FilmX – Zběsilost

I když předchozí obal avizoval jako další titul řady dobrých filmů týdeníku Reflex ve sběratelské edici III. titul Klíče od domu, vypadá to, že je všechno jinak. Číslovka sběratelské edice se totiž přehoupne na cifru IV a Hollywood Classic Entertainment bude pokračovat v edici FilmX řadou filmů Alfreda Hitchcocka z katalogu Universalu, jako první přichází ve čtvrtek 21. dubna 2011 za 99,- Kč film Zběsilost. Bestiální vrah v ulicích a nevinný muž na útěku. I obyčejná vázanka může být smrtelně použita.

Vražedné mistrovské dílo šokujícího klasika. V tomto thrilleru se snoubí napětí s nezapomenutelným černým humorem.

Napínavý příběh se odehrává v Londýně a jeho hlavní postavou je bývalý pilot RAF Richard Blaney, který ještě nedávno pracoval jako barman v jedné londýnské hospůdce. Jenže nemá právě šťastné období. Právě přišel práci, když ho majitel podniku obvinil z krádeže alkoholu. Setká se s přítelem Bobem Ruskem, který obchoduje s ovocem a zeleninou, a navštíví bývalou manželku Brendu, se kterou se však vinou zklamání a zloby tvrdě pohádá, což neunikne Brendině sekretářce v přední kanceláři.

Další den navštíví Brendu, která vede seznamovací kancelář, Bob Rusk, aby se od ženy dozvěděl, že agentura nemůže bohužel uspokojit jeho poněkud zvláštní chutě, pokud jde o ženy. Když se ho Brenda pokusí zbavit, Rusk se na ni vrhne, brutálně ji znásilní a pak uškrtí svou kravatou. Jenže na základě svědectví sekretářky vydá Scotland Yard zatykač na Blaneye, který se o všem dozví teprve od své bývalé spolupracovnice, Babs Milligan. S její pomocí unikne policii a najde úkryt u dávného kamaráda z války, Johnnyho Portera.

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Když je Ruskem znásilněna a zavražděna také Babs, vyhledá Blaney Ruska s prosbou o pomoc. Ten však přítele udá, což vede k tomu, že je Blaney zatčen, souzen a odsouzen. Inspektor Oxford, však pomalu začíná o Blaneyově vině pochybovat a do centra jeho pozornosti se dostává sám Rusk. Jenže v okamžiku, kdy je inspektor téměř přesvědčen o jeho nevinně, Blaney uteče z vězení, aby se mohl pomstít.

Vnitřek obalu

Hodnocení od 75 do 80 procent: Jedinečný thriller, přecházející do velmi černé komedie. Báječný a brutální mistrův comeback na sklonku kariéry po řadě rozpačitých titulů.

Zadní strana vydání Universalu

Zadní strana

Žánr: Krimi / Thriller

Země původu: Velká Británie

Rok vzniku: 1972

Délka: 112 minut (1:51:04)

Původní název: Frenzy

Světová premiéra: květen 1972 – Francie (Cannes Film Festival)

Kinopremiéra v ČR: 27. května 2010

Režie: Alfred Hitchcock

Námět: Arthur La Bern (román „Goodbye Piccadilly, Farewell Leicester Square“)

Scénář: Anthony Shaffer

Produkce: William Hill, Alfred Hitchcock

Hudba: Ron Goodwin

Kamera: Gilbert Taylor, Leonard J. South

Střih: John Jympson

Kostýmy: Julie Harris

Společnost: Universal Pictures

Natáčeno: 119 Oxford Street, Londýn, Velká Británie / 3 Henrietta Street, Covent Garden, Londýn, Velká Británie / 31 Ennismore Gardens Mews, Knightsbridge, Londýn, Velká Británie / County Hall, South Bank, Lambeth, Londýn, Velká Británie / Covent Garden Market, Henrietta Street, Covent Garden, Londýn, Velká Británie / Hilton Hyde Park Hotel, 129 Bayswater Road, Bayswater, Londýn, Velká Británie / London Hilton – 22 Park Lane, Mayfair, Londýn, Velká Británie / Nell of Old Drury pub, 29 Catherine Street, Covent Garden, Londýn, Velká Británie / Pinewood Studios, Iver Heath, Buckinghamshire, Velká Británie / The Globe pub, Bow Street, Covent Garden, Londýn, Velká Británie

Hrají: Jon Finch (Richard Ian ‚Dick‘ Blaney), Alec McCowen (šéfinspektor Oxford), Barry Foster (Robert ‚Bob‘ Rusk), Billie Whitelaw (Hetty Porterová), Anna Massey (Barbara Jane ‚Babs‘ Milliganová), Barbara Leigh-Hunt (Brenda Margaret Blaneyová), Bernard Cribbins (Felix Forsythe), Vivien Merchant (paní Oxfordová), Michael Bates (seržant Spearman), Jean Marsh (Monica Barlingová), Clive Swift (Johnny Porter), Madge Ryan (paní Davisonová), Elsie Randolph (Gladys), Gerald Sim (pan Usher), John Boxer (Sir George), George Tovey (Neville Salt), Jimmy Gardner (hotelový poslíček), Noel Johnson (doktor v hospodě), a další

Menu DVD

Údaje o DVD:

Podle dostupného obalu jsou parametry disku bohužel zjevně odlišné (tj. horší) od původního vydání od Universalu

Výběr kapitol

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky

Titulky: česky (původní vydání mělo anglicky pro neslyšící, arabsky, maďarsky, polsky, řecky, turecky)

Nastavení zvuku a titulků

Obraz: barevný PAL DVD9 4:3 (původně 1,78:1  – podle imdb.com 1,85:1, takže se bojím už dopředu a  doufám, že jde jen o tiskovou chybu – viz připojené obrazovky z disku)

Bonus: zřejmě nic, původně film o filmu, fotogalerie, kinotrailer, produkční poznámky