Filmexport Home Video – Plavecký mariáš

Filmexport Home Video v pátek 13. května 2011 nabídne pamětnickou komedii Plavecký mariáš. Optimistická veselohra o trojici plaveckých veteránů, starých vorařů, kteří tak dlouho vzpomínají na staré časy, až vzkřísí zapomenutou tradici.

Na kopci Štrachovci leží už dva roky stromy vyvrácené vichřicí. Dřevo zpracovává pouze několik lidí primitivním způsobem bez jakékoliv mechanizace. Přestože je dříví zapotřebí v místním JZD, v nedalekém kamenolomu i na stavbě přehrady, nikdo není ochoten uvolnit lidi na jeho záchranu. Navíc není ani vyřešena doprava dřeva na pilu, která leží po proudu řeky.

V nedaleké vesnici Kameničky žije několik starých vorařů, kteří však už léta dřevo neplavili. Starý vorař Josef Váňa se ale iniciativně záležitosti chopí. Patří ke generaci, která odnepaměti splavovala po Vltavě dřevo z lesů. Navrhne, aby se dřevo dostalo dolů po proudu starým a už dlouho nepoužívaným způsobem, plavením. Přesvědčí bývalé kolegy, své kamarády z mládí, i představitele různých organizací o tom, že je třeba dopravit dřevo na pilu dříve, než řeka zamrzne, nadcházející zima dřevo znehodnotí nebo je na jaře odnese velká voda.

Šéfové lesních závodů jsou sice na pochybách, ale v nouzi nejvyšší jim, jak se zdá, nic jiného nezbývá. A tak dostává Váňa a jeho parťáci zelenou ovšem pod podmínkou, že vše stihnou do pevně daného data. V lese je postavena lanovka na dopravu dřeva. Ruku k dílu přiloží i lidé z vesnice, které Váňa naučí stavět vory. Zdá se, že je vše pro plavbu připraveno, ale vlivem obrovského sucha je vody v řece je málo. Váňa se nakonec domluví se správcem vodní nádrže v kopcích na postupném vypouštění zadržené vody a celé dílo se podaří úspěšně dokončit.

Hodnocení na csfd.cz 50 procent: Budovatelská agitka.

Žánr: Komedie

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1952

Délka: 85 minut

Premiéra v kinech: 24. dubna 1953

Režie: Václav Wasserman

Pomocná režie: Ivo Novák

Asistent režie: Eliška Šindelářová, Zdeněk Martínek

Námět: Jan Morávek (povídka Plavecký mariáš)

Scénář: Miloslav Stehlík, František Vlček, Jan Morávek

Technický scénář: Josef Neuberg, František Vlček

Produkce: Josef Beran, Václav Dobeš, Lasar Draganov

Hudba: František Škvor

Kamera: Ferdinand Pečenka, Josef Střecha, Bohumil Kolátor

Střih: Marie Kopecká

Zvuk: Miloslav Hůrka

Kostýmy: Slávka Schejbalová, Františka Smíšková

Masky: Vladimír Petřina

Architekt: Ferdinand Fiala

Výtvarník: Antonín Pašek

Odborný poradce: Matěj Štofl

Společnost: Studio uměleckého filmu

Hrají: František Hanus (komentář), Jaroslav Marvan (starý plavec Josef Váňa), Jiří Plachý (nahluchlý Šindelář, starý plavec), Eman Fiala (lovec zmijí Domáček, zvaný Haďař), Květa Fialová (Váňova vnučka Božka), Robert Vrchota (hajný Václav Maršík), L. H. Struna (kameník Josef Váňa ml.), Marie Brožová (Váňová, žena kameníka), Stanislav Šašek (Pepík Váňa, syn kameníka), Jaroslav Mareš (automechanik Franta Srba), Vilém Besser (referent ČSM Jarda Trnka), Stanislava Seimlová (copatá svazačka Anča), Gustav Nezval (polesný Šebek), Josef Chvalina (krajský referent Piskač), Theodor Pištěk (předseda MO KSČ Mančiňák, bývalý p), Vladimír Hlavatý (předseda JZD Vopálka), Bohdan Denk (učitel – svazák), Vladimír Bejval (Vašák), Josef Beyvl (dělník Jarda Trnka), František Kreuzmann (parťák v lomu), Vladimír Řepa (dělník Anton Vršník, bývalý plavec), Fanda Mrázek (dělník Kozderka), Jiří Sovák (vedoucí pily), Zdeněk Martínek (syn Kozdera), Alois Matoušek (kapitán), Jiřina Bílá (lesní dělnice Roušarová), Vlasta Deriová (Pepinka), Anna Melíšková (lesní dělnice Martínková), Jiří Vršťala (montér lanovky), Jan Rýz (správce), Michaela Lišková (holčička), Josef Příhoda (hrázný Mates Klásek), Karel Pavlík (lesák), J. O. Martin (předseda JZD Kameničky), Antonín Šůra (budovatelský referent), Václav Tomšovský (brigádník), Slávka Rosenbergová (lesní dělnice), Adolf Šmíd (zaměstnanec pily), Ferdinand Jarkovský (Charous), Jarmil Škrdlant (dělník), Emil Dlesk (lesní dělník), Josef Štofl (dubl za Marvana)

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: česky pro neslyšící, anglicky

Obraz: černobílý PAL DVD5 4:3

Bonus: slovo historika, fotografie, biografie a filmografie, soudobá dokumentace, soudobá dokumentace na DVD-ROM, rozhovory