FilmX – Okno do dvora

Dobré filmy týdeníku Reflex sběratelské edice číslo IV pokračují ve výběru z díla mistra hororů a Hollywood Classic Entertainment nabídne v edici FilmX jeden z nejslavnějších (a patrně i nejlepších) filmů mistra napětí, Alfréda Hitchocka. Z katalogu společnosti Universal bude ve čtvrtek 5. května 2011 ke koupi za 99,- Kč DVD Okno do dvora. Zajatec vlastního bytu úspěšným detektivem.

Hrdinou příběhu je mladý fotoreportér L. B. Jeffries, který si zlomí nohu a je proto na několik týdnů upoután na invalidní vozík. Z nedostatku činnosti a nudy sleduje, jak se chovají a co dělají nájemníci naproti v domě. Brzy nabude přesvědčení, že se stal svědkem vraždy, že jeden z nájemníků protějšího domu zabil svou manželku. Se svým podezřením se svěří své dívce Lise Fermontové a také příteli detektivu Thomasi J. Doylemu. Když se ukáže, že měl pravdu, ocitne se sám v nebezpečí života, protože i vrah pochopí, kdo byl nepříjemným svědkem jeho činu, přejde dvůr, který oba domy dělí a vnikne oknem do fotoreportérova bytu.

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD 

Snímek natočil Hitchcock s minimálními náklady v roce 1954 podle novely Cornella Woolriche. Kvalita filmu spočívá nejen ve výtečně zpracovaném příběhu a dialozích zručně dotvářejících atmosféru téměř nesnesitelného napětí, kterou dokázal Hitchcock i s minimálními výrazovými prostředky tak mistrovsky navodit. Zejména jeho první část je také nezapomenutelnou sondou do života obyčejných lidí a zejména jejich citů, a to pohledem z jediného místa.

Hodnocení blizoučko 90 procentům: Neuvěřitelné napětí v jedné jediné místnosti.

Zadní strana vydání Universal 

Žánr: Drama / Krimi / Mysteriozní / Romantický / Thriller

Země původu: USA

Rok vzniku: 1954

Délka: 110 minut (1:49:30)

Původní název: Rear Window

Světová premiéra: 1. srpna 1954 – USA, New York

Kinopremiéra v ČR: 1. března 1990

Režie: Alfred Hitchcock

Námět: Cornell Woolrich (povídka "It Had to Be Murder")

Scénář: John Michael Hayes

Produkce: James C. Katz, Alfred Hitchcock

Hudba: Franz Waxman

Kamera: Robert Burks

Střih: George Tomasini

Společnost: Paramount Pictures / Patron Inc.

Natáčeno: Los Angeles, Kalifornie, USA / Paramount Studios – 5555 Melrose Avenue, Hollywood, Los Angeles, Kalifornie, USA

Hrají: James Stewart (L. B. ‚Jeff‘ Jeffries), Grace Kelly (Lisa Carol Fremontová), Wendell Corey (detektiv poručík Thomas J. Doyle), Thelma Ritter (Stella), Raymond Burr (Lars Thorwald), Judith Evelyn (slečna Lonelyheartová), Ross Bagdasarian (skladatel), Georgine Darcy (slečna Torso), Sara Berner (žena na požárním schodišti), Frank Cady (muž na požárním schodišti), Jesslyn Fax (slečna s naslouchátkem), Rand Harper (novomanžel), Irene Winston (paní Emma Thorwaldová), Havis Davenport (novomanželka), a další

Menu DVD 

Údaje o DVD:

Výběr kapitol 

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky  

Titulky: česky (na vydání Univresalu byly i anglicky pro neslyšící, polsky, maďarsky)  

 

Nastavení zvuku a titulků 

 

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9 (1,78:1, podle imdb.com 1,66:1)

Bonus: žádný (na vydání Universalu bylo – Film o filmu, Krátký film, Fotogalerie, Kompilace traileru, Kinotrailer, Produkční poznámky)