že vrátný než aby jméno psal, pustí návštěvníka bez lístku". Scénku upravil a napsal Bedřich Zelenka, který tehdy pracoval v Československém rozhlase v Redakci zábavy.

Lubomír Lipský a Miroslav Homola vytvořili celou řadu scének pod jménem Hlustvisihák, to se ujalo a stalo se základem mnoha komických situací. 

1. Bedřich Zelenka: Hlustvisihák ve vrátnici – 9:34

účinkují Lubomír Lipský a Miroslav Homola – 1964 / live nahrávka

 

2. Hlustvisihák ve škole – 9:30

účinkují Lubomír Lipský a Miroslav Homola – 1964 / live nahrávka

 

3. Hlustvisihák statistikem – 8:00

účinkují Lubomír Lipský a Miroslav Homola – 1965 / live nahrávka

 

4. Jan Beran: Šťastnou cestu – Hlustvisihák na nádraží – 8:17

účinkují Lubomír Lipský a Miroslav Homola – 1967 / live nahrávka

 

5. Karel Poláček: Oběť svých zásad – 6:13

účinkují Lubomír Lipský a Miroslav Homola – 1973

 

6 Hrátky pro dospělé – Rozvod – 6:35

účinkují Lubomír Lipský, Jan Skopeček a Luba Skořepová – 1974

 

Nahrávky Českého rozhlasu

Vybral a sestavil Pavel Procházka

Radioservis, a. s. 2011

Codi Art & Production Agency s.r.o. 2011

ADD Stereo / Mono

Celkový čas 48:29