Filmexport Home Video – Lásky Kačenky Strnadové

Filmexport Home Video v pátek 15. dubna 2011 vydává opět němý film, tentokrát jsou na řadě Lásky Kačenky Strnadové v digipacku za 99,- Kč. Další němá komedie s Vlastou Burianem, doprovázená sloganem „Veselohra, kterou jste dosud neměli možnost vidět v TV ani na VHS!"

Strýc posílá venkovskou dívku Kačenku do Prahy, aby si našla práci. Nejdříve pracuje v hokynářství a pak v uzenářství. Přijíždí za ní do Prahy i její milý Vincek, který však nemá štěstí při hledání práce. Kačence cikánka předpoví, že se seznámí s bohatým inženýrem, který ji okouzlí. Kačenka si musí najít nové místo, neboť v uzenářství někdo vykradl trezor. Chvíli pracuje u doktorky Koulové. Další její štací je služba v domě bankéře Tomíčka, jehož ženě, filmové hvězdě, však pokazí natáčení a málem přebere milence. Vincek požádá Kačenku o ruku, ale ta ho odmítá, neboť podlehla bohatému inženýrovi Romanovskému. Vincek se mezi tím vydá na vlastní pěst vypátrat bandu, která vykradla trezor v uzenářství. Zjistí, že bandu vede Romanovský. Kačenka tak poznává, co je opravdová láska a rozhodne se o ni nepřijít. Pochopila, že byla Romanovským pouze využívaná a vydá se za Vinckem. Najde ho v pravou chvíli, aby mu zabránila v sebevraždě a mohla ho obejmout.

 

Hodnocení skoro 70 procent: Milé a jadrné. Ony ty němé filmy něco do sebe mají.

Žánr: Komedie

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1926

Délka: 98 minut

Premiéra v kinech: 25. prosince 1926

Režie: Svatopluk Innemann

Námět: Josef Skružný (román Deník Kačenky Strnadové)

Scénář: Josef Skružný, Elmar Klos

Kamera: Otto Heller

Architekt: Alois Mecera

Hudební doprovod: Miroslav Kořínek

Společnost: Oceanfilm

Hrají: Zdena Kavková (Kačenka Strnadová), Vlasta Burian (čeledín Vincek Kroutil), Jiří Sedláček (ing. Richard Romanovský), Rudolf Sůva (Kačenčin strýc, hostinský Jurásek), Bronislava Livia (Tomíčkova žena, filmová hvězda), L. H. Struna (vůdce lupičů), Betty Kysilková (hokynářka Hroznata Šnytlíková), Willy Ströminger (chasník), Josef Šváb-Malostranský (uzenář), Milada Smolíková (manželka uzenáře), Elsa Vetešníková (zubatá vesnická děvečka), Jaroslav Marvan (senátor David Hradecký), Bedřich Bozděch (svůdce Felix Čihánek), Ada Velický (žadatel o místo), Čeněk Šlégl (návštěvník u senátora), František Jerhot (strážník), Svatopluk Innemann (filmový režisér), Eduard Šimáček (starý hudebník a hasič), Anna Švarcová (věštkyně), Saša Dobrovolná (babička), Fráňa Vodička (chodec), Ladislav Desenský (farář), Josef Oliak (manžel), Anna Kobíková (manželka), Emanuel Trojan (host na posvícenské zábavě), Jan Richter (host na posvícenské zábavě), Jan Roth (strážník)

Údaje o DVD neznámé:

Zvuk: němý film

Titulky: mezititulky česky, anglicky

Obraz: černobílý PAL DVD9 4:3

Bonus: slovo historika, fotografie, biografie a filmografie, soudobá dokumentace, soudobá dokumentace DVD-ROM, Fotograf V. Ströminger, Jak se dělá hudba k němému filmu