Amercom – Stíhači v boji 24 – Letecké souboje: Rychlost jako zbraň

Vydavatelství Amercom pokračuje v ediční řadě Stíhači v boji – Letecké souboje a ve středu 20. dubna 2011 by měl dorazit desátý díl druhé řady dokumentárního seriálu Dogfights, známého z obrazovek České televize, celkově již 24. DVD s názvem Rychlost jako zbraň za 69,- Kč. Prožijte s válečnými piloty dramatické okamžiky bojového vypětí! 

Díky realistické animaci se ocitneme nad evropským válčištěm v kokpitu DeHavillandu D. H. 98 Mosquito, nejrychlejší noční stíhačky Spojenců používané v Evropě, ve stíhačce F4U Corsair v Pacifiku, v F-86A Sabre ve válce v Koreji a nakonec v F-4 Phantom ve vietnamské válce. 

Velkým hrdinou nočních stíhacích operací Spojenců nad evropským bojištěm byl letoun DeHavilland D.H. 98 Mosquito. Byl jedním z nejrychlejších letadel druhé světové války. Měl lehký drak postavený ze dřeva a poháněly ho dva motory Merlin, každý s výkonem 1620 koňských sil. Dosahoval rychlosti přes 600 kilometrů v hodině a byl známý pod přezdívkou Wooden Wonder – Dřevěný zázrak. Neexistovalo žádné letadlo, které by bylo v té době výkonnější. Vyzbrojené bylo čtyřmi kulomety ráže 7,7 milimetru a čtyřmi kanóny ráže 20 mm. Mosquita mohla plnit celu řadu různých úkolů. Meteorologický průzkum, fotografický průzkum, útočné mise spojené s bombardováním nebo hloubkové nálety a postřelování pozemních cílů. Mosquito si na evropském válčišti získalo výbornou pověst díky vysoké rychlosti a silné výzbroji.

 

Ale v Tichomoří náležel titul nejrychlejší spojenecké stíhačky jinému letounu, Corsairu F4U. Corsair ve své době překonával každého japonského protivníka. Výkonnost Corsairu zajišťoval legendární hvězdicový motor R-2800, stejný, jaký poháněl Hellcaty nebo Thunderbolty. Motor R-2800 byl synonymem pro stíhačky druhé světové války. Byl to spolehlivý a mimořádně výkonný motor. Corsair s ním létal maximální rychlostí přes 700 kilometrů v hodině, což z něho dělalo nejrychlejší stíhačku zavedenou tehdy do výzbroje.

 

Ale konec druhé světové války přinesl obrovský technický pokrok. Piloti vycvičení na letounech s pístovými motory se přeškolovali na rychlé proudové letouny. Válka v Koreji se stala první válkou proudových letadel. A rychlost byla opět důležitým faktorem boje.

Zadní strana 

Žánr: Dokument / Historický / Válečný

Délka: cca 45 minut 

Původní název: Dogfights 

 

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky, polsky  

Titulky: česky, polsky  

Obraz: barevný PAL 4:3  

Bonus: žádný