Filmexport Home Video – Tři chlapi v chalupě

Filmexport Home Video v pátek 20. května 2011 nabídne komedii Tři chlapi v chalupě, natočenou na základě jednoho z našich prvních úspěšných televizních seriálů .

Filmová vesnická komedie, která vznikla v roce 1963, navazuje na ve své době mimořádně úspěšný televizní seriál z počátku šedesátých let. Scénář k sewriálu, stejně jako k pozdějšímu filmu, napsal Jaroslav Dietl, a vyprávěl o rodině družstevníků Potůčkových

V jedné chalupě v Ouplavicích hospodaří ve svérázné domácnosti trio osamělých mužů – vdovec děda Potůček, jeho syn a předseda místního Jednotného zemědělského družstva Václav Potůček, kterému utekla před časem žena, a dosud svobodný vnuk Venda Potůček, předseda místní organizace ČSM. Prostě taková normální česká rodinka. Každý z nich má starosti soukromé i pracovní. Oba funkcionáři vedou lítý boj se sousední vesnicí Piskoří a dopouštějí se různých podvodů, jako je falšování výkazů o hospodářských výsledcích družstva. Ke všemu je komanduje a do všeho jim mluví děda Potůček.

Václav chytí souseda Nedomu při krádeži družstevního cementu a ten mu ze msty řekne, že ho nikdo ve vsi nemá rád. Předseda se trápí, ale přesto se snaží lidi dál přesvědčit o nutnosti poctivé práce a odmítne tátovy rady a nechce falšovat výkazy na okres o úspěšném plnění zemědělských úkolů. Družstevníci v Ouplavicích nadávají, protože soupeří s vedlejší obcí Piskoří o každou jednotku. Venda po hádce s Boženkou, na kterou si myslí, položí svoji funkci v ČSM.

Nejvíc všechno motá děda, který v dobré vůli pomoci nadělá více škody než užitku. Redaktorovi Zemědělských rozhledů namluví, že všechny hromady odpadků ve vsi jsou komposty, které jsou zrovna okresem žádány. Oslavný článek, který vzápětí vyjde, rozhodně Václavovi nepomůže.

Sousední vesnice Piskoř má za své úspěchy, které jsou ovšem pouze na papíře, dostat z okresu cílovou odměnu. Podvody v hlášení se však prozradí a zástupce ministerstva přijede do Ouplavic. Václav mu neohroženě před celou vesnicí řekne, co si o situaci těch "nahoře a dole" myslí, a získá tak znovu všeobecnou úctu svých spoluobčanů.

Hodnocení na csfd.cz 50 procent: Tuctová družstevnická agitační komedie, připomínka slavného televizního seriálu.

Žánr: Komedie

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1963

Délka: 93 minut

Premiéra v kinech: 25. prosince 1963

Režie: Josef Mach

Pomocná režie: Stanislav Černý

Asistent režie: Magda Číhalová, Eliška Kolaříková

Námět: Jaroslav Dietl

Scénář: Jaroslav Dietl

Technický scénář: Josef Mach

Produkce: Jaroslav Jílovec, Jan Kadlec, Jaroslav Koucký, Zdena Křečková

Hudba: Ludvík Podéšť

Kamera: Rudolf Milič

Druhá kamera: Josef Pechar

Asistent kamery: Jiří Širc

Střih: Jan Chaloupek

Zvuk: Dobroslav Šrámek, Brunclík Bohumír (efekty)  

Kostýmy: František Zapletal, Eva Lackingerová

Masky: Rudolf Hammer, Josef Lojík, Alena Lojíková

Architekt: Jan Zázvorka

Společnost: Filmové studio Barrandov, skupina Feix – Brož

Hrají: Lubomír Lipský (děda Potůček), Jan Skopeček (otec Václav Potůček, předseda JZD), Ladislav Trojan (syn Venda Potůček, předseda ČSM), Stella Zázvorková (babi Přibylová), Míla Myslíková (družstevnice Kacířová), Jiřina Steimarová (družstevnice Houfová), Marcela Martínková (družstevnice Vokálková), Čestmír Řanda (kočí František Drda), Otto Šimánek (družstevník a klarinetista Arnošt), Josef Beyvl (zedník Nedoma), Josef Kemr (redaktor Zemědělských rozhledů Bur), Karla Chadimová (členka ČSM Boženka, Vendova láska), Růžena Merunková (Karlička), Helena Růžičková (družstevnice Zunová), Magdalena Rachlíková (Mařenka Houfová), Martin Růžek (muž z ministerstva), Jaroslav Mareš (okresní tajemník Skřivánek), Vlastimil Hašek (účetní a trumpetista Kořínek), Antonín Šůra (referent ČSM), Zdeněk Braunschläger (družstevník Hanzlík), Oleg Reif (družstevník Krůta), Petr Mach (družstevník Stejskal), Arnošt Faltýnek (hostinský Faltýnek), Jaroslav Cmíral (Potměšil), Dana Hlaváčová (členka ČSM), Jan Milič (mládenec), Rudolf Kalina (mládenec), Pavel Bártl (člen kapely), Karel Hovorka (člen kapely), Gustav Vondráček (člen kapely), František Janát (člen kapely), Bedřich Čapek (muž z okresu), Zdeněk Skalický (muž z okresu), František Kropáček (muž z okresu), Miková (dívka)

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: česky pro neslyšící, anglicky

Obraz: černobílý PAL DVD5 4:3

Bonus: slovo historika, fotografie, biografie a filmografie, soudobá dokumentace, soudobá dokumentace na DVD-ROM, rozhovory