Filmexport Home Video – Mazlíček

Filmexport Home Video pokračuje v pátek 1. dubna 2011 v řadě pamětnických DVD filmem Mazlíček v digipacku za 99,- Kč. Doktor filozofie má zajištěné postavení vězeňského knihovníka, ale také má přepečlivou matinku. Jeho poklidnou existenci zcela rozvrátí energická moderní dívka z vyšších společenských kruhů.

Láska si nedá poroučet a někdy potká i tu nejméně pravděpodobnou dvojici.

On, doktor filozofie Alois Pech, je neprůbojný a nesamostatný maminčin mazlíček, který pracuje jako vězeňský knihovník a přestože dokáže zvládnout i ty nejobávanější trestance, se svým životem si rady neví. A to přesto, že právě oslavil osmadvacáté narozeniny.

Ona, Marcela Johnová, je sebevědomá, energická a úspěšná dívka z vyšší společnosti, která právě také slaví narozeniny. Na rozdíl od Pechovy skromné oslavy ve společnosti maminky, pořádá velkolepý bujarý večírek. Zatímco ona žije ve velkém světě, obklopena přepychem a ctiteli, on poklidným, skromným životem se svou starostlivou maminkou.

Jejich cesty se protnou díky telefonní lince, když jeden z Marceliných hostů náhodnou vytočí Pechovo číslo. S probuzeným Aloisem se pustí do hovoru sama hostitelka. Pro Marcelu je mile neohrabaný muž především zábavným zpestřením života plného radovánek, a proto si s ním také ze zvědavosti domluví schůzku. Přestože se při setkání vysměje jeho vzhledu i chování, Alois se do dívky zamiluje a začne vyhledávat příležitosti k dalším setkáním. To však vede především k řadě nepříjemností s Marceliným snoubencem Eddym, které nakonec vyvrcholí fackou, kterou Alois Eddymu uštědří za jeho nevhodné chování a překvapí tím nejen Marcelu a všechny přítomné, ale především sám sebe. To mu sice dodá tolik sebevědomí, že dívku poněkud svérázně požádá o ruku, ale jak se k jeho nabídce postaví Marcela?

Dívka ho nejdříve odmítne, ale pak si uvědomí svoji náklonnost k němu a po dohodě s jeho maminkou odjíždí na dovolenou stejným vlakem jako její vyvolený.

Hlavní postavu si napsal na tělo představitel titulní role Hugo Haas spolu s režisérem Martinem Fričem. A Adina Mandlová, představitelka hlavní dívčí role, ve svých pamětech dodává, že v případě tohoto filmu nebyla jen horlivou písařskou na stroji pro oba božské tvůrce, ale že se už při psaní scénáře zasloužila o civilní pojetí své budoucí role. Dnešního diváka snad zaujme fakt, že Mandlová je kromě jiného též brankářkou pánského hockeyového teamu. Role maminky byla prvním a bohužel posledním filmovým vystoupením vynikající divadelní herečky Emy Pechové, matky Ladislava Peška.

Hodnocení 70 procent: Nejstrašlivější masový vrah, nejhodnější maminka a nejroztomilejší trouba v dějinách naší kinematografie.

Zadní strana dosavadního vydání 

Žánr: Komedie

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1934

Délka: 77 minut

Premiéra v kinech: 23. března 1934

Režie: Martin Frič

Námět: Hugo Haas, Martin Frič

Scénář: Hugo Haas, Martin Frič

Hudba: Pavel Haas

Kamera: Václav Vích

Střih: Martin Frič

Zvuk: Bedřich Poledník

Výtvarník: Arnold Reimann

Architekt: Štěpán Kopecký

Společnost: Moldavia

Hrají: Hugo Haas (vězeňský knihovník dr. Alois Pech), Ema Pechová (Aloisova matka), Adina Mandlová (Marcella Johnová), Otto Rubík (Eddy, snoubenec Marcelly), Antonín Novotný (Willy), Bedřich Veverka (přítel Marcelly), František Kreuzmann (Pospíšil), Ferdinand Hart (sedminásobný vrah, vězeň č.69), Stanislav Neumann (zloděj Suček), Jaroslav Marvan (dozorce), Karel Dostal (ředitel věznice), Jan W. Speerger (dozorce), Němec Karel (2) (dozorce), Emil Dlesk (trestanec), František Plodr (trestanec), František Jerhot (trestanec), Karel Kolár (strážník), Václav Trégl (soused), Helena Bušová (Marcellina přítelkyně), Antonín Jirsa (silák), Bohdan Lachman (starý generál), Vladimír Smíchovský (chodec), Josef Gruss (muž ze společnosti), Jan Marek (žebrák), František Fleischman (zřízenec na Zimním stadionu), Antonín Vaverka (komorník), Jarmila Holmová (Marcelina kamarádka), Antonín Kubový (karbaník), Rudolf Žák (karbaník)

Údaje o DVD neznámé:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: česky pro neslyšící

Obraz: černobílý PAL DVD5 4:3

Bonus: