Supraphon – Karel Černoch na 2CD: Velká vzpomínka na velký hlas

A ještě jedna zpráva od Supraphonu – v těchto dnech vychází nový a nejobsáhlejší výběr skvělého zpěváka Karla Černocha na 2 CD Docela obyčejné písně.

    

Docela obyčejné písně – tak se jmenuje nové výběrové dvojalbum Karla Černocha, které obsahuje vedle hitů i duet s dcerou Terezou…

Černochův zpěv patří témbrem, technikou, frázováním a univerzálností mezi trvalé ozdoby české populární hudby. Nová kompilace Docela obyčejné písně nezapomíná na žádný z jeho velkých hitů, formát 2CD však dovolil jejich rozšíření také o písně méně známé, ale stejně kvalitní a zajímavé.

 

Vysoká profesionalita mu dovolovala zpívat stylově mnohé. S obdivuhodnou lehkostí se popasoval s beatem, soulem, bigbandovým popem, swingovými náladovkami, náznaky šansonu či moderní country. Nechybí tu nic z jeho nejslavnějších raných songů, od Zrcadla přes Ona se brání, Nářek převozníka a Správnej džob po Docela obyčejnou píseň. Kariéra s normalizačními potížemi přinesla cover verze José Feliciana, Jima Croceho, Johna Denvera, Bee Gees i Lionela Richieho, leccos si dokázal Černoch napsat sám (Dětský sen, Hádky, Popelky nebo Chrám) či využil kvalitních domácích předloh, viz. Michajlovovo Broď se řekou nebo Žákovo Páteční. Zajímavostí jsou jazzový Stardust, lidový Jarmark ve Scarborough, dojemné Víc než přítel nebo slavný Večerníček. Skvělé pak jsou duety s Marií Rottrovou, Helenou Vondráčkovou, Jitkou Zelenkovou, Petrem Mukem či Peterem Dvorským – a výborný je i ten bohužel na poslední chvíli natočený s dcerou Terezou, jde o píseň z repertoáru amerického R & B zpěváka Babyface s českým textem Eduarda Krečmara, který píseň nazval Bylo to jen zdání.

 

"Spolupracovali jsme na mnoha projektech, albech a písničkách či v muzikálu Bídníci, kde nezapomenutelně ztvárnil Jeana Valjeana. Karel byl především vynikající zpěvák s velkým kouzlem osobnosti, který se rodí jednou za čas“ …vzpomíná na svého kolegu Helena Vondráčková, která na novém 2CD výběru Karla Černocha s ním zpívá ve dvou duetech.

 

„S Karlem Černochem jsem velice ráda spolupracovala. Pojilo nás dlouholeté přátelství. Měli jsme rádi stejný druh muziky. A navíc, oběma nám říkali, že máme sametové hlasy. Duet nazvaný Můj ideál tedy patří asi k tomu nejsametovějšímu co kdy u nás bylo nahrané“…dodává s úsměvem Jitka Zelenková.

 

„Karel byl bezvadný kamarád a stoprocentně skvělý zpěvák, který už navždy zůstane legendou naší populární hudby “…zavzpomínala Marie Rottrová. Duet Pár slov, pár kroků, pár gest nechybí ani v novém výběru 2CD Docela obyčejné písně.