Řitka Video – Vysoká modrá zeď

Řitka Video ve středu 27. dubna 2011 pokračuje v minule zahájené překvapivé sérii socialistických filmů (vnitřní strana obalu slibuje řadu „slavných" filmů z naší historie) dalším kouskem, kterým je Vysoká modrá zeď, bohužel opět za 179,- Kč. Raritní československý film z roku 1973 o letcích z padesátých let by se dal s trochou nadsázky označit za domácí Top Gun sedmdesátých let…

Oficiální film k 30. výročí vzniku Československého vojenského letectva. Pro sběratele historických neobvyklostí – jde první český film vydaný i v 70mm kopiích.

Psala se padesátá léta, probíhala studená válka a západním imperialistům nebylo nic svaté. Ani československý vzdušný prostor. Po nebi putovaly balóny s bednami plnými letáků s texty Svobodné Evropy a sem tam byl zaznamenán průnik hranice moderním tryskáčem. Bohužel zastaralé stroje československého leteckého vojska se s nimi nemohly měřit. Provokace ze strany amerického letectva umístěného na území NSR se stupňují a nestabilita vzdušné hranice má nepřímo i oběti na životech.

A právě do této rozjitřené situace přijíždí obsadit post politruka kapitán Jelínek. A s jeho příchodem se věci začínají obracet k lepšímu. Z klasického zelenáče se postupně stává vzorný voják, Sověti věnují útvaru nejmodernější stroje – MIGy, díky čemuž může dojít i k vzdušnému souboji s nepřátelskými narušiteli vzdušných hranic, kteří rychle pochopili, že doba beztrestných provokací a nepřátelských aktivit skončila… Československé letectvo začíná kolem státních hranic stavět vysokou modrou zeď…

Ve filmu nechybí úsměvné odlehčené pasáže z vojenského života, několik příběhů charakterizujících tehdejší dobu společně s politickou situací, ideologicky kladný hrdina, výtečně zahraný generál, který se prototypu tehdejšího „filmového hrdiny" značně vymyká, na tehdejší dobu velice atraktivní prostředí leteckého útvaru a hlavně i slušná porce akčních scén.

Předloha:

Film byl natočen podle novely Václava Podzimka (autor mj. Zmrtvýchvstání karatisty) Osm a půl sestřelu. Autor knihy se podílel na scénáři filmu společně s Milanem Růžičkou, Vladimírem Čechem a Miloslavem Vydrou.

Herci:

Martin Růžek – Ztvárnil postavu svérázného generála, který se překvapivě vymyká tendenčním představám o socialistických vedoucích pracovnících. Růžkův generál je náladový, místy zlomyslný, tvrdý voják, který si nebere servítky a v každém ohledu se snaží být svůj.

Vladimír Brabec – Proslulý „major Zeman" ve filmu hraje vojenského pilota, který donutí k přistání (přesněji řečeno k havárii, kterou nepřežije) mladého útěkáře. Má zálibu v opravování kostelů a politruk se chce na něj zaměřit. Myslí si, že je pánbíčkář.

Jiří Krampol – Hlavní postava zábavního pořadu Nikdo není dokonalý se v tomto filmu proměnil v letce, který zabloudil a nouzově přistál v Západním Německu. Pochopitelně, že trval na svém návratu do vlasti. I přesto byl však převelen. Co když ho ti imperialisti přetáhli na svou stranu…

Zajímavost:

Zatímco sovětské MIGy jsou historicky věrné stroje, nepřátelské stíhačky jsou ve skutečnosti překamuflované domácí stroje L-29 Delfín.

Z historie:

Do padesátých let vstupovalo československé letectvo s Avií-199 jako stěžejním stíhacím typem. Až do roku 1951 mělo ochranu hranic na starosti tzv. „Bezpečnostní letectvo," které pro tento účel disponovalo bohatým, leč pohříchu nedostatečně výkonným letovým parkem. Američané měli díky základnám v Německu a zastaralosti československého leteckého parku takřka volný přístup za naši státní hranici a často toho využívali k demonstrativním letům, u kterých se vžil pojem „let za čáru." V roce 1951 bylo „Bezpečnostní letectvo" jako samostatná složka zrušeno a piloti i s technikou přešli zpět do armády. Návazně začaly vznikat první jednotky PLOSÚ (Protiletecké obrany státního území, později PVOS – protivzdušná obrana státu) podél naší západní hranice. Zlomem se stalo zavedení typu Mig-15 (české označení S-102) do výzbroje našeho letectva v roce 1951. Již předtím SSSR dodal několik kusů proudových stíhaček Jak-23 (S-101).

Hodnocení kolem 40 procent: Tendenční socialistický budovatelský film o nasazení sovětských letadel do lidové armády. Propagandistická vymývárna nejhrubšího zrna. Alespoň ty záběry MiG-15 stojí za to…

Zadní strana 

Žánr: Drama

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1973

Délka: 89 minut

Premiéra v kinech: 1. května 1980

Režie: Vladimír Čech

Pomocná režie: Milan Vácha

Námět: Václav Podzimek (novela Osm a půl sestřelu)

Scénář: Václav Podzimek, Milan Růžička, Vladimír Čech, Miroslav Vydra

Dramaturgie: Josef Šilhavý

Produkce: Jiří Pokorný

Hudba: Štěpán Lucký

Kamera: Václav Huňka

Druhá kamera: Zdeněk Prchlík

Střih: Antonín Zelenka

Zvuk: Pavel Jelínek, Ivo Špalj

Architekt: Bohuslav Kluič, Jaroslav Krška

Odborný poradce: Josef Pavlík

Natáčeno: Praha-Kbely, Karlovy Vary, Loket

Hrají: Martin Růžek (generál Dvořák), Jiří Bednář (kapitán Jelínek), Jiří Němeček (plukovník Šmíd), Josef Langmiler (major Švestka), Josef Chvalina (major Pekař), Gustav Heverle (major Pecka), Vanda Švarcová (Libuška), Jiří Krampol (poručík Netopil), Ladislav Trojan (poručík Vašíček), Vladimír Brabec (major Pilař), Oldřich Velen (podplukovník Sluka), Josef Beyvl (Nohýnek), Světla Amortová (Málková), Hana Čížková (Nehodová), Jitka Zelenohorská (poručík Boučková), Miloš Vavruška (nadporučík Vinopal), Miloš Willig (generál z MNO), Zdeněk Braunschläger (staršina Hanák), Miroslav Krejča (Trejbal), Jaroslav Mareš (staršina Havlín), Štefan Bulejko (Roubal), Jozef Hajdučík (major Přikryl), Vladimír Navrátil (plukovník Hajduk)

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky:

Obraz: barevný PAL 16:9 (1,85:1, podle imdb.com 2,20:1)

Bonus: