Intersonic – Relic

InterSonic uvádí v edičním plánu na sobotu 7. května 2011 další ze svých nepošetkových titulů, vyjít má průměrný horor Relic, podle náhledu obalu za 99,- Kč. V temnotách loví dravec… Natočeno podle stejnojmenného knižního bestselleru.

Když se antropolog John Whitney při indiánském obřadu napije připraveného lektvaru, zjeví se mu netvor Kothoga. V brazilském přístavu pak marně žádá kapitána lodi Santos Morales, aby vyložil bedny, které posílá do Muzea dějin přírody v Chicagu. O šest týdnů později se obavy vyděšeného vědce ukázaly více než oprávněné. V podpalubí lodi byly totiž nalezeny znetvořené mrtvoly námořníků a několik beden s domorodými artefakty a vzorky místní flóry.

Bednám doktora Whitneyho nikdo nepřikládá důležitost, cestují z přístavu do přístavu a nakonec skončí v Chicagu v podzemí muzea přírodní historie. Tam je otevře ředitelka muzea Cuthbertová společně se starým vědcem Frockem a mladou evoluční bioložkou Margo Greenovou, která se jen chvíli předtím dozvěděla, že její grant, o který usiluje také všeho schopný doktor Lee, závisí na úspěchu připravované výstavy o dávných pověrách a modlách. Jedním z exponátů se má stát také soška Kothogy, kterou trojice nalezne v jedné z beden.

V druhé bedně naleznou listy s podivnou houbou. Zatímco soška putuje na výstavu, druhá bedna je i se svým obsahem spálena. Margo se však podaří několik listů ukrýt v příručním kontejneru. Krátce poté je v muzeu brutálně zavražděn jeden z nočních hlídačů. Vyšetřování dostanou na starosti detektivové D’Agosta a Hollingworth, kteří se od patoložky dozvědí, že zavražděnému hlídači chyběla část mozku – hypotalamus.

 

Policisté se rozhodnou prohledat podzemí muzea a skutečně se jim tu podaří zastřelit dlouho hledaného zločince, který policisty napadl. Detektiv D’Agosta sice nevěří, že tím je případ uzavřen, přesto musí na příkaz starosty povolit slavnostní otevření expozice. Ani Margo příliš nevěří oficiální verzi případu. Když se pustí do zkoumání listů s podivnou houbou, vyleze z kontejneru obrovský brouk, který zmutoval z malého broučka.

Margo ho zabije a prozkoumá. Prozkoumá také listy a zjistí, že obsahují stejnou látku jako hypotalamus. Je přesvědčená, že v podzemí muzea se ukrývá netvor, který potřebuje hypotalamus k tomu, aby přežil a proto vraždí.

V době slavnostního večera je muzeum bedlivě střeženo policií. Jedna z hlídek procházejících podzemní chodby je napadena záhadným netvorem. Krátce poté vypadne v budově proud a bezpečnostní systém uzavře všechny východy. Zatímco policisté začínají organizovat evakuaci, netvor zavraždí několik policistů a hostů.

Začíná nemilosrdný souboj se strašným nepřítelem, v němž všichni lidé, uzavření v muzeu, musí bojovat o svůj život. Margo spolu s policejním důstojníkem Vincentem D´Agostou nedobrovolně vytvoří dvojici, chystající se na rozhodující bitvu…

Na imdb.com 54 procent, csfd.cz 57: Absolutně tuctový hollywoodský horor s digitální příšerou.

Zadní strana 

Žánr: Horor / Sci-fi / Thriller

Země původu: USA / Velká Británie / Německo / Japonsko / Nový Zéland

Rok vzniku: 1997

Délka: 109 minut

Původní název: The Relic

Světová premiéra: 10. ledna 1997 – USA

Režie: Peter Hyams

Námět: Douglas Preston, Lincoln Child (román)

Scénář: Amy Holden Jones, John Raffo, Rick Jaffa, Amanda Silver

Produkce: Mark Gordon, Gale Anne Hurd, Gary Levinsohn, Sam Mercer

Hudba: John Debney

Kamera: Peter Hyams

Střih: Steven Kemper

Kostýmy: Daniel J. Lester

Společnost: British Broadcasting Corporation / Marubeni / Mutual Film Company aka Cloud Nine Entertainment / Pacific Western / Paramount Pictures / Polygram Filmed Entertainment / Tele München Fernseh Produktionsgesellschaft / Toho-Towa / Universal Pictures

Natáčeno: Chicago, Illinois, USA / Field Museum of Natural History – 1400 S. Lake Shore Drive, Near South Side, Chicago, Illinois, USA / Hollywood, Los Angeles, Kalifornie, USA / Paramount Studios – 5555 Melrose Avenue, Hollywood, Los Angeles, Kalifornie, USA / Ren-Mar Studios – 846 N. Cahuenga Blvd., Hollywood, Los Angeles, Kalifornie, USA / S. S. Lane Victory, Pier 94, San Pedro, Los Angeles, Kalifornie, USA / San Jose, Kalifornie, USA

Hrají: Penelope Ann Miller (Dr. Margo Greenová), Tom Sizemore (poručík Vincent D’Agosta), Linda Hunt (Dr. Ann Cuthbertová), James Whitmore (Dr. Albert Frock), Clayton Rohner (detektiv Hollingsworth), Chi Moui Lo (Dr. Greg Lee), Thomas Ryan (Tom Parkinson), Robert Lesser (starosta Robert Owen), Diane Robin (starostova žena), Lewis Van Bergen (John Whitney), Constance Towers (paní Blaisedaleová), Francis X. McCarthy (pan Blaisedale), Audra Lindley (Dr. Zwiezicová), John Kapelos (McNally), Tico Wells (Bailey), Mike Bacarella (Bradley), Gene Davis (Martini), John DiSanti (hlídač Wootton), David Proval (hlídač Johnson), Dave Graubart (Eugene), Ronald Joshua Scott (Josh), Jophery C. Brown (hlídač Frederick Ford), Montrose Hughes (žena), Santos Morales (kapitán Borne), Ralph Seymour (seržant), LaDonna Tittle (učitel), Eddie Jemison (pracovník muzea), David Hollander (Charlie), Amanda Ingber (Donna), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, 2.0 česky

Titulky: česky

Obraz: barevný 16:9 (podle imdb.com 2,35:1)

Bonus: trailery