Magic Box – Dinosaurus

Se společností MagicBox je to těžké, po počátečních vlaštovkách se už se svými plány nesvěřuje, podklady neposílá, a na své cenové politice důsledně trvá. Takže bez ohlášení máme ve středu 6. dubna 2011 za 199,- Kč na trafikových pultech první příspěvek nové řady Disney – Kouzelné filmy, kterým se stal Dinosaurus. Neuvěřitelné dobrodružství z dávno zmizelého světa dinosaurů ve fantastickém filmu studia Walta Disneye.

Objevte úžasnou směs filmové technologie a brilantního vypravěčství, jakou vám může přinést jen Disney! Počítačová animace byla tentokrát vsazena do skutečného prostředí pozůstatků panenské přírody na Zemi. Dinosaurus je pozoruhodným akčním příběhem tvorů, kteří musí čelit vážné výzvě. Přitom se naučí, že s odvahou, nadějí a věrnosrí mohou překonat i ty největší překážky.

Vydejte se o 65 milionů let zpátky v čase, do doby, kdy dinosauři obývali Zemi, a seznamte se s Aladarem. Iguanodontem, který byl ještě jako nevylíhlé mládě souhrou náhod přemístěn daleko od své rodiny. Naštěstí se ovšem přímo z vajíčka dostal do milující péče rodinky lemurů, mezi kterými byli i rozumbrada Zini a starostlivá Plio. Když do pozemského ráje nečekaně dopadne obrovský meteorit a zničí jejich domov, musí se Aladar a jeho nová rodina přidat ke skupině dinosaurů a vydat se spolu s nimi na nebezpečnou cestu do zelených hnízdišť.

A kromě nynějšího textu z obálky ještě dřívější verze upoutávek z různých zdrojů:

Dinosaurus jménem Aladar žije v bezpečí a dostatku na nádherném ostrově společně se svými malými přáteli lemury. Z jejich pozemského ráje je ale náhle a nečekaně vyžene zničující srážka planety s rojem meteoritů. Aladarovi a několika lemurům se jen zázrakem podaří vyváznout živí. Na kontinentě, kde se přidají ke skupině mírumilovných dinosaurů hledajících nový domov, na ně čeká řada veselých i notně dramatických dobrodružství. Často se dokonce ocitají i ve velmi nebezpečných situacích díky následkům vesmírné katastrofy a krvelačnosti hladových predátorů. Aladarova odvaha, originální způsob řešení problémů a soucit se slabými se stanou světlem, které v temnotě katastrofy ukáže dinosaurům cestu k přežití.

Všechno to začalo tím, že se před pár desítkami milionů let zatoulalo jedno dinosauří vajíčko a dostalo se do pracek rodiny lemurů (podle některých vědeckých výzkumů prý opravdu žili dinosauři a savci nějakou dobu bok po boku). Z vajíčka se vyklubal malý iguanodon Aladar. I když rychle rostl a záhy byl o několik řádů větší a těžší než všichni lemuři, i nadále se s nimi kamarádil a ani mu příliš nevadilo, že při hrách se svými kamarády musí dávat zatracený pozor, kam šlape. Idyla skončila v okamžiku, kdy přistál obrovský meteor, zničil většinu ostrova a jeho obyvatel a donutil Aladara rychle se naučit pořádně plavat. Po dlouhé vlhké cestě na pevninu Aladar (s lemuřími kamarády na zádech) objeví stádo svých blízkých a dozví se od nich (všechna zvířata spolu kupodivu mluví lidskými hlasy a naštěstí nezpívají), že se vydávají do jakéhosi bájného údolí, kde je spousta čerstvé vody a porostu, zatímco se zbytek světa pomalu mění v poušť. A tak se Aladar (pořád s lemury na zádech) vydává se stádem na dlouhou pouť, během které najde svou lásku, dospěje v muže (myšleno pouze obrazně, k evoluci nedojde), pozná cenu pravého přátelství a obětování a všechny podobné věci, které byste od Disneyho filmu očekávali…

Hodnocení mezi 60 až 70 procenty: Film, který neztratil své dětské kouzlo ani po letech.

A ještě doplňme informaci od Pavla M:

01 – Dinosaurus

02 – Tarzan – Speciální edice (2 DVD)

03 – Medvědí bratři

04 – Robin Hood – Speciální edice

05 – Zvoník u Matky Boží

06 – Robinsonovi

07 – Lilo a Stitch

08 – Bolt – Pes pro každý případ

09 – Hledá se Nemo (2 DVD)

10 – Auta

11 – Toy Story – Příběh hraček – Speciální edice

12 – Toy Story – Příběh hraček 2 – Speciální edice

13 – Herkules

14 – U nás na farmě

Všechna DVD by měla být v prodeji od dnešního dne (tj. od 6. 4.), a to v hypermarketech a e-shopech. Postupně celá edice půjde rovněž do trafik. Cena pro trafiky je 199 Kč, obchoďáky a e-shopy mohou mít ceny nižší.

Zadní strana

Žánr: Akční / Animovaný / Dobrodružný / Rodinný

Země původu: USA

Rok vzniku: 2000

Délka: 75 minut

Původní název: Dinosaur

Světová premiéra: 13. května 2000

Kinopremiéra v ČR: 9. listopadu 2000

Režie: Eric Leighton, Ralph Zondag

Scénář: Walon Green, Thom Enriquez, John Harrison, Robert Nelson Jacobs, Ralph Zondag, John Harrison, Tamara Lusher, Shirley Pierce, Rhett Reese

Produkce: Baker Bloodworth, Jim Burton, Pam Marsden

Hudba: James Newton Howard

Kamera: David R. Hardberger, S. Douglas Smith

Střih: H. Lee Peterson

Společnost: Walt Disney Feature Animation / Walt Disney Pictures

Natáčeno: Alabama Hills, Lone Pine, Kalifornie, USA / Baker, Kalifornie, USA / Trona Pinnacles – 300 S. Richmond Road, Ridgecrest, Kalifornie, USA

Údaje o DVD neznámé:

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, 5.1 česky, 2.0 slovensky, 2.0 polsky, 5.1 maďarsky, 2.0 turecky

Titulky: česky, anglicky, slovensky, polsky, maďarsky, bulharsky

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9 (1,85:1)

Bonus: na obalu nejsou viditelně uvedeny, podle stránek vydavatele jich ale má být dost –  

  • Zvukový komentář režiséra a supervizorů vizuálních efektů
  • Aladarova dobrodružství: Hra
  • Dinospedia: o prehistorických ještěrech z filmu
  • Hledání dinosaurů: Hra
  • Videoklip: Orange Blue
  • Upoutávka z kin
  • Trailer na film Atlantida
  • 3D studie úvodní scény
  • Jak se dělali lemuři
  • Natáčení skutečných předloh pro animaci
  • Vše o natáčení pádu meteorů na Zem
  • Modely jednotlivých dinosaurů z filmu
  • 3x vystřižené scény
  • Alternativní podoba použitých scén
  • Jak se natáčel dabing
  • Porovnání původních storyboardů a výsledného filmu
  • Miniaturní model jeskyně