Bontonfilm – Četa

Přece jen se ještě v nabídce objeví filmy, u nichž není nad čím pochybovat a jejichž trafiková cena jednoznačně vybízí ke koupi… Bontonfilm v Kolekci filmové klasiky ve středu 27. dubna 2011 nabídne Oscarové válečné drama Četa za 99,- Kč, které již kdysi dávno bylo možno v trafikách potkat za jinou cenu. První obětí války je nevinnost.

Vietnam 1967. Přijíždí další várka nováčků. Mladý, nezkušený student Chris Taylor je přidělen k třicetičlenné pěchotní jednotce. Už první pohled na vozík naloženými igelitovými pytli s mrtvolami mu napovídá, jaký pobyt jej zde čeká. Téměř okamžitě jednotka vyráží na noční přepad. Úkol zní: "Nalézt a zničit" (vyhledat nepřítele a zabít jej).

Z traileru

Z traileru 

Rovnýma nohama se ocitá v "džungli" nevyjasněných a často nesmírně nenávistných vztahů, které panují mezi vojáky, pro něž je psychické a fyzické nasazení nesnesitelné. Mnozí se ocitají na pokraji šílenství. Při jednom z útoků na vesnici se z mladíků stávají šelmy. Jako v opilosti zabíjejí mrzáky, ženy a děti.

Z traileru 

Z traileru

Z traileru 

Seržant Barnes neobyčejně krutě vyslýchá rolníka. Nevěří, že zbraně ukryté v rýži, nejsou určeny pro vietnamské vojáky. Barnes zastřelí rolníkovu ženu a vyhrožuje smrtí i jeho malé dceři. Jeho řádění udělá přítrž teprve seržant Elias, který se s ním popere. Přísahá Barnesovi, že se postará, aby byl postaven před soud. Krátce poté je Elias při útoku zabit. Pouze Chris ví, kdo to udělal; nebyli to Vietnamci, ale Barnes. Nyní již Chrise ovládají pouze dvě myšlenky: vidět Barnese umírat a sám přežít…

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD 

Obrazovka z DVD 

Mezi 80 až 90 procenty: Realistické válečné peklo.

Žánr: Akční / Drama / Válečný

Země původu: Velká Británie / USA

Rok vzniku: 1986

Délka: 115 minut (1:54:38)

Původní název: Platoon

Světová premiéra: 19. prosince 1986 – USA, New York a Los Angeles

Premiéra v ČR: 1. ledna 1990

Režie: Oliver Stone

Scénář: Oliver Stone

Produkce: John Daly, Derek Gibson, A. Kitman Ho, Arnold Kopelson

Hudba: Georges Delerue

Kamera: Robert Richardson

Střih: Claire Simpson

Společnost: Hemdale Film, Cinema 86

Natáčeno: Luzon, Filipíny

Hrají: Keith David (King), Forest Whitaker (Big Harold), Francesco Quinn (Rhah), Kevin Dillon (Bunny), John C. McGinley (seržant O’Neill), Reggie Johnson (Junior), Mark Moses (poručík Wolfe), Corey Glover (Francis), Johnny Depp (Lerner), Chris Pedersen (Crawford), Bob Orwig (Gardner), Corkey Ford (Manny), David Neidorf (Tex), Tom Berenger (seržant Barnes), Willem Dafoe (seržant Elias), Charlie Sheen (Chris Taylor), Richard Edson (Sal), Tony Todd (Warren), Kevin Eshelman (Morehouse), James Terry McIlvain (Ace), J. Adam Glover (Sanderson), Ivan Kane (Tony), Paul Sanchez (Doc), Dale Dye (kapitán Harris), Peter Hicks (Parker), Basile Achara (Flash), Steve Barredo (Fu Sheng), Chris Castillejo (Rodriguez), Andrew B. Clark (Tubbs), Bernardo Manalili (vůdce vesnice), Than Rogers (vůdcova žena), Li Thi Van (jejich dcera), Clarisa Ortacio (střena), Romy Sevilla (jednonohý), Mathew Westfall (vyděšený voják), Nick Nicholson (voják), Warren McLean (voják), Li Mai Thao (znásilněná), Ron Barracks (medik), a další

Menu DVD 

Údaje o DVD:

Výběr kapitol 

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky, maďarsky, polsky voice-over, turecky (komické s ohledem na dříve na discích použitý trailer, slibující uchvacující 5.1 DTS)  

 

Zvukové stopy 

 

Titulky: česky, anglicky, bulharsky, chorvatsky, islandsky, maďarsky, rumunsky, slovinsky, turecky

 

Výběr titulků 

 

Obraz: barevný PAL 16:9 (podle imdb.com 1,85:1)

Bonus: žádný