Filmexport Home Video – Stříbrný vítr

Filmexport Home Video v pátek 29. dubna 2011 vydává pamětnický film Stříbrný vítr v digipacku za 99,- Kč. Oslava mládí a lásky ve filmovém přepisu stejnojmenného románu Fráni Šrámka.

Citlivý mladík Jan Ratkin se bouří proti omezením a zákazům, kterými ho spoutává škola a despotický otec. Touží po svobodě a skutečné lásce. Odolává nástrahám bohaté vdovy Haurové i její podnájemnice herečky Heleny. Nerozvážně podléhá svodům starších spolužáků a hrozí mu dokonce i vyloučení ze školy. Jeho první velkou láskou je půvabná Anička. Je hlasem stříbrného větru, písní mládí a lásky.

Druhá polovina 19. století. V malém jihočeském městě prožívá septimán Jan Ratkin se svými spolužáky zmatky prvních milostných citů. Vnímavý a citlivý chlapec má čisté sny a představy o životě. Bouří se proti omezením a zákazům, kterými ho spoutává škola a nepřiměřeně tvrdá rodinná výchova. Touží po svobodě a chtěl by poznat skutečnou lásku. Těžce nese úzkoprsost a pokrytectví světa dospělých, a proto se často střetává s nepochopením a zlobou. Vzplane čistou láskou k Aničce "posedlé", ale ta si s ním jen zahrává. Zaujme ho zralá krása Heleny z kočovné herecké společnosti a nechá se svést zatrpklou vdovou Haurovou. Prázdniny stráví doma s nemocnou matkou a nevrlým otcem v atmosféře hořkosti. Jediným světlým bodem je návštěva strýce Jiřího, který kdysi miloval jeho matku. Po prázdninách se Jan vrátí do města. Ještě jednou je na pár okamžiků šťasten s Aničkou, ta však vzápětí dá přednost zajištěnému lékárníkovi. Hrubý katecheta zahlédne v místním nevěstinci Jana a jeho přítele Zacha. Zach je z gymnázia vyloučen, Jana zachrání profesor Ramler. Velkou bolest způsobí chlapci zpráva o sebevraždě strýce Jiřího. Ale Jeníkovo mládí je lékem na všechny strasti. Naposled se setká s Aničkou a darovanou kopretinou se rozloučí s pošetilostí mladých dnů. Dál mu však zní stříbrný vítr mládí a lásky jako posel nové, svobodnější budoucnosti…

Adaptace románu Fráni Šrámka byla v 50. letech mimořádným uměleckým činem, jemuž ani léta neubrala na významu. Neopominutelná hodnota české kinematografie.

Hodnocení přes 70 procent: Obrazová báseň, film natočený navzdory atmosféře nejbrutálnějšího prosazování socialismu v Československu, což se projevilo na neustále oddalované premiéře.

Zadní strana dosavadního vydání 

Žánr: Drama

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1954

Délka: 95 minut

Premiéra v kinech: 30. listopadu 1956

Režie: Václav Krška

Pomocná režie: Jaroslav Beránek

Asistent režie: Vladimíra Čečetková, Vladimír Hrubeš

Námět: Fráňa Šrámek (román Stříbrný vítr)

Scénář: Václav Krška

Produkce: František Sandr, Václav Rouha

Hudba: Jiří Srnka

Kamera: Ferdinand Pečenka

Asistent kamery: Alexandr Rašilov, Josef Novotný

Střih: Jan Kohout

Zvuk: Stanislav Vondraš, Adolf Nacházel

Kostýmy: Fernand Vácha, Věnceslava Kulhavá, Slávka Doležalová

Masky: Fernand Vácha, Miloslav Jandera

Architekt: Karel Škvor, Luděk Škuta

Výtvarník: Ladislav Winkelhöfer, Jiří Rulík

Choreografie: Emerich Gabzdyl

Společnost: Studio uměleckého filmu

Hrají: Karel Höger (komentář), Eduard Cupák (student Jan Ratkin), František Šlégr (soudní Rudolf Ratkin, Janův otec), Marie Brožová (Jarmila, Janova matka), Radovan Lukavský (strýc Jiří, Rudolfův bratr), Vladimír Ráž (profesor Ramler), Bedřich Vrbský (katecheta), Jana Rybářová (Anička Karasová), Josef Vinklář (student Franta Valenta), Oldřich Slavík (student Hugo Staněk), Jaroslav Wagner (Majer, Janův přítel), Ilja Racek (Vika, Janův přítel), Otto Lackovič (student Karel Zach), Miloš Kopecký (nadporučík Gerlič), Růžena Šlemrová (bytná), Viktor Očásek (manžel bytné), Stanislava Strobachová (vdova Haurová), Jiřina Šejbalová (herečka Helena), Nelly Gaierová (Staňkova matka), Zuzana Kočová (služka Eliška), Blanka Waleská (prostitutka Anděla), Ludmila Vendlová (prostitutka Lorča), Zdeňka Baldová (milostpaní), Eva Marie Kavanová (Ema, Majerova pražská sestřenice), Václava Austová (Kamilka, Helenina dcera), Ladislav Gzela (Helenin manžel), Hana Kavalírová (Ernestina), Valentin Knor (lékárník), Dagmar Kofroňová (Růžena Wildmanová), Raoul Schránil (důstojník Kerth), Jiřina Steimarová (pradlena), Václav Stýblo (student Berger), Jaroslav Toť (kadet), Zdeněk Borovec (důstojník), Jan Víšek (poručík Stefan), Rudolf Walter (ředitel gymnázia), Otakar Zych (student Malkus), Libuše Matějová (slečna berních), Elemir Saszy (potulný zpěvák), Ladislav Trojan (student), Stella Májová (Stázka), Jindřich Fairaizl (student), Zdeněk Duss (student Semerák), Josef Henke (světlovlasý student), Miloš Forman (důstojník u Staňků), Gabriela Bártlová-Buddeusová (žena v okně)

Údaje o DVD neznámé:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: česky pro neslyšící, anglicky

Obraz: černobílý PAL DVD9 4:3

Bonus: slovo historika, fotografie, biografie a filmografie (Fráňa Šrámek, Václav Krška, Ferdinand Pečenka, Jiří Srnka, Eduard Cupák, František Šlégr, Marie Brožová, Radovan Lukavský, Vladimír Ráž a Jana Rybářová), soudobá dokumentace, soudobá dokumentace na DVD-ROM, rozhovory (Josef Vinklář, Oleg Reif, Ilja Racek, Ladislav Trojan), dokument o Václavu Krškovi A řeka mu zpívala…. (52 minut)