Supraphon – Divadlo Spejbla a Hurvínka – Hurvínkovy dobrodružné výlety do minulosti (7 CD+DVD)

A o některých květnových titulech společnosti Supraphon podrobněji. Jako první to bude opulentní dárek Divadla Spejbla a Hurvínka na 7CD+DVD Hurvínkovy dobrodružné výlety do minulosti. Text z poloviny měsíce aktuálně doplňme dalšími podrobnostmi…  

 

Poprvé se oblíbená loutka Hurvínka objevila na scéně 2. května 1926. Je to tedy neuvěřitelných 85 let od chvíle, kdy Hurvínek s úspěchem začal bavit publikum veselými příběhy. Vydavatelství Supraphon chystá pro všechny, kteří mají rádi humor Divadla Spejbla a Hurvínka, speciální dárek. Na konci května vyjde v kompletu sedmi CD a jednoho DVD Hurvínkovy dobrodružné výlety do minulosti. Nahrávky vznikaly postupně od roku 1997 až do roku 2005 a v pátek 27. května 2011 poprvé vyjdou ve společném CD-boxu.

 

Scénáristé Helena Štáchová a Pavel Cmíral respektují v jednotlivých titulech cyklu dobové reálie i historické údaje, a tak si malí posluchači zpestří zábavnou formou často nezáživné pasáže z učebnic dějepisu. K přitažlivosti kompletu přispěla, kromě protagonistů a dalších členů Divadla S+H, řada vynikajících herců.

DVD, které vychází ze scénáře prvního CD Hurvínek mezi Přemyslovci, je navíc ukázkou skvělého umění loutkovodičů tohoto divadla. V dalších nahrávkách se Hurvínek seznamuje například s Karlem IV., s husitským králem Jiřím z Poděbrad, s císařem Rudolfem II., s Marií Terezií, Mozartem i literární postavou Babičkou Boženy Němcové.

 

Z historie loutky Hurvínka:

Marioneta taťuldy Spejbla se nejprve objevovala ve dvojici s Kašpárkem, ale Skupa cítil, že se postavy k sobě příliš nehodí. Řezbář Gustav Nosek jako překvapení pro Skupu vytvořil zmenšenou a vylepšenou kopii Spejbla. Skupa loutku s radostí přijal a začal ji obsazovat do rolí spolu se Spejblem. Poprvé se Hurvínek objevil na scéně 2. května 1926 ve hře Rudolfa Nešvery Počestný dům. Původně nebyl záměr, aby Hurvínek byl Spejblův syn, ale postupně to vyplynulo z jejich vzájemného vztahu. Zpočátku byl označován jako „Spejblík“, ale už v průběhu roku 1926 dostal své jméno Hurvínek. Hurvínkovi za těch 85 let charakteristický hlas postupně propůjčili Josef Skupa, poté Miloš Kirschner a po jeho smrti jej mluví Martin Klásek. 

 

Komplet obsahuje:  

1. CD Hurvínek mezi Přemyslovci

2. CD Hurvínek na dvoře lucemburském

3. CD O Hurvínkovi a králi husitském

4. CD Císařův Hurvínek a Hurvínkův císař

5. CD Jak Hurvínek vyvdal Marii Terezii

6. CD Jak Hurvínek potkal Mozarta

7. CD Hurvínkova Babička

Bonus:  

DVD Hurvínkova kouzelná flétna 

 

Helena Štáchová upřesňuje, co bylo impulsem pro vznik tak rozsáhlého projektu:

 

„Já jsem se ve škole při hodině dějepisu upřímně nudila. Znamenala pro mne jen výčet bitev vyhraných, či prohraných. S každým panovníkem narůstal počet dat, která jsem musela udržet v hlavě do dalšího zkoušení. Že dějiny mohou být úžasným dobrodružstvím a že naši předkové nebyli jen čísly, ale lidmi s bohatými osudy, na to jsem přišla až v dospělosti z knih, divadelních her, filmů. Teprve potom jsem začala pátrat, jak to doopravdy bylo. Napadlo mě, že pokud i dnešní děti mají podobnou smůlu, že jim můžeme pomoci a necháme jejich oblíbeného Hurvínka s Máničkou projít naší historií, aby se i pro ně staly dějiny dobrodružným, napínavým románem. Přejeme si, aby děti hravou, nedidaktickou a humornou formou poznaly, že naše historie nejsou jen nudná data, ale že ji tvořili lidé z masa a kostí, se svými osudy, touhami. Dozvědí se, co jedli, jak se oblékali, po čem toužili a z čeho se radovali.”

 

Spejbl, Hurvínek, Mánička, paní Kateřina i Žeryk se vydají v červnu na turné po Moravě.

 

S představením Hurvínkův popletený víkend navštíví například Prostějov, Nový Jičín, Karvinou a Ostravu. V Ostravě se mohou těšit i na večerní představení To nejlepší se Spejblem a Hurvínkem určené především dospělým divákům.

 

Na otázku jak náročné je pro Divadlo Spejbla a Hurvínka cestovat za diváky mimo Prahu Helena Štáchová odpovídá: “My jsme zkušenými harcovníky. Hodně času trávíme na cestách, ať po těch, co vedou naší vlastí, tak i v zahraničí. Máme také speciálně upravené autobusy. Polovina je určena cestujícím, ta druhá nákladu. Ten čítá železnou konstrukci, kulisy, loutky, kostýmy, světla a zvukový pult. Když hrajeme jen jedno představení pro děti, jedeme jen jedním, pokud hrajeme ještě večerní představení pro dospělé, máme autobusy dva. Podle typu představení nás jezdí i s technikou zhruba 18. Naši loutkoví protagonisté – Spejbl a Hurvínek mají vlastní kufříky, aby se nepotloukli, ostatní loutky cestují v bednách, každý zabalen do látkového pytlíku.” Ředitelka Divadla Spejbla a Hurvínka na závěr s úsměvem dodává: “My si kufry nosíme sami.”

 

MORAVSKÉ TURNÉ S PŘEDSTAVENÍM Hurvínkův popletený víkend

 

04.06. od 15,00 hodin: Městské divadlo Prostějov

05.06. od 17,00 hodin: Divadlo Pasáž Třebíč

06.06. od 17,00 hodin: KD Zábřeh na Moravě

07.06. od 18,00 hodin: KD Vratimov

09.06. od 17,00 hodin: MDK Karviná

10.06. od 10,00 a od 16,00 hodin: NS Vlast Frýdek-Místek

11.06. od 14,00 a od 16,00 hodin: Beskydské divadlo Nový Jičín

12.06. od 10,00 a od 15,00 hodin: DK Ostrava

 

PŘEDSTAVENÍ PRO DOSPĚLÉ To nejlepší se Spejblem a Hurvínkem

 

13.06. od 19,00 hodin: DK Ostrava